Μια νέα παραλλαγή του Covid που προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων εντοπίστηκε στο Λονδίνο.

Η παραλλαγή, που ονομάζεται BA.2.86, έχει ανιχνευθεί μέσω γενετικής αλληλουχίας, αν και μόνο λίγες από αυτές τις αλληλουχίες έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής. Το πρώτο κρούσμα αναφέρθηκε στο Ισραήλ, με την παραλλαγή από τότε να εντοπίζεται σε Δανία και ΗΠΑ.

Covid

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η παραλλαγή είχε εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Dr Meera Chand, αναπληρώτρια διευθύντρια του UKHSA, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το UKHSA αναλαμβάνει επί του παρόντος λεπτομερή αξιολόγηση και θα παράσχει περαιτέρω πληροφορίες σε εύθετο χρόνο.»

Σύμφωνα με μια εκτίμηση κινδύνου που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από το UKHSA, η υπόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχε πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό, υποδηλώνοντας καθιερωμένη διεθνή μετάδοση και έναν βαθμό μετάδοσης στην κοινότητα εντός της χώρας – με περισσότερες πληροφορίες για τη μετάδοση στο Ηνωμένο Βασίλειο να αναμένονται την επόμενη ή δύο εβδομάδες.

Σχετικά ταχεία η ανάπτυξη της νέας παραλλαγής του Covid

Είπε επίσης ότι η ομοιότητα των γενετικών αλληλουχιών σε διαφορετικές χώρες υποδηλώνει μια σχετικά πρόσφατη εμφάνιση και ταχεία ανάπτυξη, αν και αυτό παρέμενε μια δοκιμαστική ανάλυση δεδομένου του μικρού αριθμού αλληλουχιών.

Προς το παρόν όμως δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για την αξιολόγηση της σχετικής σοβαρότητας ή του βαθμού διαφυγής του ανοσοποιητικού του BA.2.86 σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι όριζε το BA.2.86 ως «παραλλαγή του Covid υπό παρακολούθηση» – ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανέφεραν παρόμοια ότι παρακολουθεί στενά την παραλλαγή μετά την ανακάλυψή της στο Μίσιγκαν.

Covid

Εκτός από τα εκκρεμή ερωτήματα σχετικά με τη σοβαρότητα της παραλλαγής, δεν είναι σαφές εάν θα γίνει η κυρίαρχη μορφή του ιού.

Οι πολλές γενετικές του αλλαγές –έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας σε σχέση με την τρέχουσα κυρίαρχη παραλλαγή– και η ανίχνευσή του σε πολλές χώρες έχουν θέσει τους επιστήμονες σε εγρήγορση.

Ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής UCL, είπε ότι το BA.2.86 ήταν το πιο εντυπωσιακό στέλεχος Covid που έχει δει ο κόσμος από την εμφάνιση του Omicron.

«Το πιο εύλογο σενάριο είναι ότι η γενεαλογία απέκτησε τις μεταλλάξεις της κατά τη διάρκεια μιας μακροχρόνιας μόλυνσης σε ένα ανοσοκατεσταλμένο άτομο πριν από περισσότερο από ένα χρόνο και στη συνέχεια εξαπλώθηκε ξανά στην κοινότητα», είπε.

«Το BA.2.86 από τότε πιθανότατα κυκλοφορεί σε μια περιοχή του κόσμου με κακή επιτήρηση από ιούς και τώρα έχει εξαχθεί επανειλημμένα σε άλλα μέρη του κόσμου».

Ο Balloux πρόσθεσε ότι το πόσο αναπτύχθηκε η νέα παραλλαγή σε σχέση με άλλες υποπαραλλαγές της Omicron θα γίνει πιο ξεκάθαρο τις επόμενες εβδομάδες.

«Τίποτα δεν είναι γνωστό σε αυτό το στάδιο σχετικά με την εγγενή μεταδοτικότητα και τη λοιμογόνο δύναμη του», είπε.

«A priori, δεν αναμένεται να συμπεριφέρεται διαφορετικά από τα τρέχοντα στελέχη Omicron που κυκλοφορούν.

Δεν αναμένεται να «ξυπνήσει» ξανά ο Covid

«Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, όπου το BA.2.86 προκάλεσε ένα μεγάλο νέο κύμα κρουσμάτων, δεν αναμένουμε να γίνουμε μάρτυρες συγκρίσιμων επιπέδων σοβαρών ασθενειών και θανάτων όπως κάναμε νωρίτερα στην πανδημία όταν εξαπλώθηκαν οι παραλλαγές Alpha, Delta ή Omicron», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πλέον εμβολιαστεί, έχουν μολυνθεί από τον Covid ή και τα δύο.

Covid

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Παραμένει η παραδοχή ότι ένα μεγάλο κύμα μόλυνσης από το BA.2.86, ή οποιαδήποτε μελλοντική παρόμοια παραλλαγή του Covid, θα ήταν ένα ανεπιθύμητο γεγονός».

Ο καθηγητής Tom Wenseleers, εξελικτικός βιολόγος στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven στο Βέλγιο, συμφώνησε.

«Θα ήμουν έκπληκτος εάν τα υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού δεν συνέχιζαν να μας προστατεύουν καλά από σοβαρές ασθένειες», είπε.

«Συνολικά, όμως, θα έλεγα ότι είναι σχετικά πιθανό αυτή η παραλλαγή να προκαλέσει κύμα μόλυνσης, παρόλο που αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να πούμε ακριβώς πόσο μεγάλο θα είναι και ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στις νοσηλείες».

Ο καθηγητής Rowland Kao, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είπε ότι η εμφάνιση μιας πιθανής νέας παραλλαγής του Covid δεν προκαλεί ανησυχία. «Αλλά», πρόσθεσε, «δεν σημαίνει ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι για αυτό τώρα».

Μεταξύ άλλων ζητημάτων, ο Kao είπε ότι ο Covid φαίνεται να βρίσκεται σε άνοδο για άλλη μια φορά, με τις νοσηλείες να αυξάνονται επίσης. «Θα πρέπει να περιμένουμε ότι ο συνηθισμένος συνδυασμός της φθινοπωρινής επιστροφής στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο και στην εργασία θα παίξει ρόλο, καθώς και πιθανώς οι εποχικοί παράγοντες», είπε ο Κάο.

«Επιπλέον, ο μεγαλύτερος όγκος των εμβολιασμών έχει γίνει πριν από λίγο καιρό, και ακόμη και οι πιο ευάλωτοι είναι πιθανό να πλησιάζουν το σημείο όπου η ανοσολογική προστασία εξασθενεί».

Το BA.2.86, είπε ο Kao, θα μπορούσε να αυξήσει τις πιέσεις, σημειώνοντας ότι μια ανησυχία ήταν αν η παραλλαγή θα απέφευγε την προηγούμενη ανοσολογική προστασία και ήταν αρκετά διαφορετική ώστε να κάνει τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.

Covid

«Υπάρχει μια πιθανότητα να βρισκόμαστε σε μια ανώμαλη διαδρομή, η οποία θα γίνει πιο ανώμαλη μόνο εάν αυτή η παραλλαγή του Covid παρουσιάσει πρόσθετες ανατροπές», είπε.

Με πληροφορίες από τον Guardian