Ένα ορυκτό καύσιμο το οποίο παράγεται αποκλειστικά και μόνο στην Εσθονία ενδεχομένως να είναι η λύση στην ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για τον πετρελαϊκό σχιστόλιθο, το οποίο προέρχεται από βράχους που «ζουν» μόνο στην χώρα της Βαλτικής.

Η Εσθονία είναι η μόνη χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο όπου υπάρχει βιομηχανία σχιστόλιθου, από την καύση του οποίου παράγεται το 73% της ενέργειας στην χώρα από το 2018.

Το συγκεκριμένο καύσιμο έχει υψηλότερη πυκνότητα άνθρακα από το κάρβουνο, γεγονός που κάνει την Εσθονία την 2η στην Ευρώπη χώρα σε μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα.

Όταν η πρωθυπουργός Kaja Kallas ανέλαβε την εξουσία το 2021, δεσμεύτηκε ότι η Εσθονία θα μειώσει την παραγωγή σχιστόλιθου μέχρι το 2035 και να σταματήσουν εντελώς να τον χρησιμοποιούν μέχρι το 2040.

Αυτο, μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος πυροδότησε την ενεργειακή κρίση.

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, όντως η Εσθονία είχε κάνει μεγάλες προσπάθειες να μειώσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων από σχιστόλιθο.

Ωστόσο, πλέον θα χρησιμοποιείται ξανά για να παράγεται ο ηλεκτρισμός της χώρας, καθώς η Εσθονία δεν μπορεί πια να εξαρτάται από το ρωσικό αέριο.

«Σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε εναλλακτικό μέσο που έχουμε διαθέσιμο». αναφέρει η υπουργός οικονομικών της χώρας, Riina Sikkut.

«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε όχι τόσο φιλικούς γείτονες» δήλωσε αναφερόμενη στην Ρωσία.

Ακομη και έχοντας εν γνώση τους τον αντίκτυπο που θα έχει στο περιβάλλον, η ενεργειακή κρίση αναγκάζει τους Εσθονούς να χρησιμοποιήσουν το μολυσματικό αυτό ορυκτό καύσιμο.

Και πλέον, έχουν τα μάτια τους πάνω του και άλλες χώρες ώστε να «κόψουν τον ομφάλιο λώρο» της ενεργειακής τους εξάρτησης από την Ρωσία.