Για πολύ κόσμο το ταξίδι στο Άμστερνταμ έχει συγκεκριμένους σταθμούς. Με… κορυφαίο, φυσικά, το De Wallen, τη συνοικία των «κόκκινων φαναριών». Ειλικρινά, δεν έχετε βαρεθεί τους οδηγούς που σας προτρέπουν να κάνετε τα ίδια και τα ίδια; Το Άμστερνταμ είναι μια συναρπαστική πόλη, πρωτεύουσα της Ολλανδίας, με δεκάδες προορισμούς που μπορείτε να ανακαλύψετε, να περάσετε καλά και να εξερευνήσετε κάτι πολύ διαφορετικό σε σχέση με τα χιλιοειπωμένα δρομολόγια.

Διαβάστε, λοιπόν, τα καλύτερα… μη τουριστικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Άμστερνταμ.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Στη μέση της πασίγνωστης συνοικίας De Wallen βρίσκεται αυτό το καλοδιατηρημένο μoυσείοεκκλησία. Το όνομά του σημαίνει «Ο Κυριός Μας στη Σοφίτα» και είναι ακριβώς αυτό, ένας ολόκληρος ρωμαιοκαθολικός ναός στη σοφίτα ενός τριώροφου κτιρίου, που δεν έχει κανένα διακριτικό απ’ έξω. Γι’ αυτό και οι επισκέπτες της περιοχής (που έχουν… άλλες προτεραιότητες, προφανώς) το προσπερνούν.

Η ταράτσα του NEMO

Tο Μουσείο Επιστημών NEMO είναι ένα από τα πιο δημοφιλή οικογενειακά αξιοθέατα του Άμστερνταμ. Ποια δουλειά μπορεί να έχει σ’ αυτό το θέμα; Μη βιάζεστε. Το μουσείο το επισκεφτήκατε, στην ταράτσα όμως ανεβήκατε; Πολύ λίγοι το κάνουν, αλλά αποζημιώνονται με την πιο εντυπωσιακή θέα στο κέντρο της πόλης. Ο αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, που δημιούργησε το κτίριο, οραματίστηκε αυτόν τον υπαίθριο χώρο ως μια υπερυψωμένη πλατεία, με συντριβάνια και καφετέριες.

De Koffieschenkerij

Από τα πιο καλά κρυμμένα καφέ-τσαγερί του Άμστερνταμ, το οποίο το αποφεύγουν οι «φιλελεύθεροι» τουρίστες όταν μαθαίνουν ότι βρίσκεται στον κήπο ενός μοναστηριού, του Oude Kerk. Βεβαίως το μοναστήρι, πέρα από την επιβλητική μορφή του, δεν επηρεάζει σε τίποτα τη χαλαρή ατμόσφαιρα, που κυριαρχεί σε όλη την πόλη. Υπάρχουν πάμπολλες γεύσεις για να διαλέξετε όποια σας ταιριάζει. Ιδανική ώρα το απόγευμα, πριν ξεκινήσει η βραδινή βόλτα.

Mezrab

Κλασική αραβική επιρροή εδώ, μαροκινή για την ακρίβεια. Ένας χώρος χωρίς καθίσματα, αλλά με χαλιά και αναπαυτικά μαξιλάρια, στα οποία μπορείτε να αισθανθείτε ο βασιλιάς του παραμυθιού «Χίλιες και μία Νύχτες»: Απολαμβάνοντας ένα τσάι ή και ναργιλέ οι πιο μερακλήδες, θα ακούσετε ιστορίες που τις αφηγούνται επαγγελματίες ηθοποιοί και άνθρωποι του λόγοι. Υπάρχουν ιστορίες κυρίως στα αγγλικά και μπορείτε να τις παρακολουθήσετε ακόμα και χωρίς να έχετε lower. Δεν λείπουν και οι βραδιές stand up comedy, στα αγγλικά και τα ολλανδικά.

REM Eiland

Πρόκειται για μια πραγματική θαλάσσια εξέδρα στο λιμάνι του Άμστερνταμ. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε το δείπνο σας, ακριβώς 22 μέτρα πάνω από το νερό. Ο χώρος φιλοξενούεσε παλαιότερα έναν πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο ιδιοκτήτης του οποίου είχε βρει αυτό το κόλπο για να μην συλλαμβάνεται. Τα καλοκαίρια, όταν και λειτουργεί η βεράντα στον τελευταίο όροφο, οι περισσότεροι πάνε εκεί για κοκτέιλ.

