Ο Πόρος θα είναι το επόμενο πράσινο νησί, μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στο Ντουμπάι στο πλαίσιο της COP 28.

Συγκεκριμένα, στον Πόρο αναμένεται να γίνει, όπως στην Αστυπάλαια, η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, αντικαθιστώντας τα μικρά πλοία που μεταφέρουν τους επισκέπτες στο νησί με ηλεκτρικά, τα αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης με ηλεκτροκίνητα ενώ παράλληλα αναμένεται και η ανάπτυξη φορτιστών. Θα δοθεί έμφαση δε, στην κυκλική οικονομία, ώστε να μειωθεί το αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Στο πλαίσιο της COP28, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική η φετινή διάσκεψη υπάρχει ευρεία ανησυχία για το κενό» και πρόσθεσε πως «είμαστε εξαιρετικά φιλόδοξοι στην Ελλάδα, παρά τις φυσικές καταστροφές. Υπάρχουν μακροπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι στόχοι, μπορούμε να βασιστούμε στην επενδυτική βαθμίδα».

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Francine Lacqua, επισήμανε πως η Ελλάδα επενδύει σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί η διείσδυση τους, προκειμένου να μειωθεί το κόστος ενέργειας.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε να είμαστε κάτω από τις αμερικανικές ή κινεζικές εταιρείες, μιλάμε για στόχους που απαιτούν μεγάλη ένταση κεφαλαίου», όπως η ναυτιλία, «όπου πρωταγωνιστούμε» ως χώρα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να δώσουμε κίνητρα για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους», πρόσθεσε και επισήμανε πως «θέλουμε να αυξήσουμε τη δυναμικότητα παραγωγής “πράσινης” ενέργειας να εξαγάγουμε, να δώσουμε πρόσβαση σε φυσικό αέριο».

Έπειτα από σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε στην τηλεόραση του Bloomberg πως σε έναν μήνα θα έχει ολοκληρωθεί ο FSRU Αλεξανδρουπολης, ο οποίος θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο «πράσινης» ενέργειας, καθώς «θέλουμε να γίνουμε εξαγωγής “πράσινης” ενέργειας».