Τις αποκαλούν πόλεις των 15 λεπτών. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι τις προτιμούν, αναζητούν τέτοιες πόλεις για να αγοράσουν σπίτια και να ζήσουν. Είναι το μέλλον, είναι ο πιο βέβαιος τρόπος να μειώσουμε τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και να έχουμε μια καλύτερη ατμόσφαιρα, μια καλύτερη ποιότητα αέρα.

Δεν είναι το μόνο που πρέπει να κάνουμε, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα για να καθαρίσουμε τον αέρα μας, σκεπτόμενοι και την έρευνα της IQAir που δημοσιεύτηκε στα μέσα της εβδομάδας.

Οι πόλεις των 15 λεπτών είναι οι πόλεις στις οποίες ο κάθε κάτοικός τους μπορεί να βρεθεί στα πιο βασικά μέρη μέσα σε 15 λεπτά. Να πάει στη δουλειά του σε 15 λεπτά, στο νοσοκομείο, σε σχολείο, σε σουπερμάρκετ και σε όλα τα σημεία που έχουν καταστεί χώροι πρώτης ανάγκης για τον σύγχρονο άνθρωπο. 15 λεπτά όχι με όχημα, αλλά με τα πόδια ή με ποδήλατο. Γιατί ο στόχος στις πόλεις των 15 λεπτών είναι να μειωθεί η καύση, να μειωθούν οι εκπομπές CO2.

Οι πόλεις των 15 λεπτών: Ένα Άμστερνταμ φτιάχνεται στην αθηναϊκή ριβιέρα, μια εικόνα από το μέλλον

Οι πόλεις των 15 λεπτών θα έρθουν για να μείνουν

Σύμφωνα με την έρευνα της RE/MAX Europe 2023 για την αγορά κατοικίας, το 1/3 πια των Ευρωπαίων επιλέγουν να ζουν σε τέτοιες πόλεις και το ποσοστό αυξάνεται. Είναι ακόμα μεγαλύτερο το ποσοστό αυτών που θα ήθελαν να ζουν σε τέτοιες πόλεις και αναγνωρίζουν το όφελός τους, πάνω από το 55%. Σε αυτές τις πόλεις, είναι τρομερά σημαντικό να υπάρχουν χώροι πράσινου και ποδηλατόδρομοι, ενώ η βιωσιμότητα τους ποντάρει πολλά και στην εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στα κτήρια, με την προοπτική να δούμε το 40% των ιδιόκτητων ακινήτων με ηλιακά πάνελ στο άμεσο μέλλον να είναι μεγάλη.

Ελληνικό, Lamda Development

Η αρχή στην Ελλάδα για τις πόλεις των 15 λεπτών θα γίνει με την κοινότητα που θα δημιουργηθεί στο πρότζεκτ του Ελληνικού από τη LAMDA Development, στην αθηναϊκή ριβιέρα, η οποία φτιάχνεται στα πρότυπα της Κοπεγχάγης, του Άμστερνταμ, της Σιγκαπούρης και θα προσφέρει πρόσβαση σε εργασία, ψώνια, εκπαίδευση και υγεία εντός 15 λεπτών, με την προσθήκη των συγκοινωνιών.

Μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πρώτη από τις πόλεις των 15 λεπτών, αυτή που θα βρίσκεται στο Ελληνικό, θα έχουμε προς το 2027, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η επέκταση των σταθμών του μετρό, θα έχει ενισχυθεί ο στόλος των οχημάτων αστικών συγκοινωνιών και, φυσικά, θα έχουν εγκατασταθεί οι πρώτοι από αυτούς που έχουν αγοράσει διαμερίσματα.