Nieuwendammerdijk και Cafe ‘t Sluisje

Στις βόρειες συνοικίες της πόλης βρίσκεται το Nieuwendammerdijk με το όνομα-σιδηρόδρομο (προφέρεται… Νοϊβερντάμενταϊκ). Εξαιρετικό δείγμα παλαιότερης αρχιτεκτονικής, αφού οι κάτοικοι (ψαράδες, έμποροι και ναυπηγοί) αποφάσισαν να χτίσουν τα σπίτια τους στο ίδιο παραδοσιακό στυλ και αρνήθηκαν να τα καταστρέψουν όταν πέρασε ο οδοστρωτήρας του μοντερνισμού στο Άμστερνταμ. Για να τα χορτάσετε καλύτερα πιείτε και έναν καφέ στο Café ‘t Sluisje, που έχει ιστορία πάνω από έναν αιώνα και πολύ όμορφη θέα στο λιμάνι.

LAB 111

Οι νέοι ιδιοκτήτες αυτού του σύγχρονου κινηματογραφικού και πολιτιστικού χώρου αποφάσισαν να μην αλλάξουν ούτε το όνομα, ούτε και τη διαρρύθμιση των προηγούμενων. Αποτέλεσμα; Ένας χώρος καλλιτεχνικής ανησυχίας στεγασμένος σ’ ένα πρώην εργαστήριο παθολογικής ανατομίας! Με τραπέζια, ψυγεία και όλα τα συναφή. Υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα με ειδικές προβολές, καθώς και εκθέσεις τέχνης, διαλέξεις και συναυλίες. Λειτουργεί επίσης καφέ και εστιατόριο.

Stadsarchief (Αρχεία της πόλης του Άμστερνταμ)

Πόσο ενδιαφέρον μπορεί να κρύβει ένα κτίριο, στο οποίο στεγάζονται τα αρχεία της πόλης; Αν σκεφτούμε τα αντίστοιχα ελληνικά, κανένα. Κι όμως… Τα αρχεία της πόλης του Άμστερνταμ είναι καταχωρημένα σ’ ένα πανέμορφο κτίριο Art Deco. Οι άνθρωποι έχουν φροντίσει να αξιοποιήσουν τα αρχεία τους παρουσιάζοντας διάφορα θέματα που σχετίζονται με την εμπορική, δημογραφική και ιστορική πλευρά της πόλης.

Woonboot Museum

Αυτό δεν είναι τόσο άγνωστο τον τελευταίο καιρό, αλλά οπωσδήποτε αξίζει τον κόπο. Πρόκειται για ένα μουσείο-φορτηγίδα, απ’ αυτές που υπήρχαν παλαιότερα κατά εκατοντάδες στα κανάλια του Άμστερνταμ. Οι ιδιοκτήτες του έχουν αντιγράψει τα πάντα με λεπτομέρεια και ο επισκέπτης νιώθει ότι κάνει βουτιά στο χρόνο, καταλαβαίνει πώς ζούσαν στην καθημερινότητά τους οι οικογένειες που είχαν επιλέξει αυτό για σπίτι τους. Υπάρχει και αίθουσα όπου μπορείτε να καθίσετε στις ρετρό πολυθρόνες και να απολαύσετε ένα τσάι με κέικ.

Podium Mozaïek

Ακόμα ένας χώρος για καλλιτεχνικές και πολιτιστικές ανησυχίες. Ένα κτίριο που παλαιότερα στέγαζε μια εκκλησία στην περιοχή Bos en Lommer και τώρα χρησιμοποιείται για άλλου είδους θέαμα. Το πρόγραμμα προσφέρει μουσική, θέατρο, χορό, εκθέσεις και προφορικό λόγο. Στην εντυπωσιακή του βεράντα μπορείτε για να απολαύσετε μεσογειακά φαγητά και μπίρες, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες.

Orgelpark

Το ογκώδες και εντυπωσιακό εκκλησιαστικό όργανο το’ χουμε συνδέσει με κλασική και εκκλκησιαστική μουσική, έτσι δεν είναι; Στο Orgelpark μπορείτε να διαπιστώσετε και τις σύγχρονες πλευρές του. Βιρτουόζοι οργανίστες παίζουν ρυθμούς και μελωδίες από ντίσκο μέχρι ποπ, ανάλογα με τα γούστα του καθενός. Δίπλα υπάρχει και μια αίθουσα συναυλιών, όπου φιλοξενούνται κυρίως νέα συγκροτήματα, αλλά και ένα άνετο φουαγιέ.

House of Bird

Δεν πρόκειται για μπυραρία, αλλά για… αίθουσα γευσιγνωσίας, τουλάχιστον έτσι την αποκαλούν οι ιδιοκτήτες της. Δεν βρίσκεται στην πόλη, αλλά λίγο μακρύτρερα, στο Zuidoost, όπου προτείνουμε να πάτε με τα πόδια, για να απολαύσετε και την ατμόσφαιρα εξοχής. Υπάρχει εξαιρετικό μενού κλασικό για μπύρα (αλλαντικά, τυριά, λουκάνικα κτλ.) αλλά και πολλές μπύρες για να διαλέξετε.