Την τελευταία του πνοή άφησε ο διακεκριμένος ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ, ο οποίος αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας. Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή μέσω της επίσημης σελίδας του. Πίσω του αφήνει το έργο του, καθώς έχει συμβάλλει στην συγγραφή επιστημονικών βιβλίων και πολυάριθμων άρθρων, ενώ με τα λόγια του και τα διδάγματά του έχει επηρεάσει χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως.

«Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ δεν είναι πια μαζί μας. Το πνεύμα όμως, τα λόγια και το αποτύπωμα του πάνω σε χιλιάδες ανθρώπους θα είναι πάντα εδώ. Αφιέρωσε τη ζωή του στην κατανόηση των άλλων και είχε σαν κίνητρο πάντα να βοηθήσει όσο περισσότερους μπορούσε με τη θεραπεία, τις διαλέξεις, τα βιβλία του. Αφήνει πίσω του ένα έργο σημαντικό και μία οικογένεια και φίλους που νιώθουμε τυχεροί που τον είχαμε στη ζωή μας».

Ποιος ήταν ο Ματθαίος Γιωσαφάτ

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ γεννήθηκε στην Κατερίνη, όπου ολοκλήρωσε τις πρώτες σπουδές του. Στην συνέχεια σπούδασε και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963 και απέκτησε την ειδικότητα του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου το 1967. Συνέχισε τις σπουδές στον Λονδίνο, όπου και παρέμεινε για δεκαπέντε χρόνια. Έλαβε διάφορα διπλώματα στην Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική ( Δίπλωμα Ψυχολ. Ιατρικής, ανώτατο Δίπλωμα Ψυχιατρικής του Κολλεγίου Ψυχιάτρων κ.λ.π.).

Εργάστηκε σε σε νοσοκομεία διαδοχικά ως Βοηθός, Επιμελητής, υποδιευθυντής και εξελέγη διευθυντής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Κέντρο Παιδικής και Οικογενειακής Ψυχιατρικής Finchley Λονδίνου). Διετέλεσε για τέσσερα χρόνια υποδιευθυντής και αναπληρωτής διευθυντής στο Tavistock Center, και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Ιατρικό Μεταπτυχιακό Κέντρο) ως Επίκουρος Καθηγητής (Senior Lecturer). Έκανε επίσημη πενταετή εκπαίδευση στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία και τετραετή στην Ομαδική Ανάλυση και Οικογενειακή Θεραπεία.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, έγινε διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, ενώ ίδρυσε την Ελληνική Εταιρία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, που εκπαιδεύει στην ατομική ψυχαναλυτική θεραπεία, και την Ελληνική Εταιρία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας, της οποίας είναι και πρόεδρος και διευθυντής του Εκπαιδευτικού της Ινστιτούτου.

Ήταν τακτικό μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών Εταιριών και έχει συνδράμει στην συγγραφή επιστημονικών βιβλίων και πολυάριθμων άρθρων. Είχε μιλήσει σε συνέδρια και σε κέντρα του εξωτερικού (Παν/μιο Οξφόρδης, London School of Economics κ.α.), σε νοσοκομεία, επιστημονικά κέντρα, στη σειρά διαλέξεων του Megaron Plus κ.λ.π.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Zelensky: «Ο Putin χειραγωγεί την Ευρώπη με τις τιμές του φυσικού αερίου»

Σπάτα: Γόνος ζάμπλουτης οικογένειας ο 21χρονος που διαμελίστηκε από ελικόπτερο

Υπερασπίστηκε την πίστη του ο Νίκος Οικονομόπουλος: «Ναι, είμαι χριστιανός ορθόδοξος, πειράζει;»