Πρόσθετη επιβάρυνση για τους επιβάτες στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια λόγω της επιβάρυνσης από τον επίναυλο διοξειδίου του άνθρακα, που επιβάλλεται εξαιτίας της υπαγωγής της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων. Σημειωτέον ότι μέχρι πρότινος αυτή η χρέωση ίσχυε για τα αεροπορικά εισιτήρια, που κινούνται στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Έτσι, λοιπόν, ακριβότερα θα είναι τα εισιτήρια γραμμές Ελλάδας – Ιταλίας αλλά και στις γραμμές Πειραιά – Κρήτη. Την ανακοίνωση έκαναν χθες ο όμιλος Grimaldi και η Attica Group, που δραστηριοποιούνται στις γραμμές Ελλάδας – Ιταλίας αλλά και Κρήτης ανακοίνωσαν χθες τις προσαυξήσεις ανά φορτηγό, οι οποίες κυμαίνονται, ανάλογα τη γραμμή, από 1,50 ευρώ ανά γραμμικό μέτρο στις γραμμές Ηγουμενίτσα-Μπάρι (και το αντίστροφο) μέχρι 5,70 ευρώ στη γραμμή Πάτρα- Αγκόνα. Βάσει των προαναφερθέντων αυξήσεων, ένα φορτηγό 20 μέτρων για παράδειγμα, θα πληρώσει επιπλέον από 34 μέχρι και 114 ευρώ για να μετακινηθεί στους συγκεκριμένους προορισμούς.

Πέραν των αυξήσεων στα ναύλα των φορτηγών βέβαια, λόγω του επίναυλου διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν και τα εισιτήρια για τους επιβάτες, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Attica. Κίνηση στην οποία αναμένεται να προχωρήσει και ο όμιλος Grimaldi τις επόμενες ημέρες.

Στην περίπτωση των επιβατών ο όμιλος Attica Group ανακοίνωσε προσαύξηση στην τιμή του εισιτηρίου από 4-12 ευρώ ανάλογα την γραμμή ενώ στα γκρουπ επιβατών η αύξηση κυμαίνεται από 2 έως 5 ευρώ ανάλογα τη γραμμή.

Photo credits: Shutterstock