Η Ιταλία κατέγραψε την πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ευρώπη, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 48,8 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία εντοπίστηκε χθες κοντά στις Συρακούσες, αναμένοντας να επιβεβαιωθεί και από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, στον οποίο το τωρινό ρεκόρ στην Ευρώπη είναι αυτό της Αθήνας, το 1977, με τους 48 βαθμούς.

Όσον αφορά τη γειτονική χώρα, ο καύσωνας που την ταλαιπωρεί έχει την ονομασία Lucifer, που προβλέπεται να κατευθυνθεί βόρεια στην ηπειρωτική Ιταλία, αυξάνοντας περαιτέρω τη θερμοκρασία σε αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας, Ρώμης.

Η κλιματική αλλαγή, αποτέλεσμα της οποίας είναι και οι καύσωνες, αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών όπως είναι αναμενόμενο, πράγμα που οδηγεί αναπόφευκτα και στη δημιουργία πλημμυρών. Εξού και μέχρι το 2030, 57 χώρες θα πληγούν από φονικές πλημμύρες και εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα εκτεθούν στη μανία της φύσης.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφονται στις ευρωπαϊκές χώρες

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό η Αθήνα διαθέτει το ευρωπαϊκό ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας, που καταγράφηκε στις 10 Ιουλίου 1977. Ωστόσο, στην Τουρκία έχουν καταγραφεί και οι 49 βαθμοί Κελσίου, που δεν πρόκειται για ευρωπαϊκό ρεκόρ.

Η νότια Ευρώπη κυριαρχεί στη λίστα, αφού μετά την Ελλάδα, ακολουθεί η Πορτογαλία με τους 47,4 βαθμούς, την Ισπανία με 47,3, την Ιταλία με 47 και τη Γαλλία με 46 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά τις Βαλκανικές χώρες, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η Βοσνία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με το ρεκόρ από το Μόσταρ που σημειώθηκε στις 31 Ιουλίου 1901, με τους 46,2 βαθμούς. Η βόρεια Μακεδονία βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα με 45,7, με την Βουλγαρία να ακολουθεί με 45,2 βαθμούς.  Στο Μαυροβούνιο καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ με 44,8 βαθμούς σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις. Την πρώτη φορά στην Ποντγκόριτσα (16 Αυγούστου 2007) και στη συνέχεια πέντε χρόνια αργότερα (8 Αυγούστου 2012) στο Ντανίλοβγκραντ. Το ρεκόρ της Αλβανίας είναι στους 44,8 βαθμούς, με το βόρειο γείτονά της το Κοσσυφοπέδιο να ανέρχεται στους 42,0 βαθμούς.

Κεντρική Ευρώπη

Η Κροατία κατέχει την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί σε αυτήν την περιοχή. Το εθνικό ρεκόρ των 42,8 βαθμούς καταγράφηκε στο Ploče στις 5 Αυγούστου 1981. Όλες οι άλλες χώρες από αυτο το τμήμα έχουν επίσης τα υψηλά τους ρεκόρ, με  πάνω από τους 40 βαθμούς – από 41,9 στην Ουγγαρία έως 40,2 στην Πολωνία.

Ανατολική Ευρώπη

Η Ρωσία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας (το ευρωπαϊκό της τμήμα) με υψηλό 45,4 βαθμούς, δηλαδή 0,9 βαθμούς πάνω από το εθνικό ρεκόρ της Ρουμανίας με 44,5. Η Λευκορωσία είναι η μόνη χώρα σε αυτό το τμήμα, με το εθνικό της ρεκόρ να είναι πιο «χαμηλό» με τους 40 βαθμούς.

Δυτική Ευρώπη

Λόγω των επιπτώσεων του Ατλαντικού ωκεανού και του ηπιότερου κλίματος, το ρεκόρ της Ιρλανδίας είναι 33,3 βαθμούς, καθιστώντας τη τη μοναδική δεύτερη χώρα στην Ευρώπη (μετά την Ισλανδία) με την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ να φτάνει τους 35 βαθμούς.

Σκανδιναβία

Όπως είναι αναμενόμενο, ηπιότερα ρεκόρ καταγράφονται σε αυτό το τμήμα. Η Ισλανδία, έχει το χαμηλότερο ρεκόρ στην Ευρώπη με το υψηλό ρεκόρ της να φτάνει τους 30,5 βαθμούς – δηλαδή 17,5 βαθμούς πιο κρύο από το ρεκόρ της Ελλάδας. Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε σε αυτήν την περιοχή είναι από τη Σουηδία. Έχουν υπάρξει τουλάχιστον δύο περιπτώσεις όταν η Σουηδία κατέγραψε 38 βαθμούς ως την υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ. Η πρώτη φορά συνέβη στις 9 Ιουλίου 1933 (Ultuna) και η δεύτερη στις 29 Ιουνίου 1947, στη Målilla.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στους 38,7 βαθμούς, ενώ όλες οι χώρες του Belenux έχουν τα υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ τους πάνω από τους 40 βαθμούς – από 41,8 στο Βέλγιο έως 40,7 στην Ολλανδία . Η γειτονική Γερμανία μπορεί να υπερηφανεύεται για τους 41,2 ° C ως το υψηλότερο επίπεδο, μόλις 0,3 χαμηλότερο από το εθνικό ρεκόρ της Ελβετίας με 41,5 βαθμούς.

Φωτογραφία: Unsplash