Πριν κάποια χρόνια είχε ξεκινήσει μία έντονη συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή και την τρύπα του όζοντος. Σταδιακά, αυτό άρχισε να αλλάζει. H ευαισθητοποίηση του κόσμου και η πρόοδος της τεχνολογίας συνετέλεσαν σημαντικά.

Τον τελευταίο καιρό όλοι έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη για βιώσιμη, καθαρή ενέργεια που δεν θα μολύνει το περιβάλλον και παράλληλα θα αποτελεί και μία οικονομική λύση, σε αντίθεση για παράδειγμα με τα ορυκτά καύσιμα από τα οποία οι παγκόσμιες αγορές βγάζουν υπερκέρδη.

Σημαντικό σημείο για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, είναι η μείωση των επιπέδων του άνθρακα. Οι εκπομπές άνθρακα δεν έχουν ακόμη αρχίσει να μειώνονται και πρέπει να πέσουν στο μισό έως το 2030 για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε από την άποψη της τεχνολογίας και όσον αφορά την  φυσική, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε», λέει ο Solitaire Townsend, συνιδρυτής της εταιρείας Futerra. «Η συντριπτική πλειονότητα των λύσεων έχει πραγματικά σημαντικό όφελος για την υγεία και την ευημερία μας, το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο σε όλο τον κόσμο.».

Από τα πιο αισιόδοξα μηνύματα είναι το γεγονός ότι παρατηρείται εκθετική ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας η οποία αποτελεί το 75% του συνόλου της νέας ενέργειας με τον άνθρακα να πέφτει κατακόρυφα καταλαμβάνοντας ποσοστό μόλις 4%. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μια ταχεία μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα εξοικονομούσε τρισεκατομμύρια δολάρια.

Στην ίδια κατεύθυνση, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων επίσης παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση. Ενδεικτικά, στην Κίνα μέσα σε έναν χρόνο, από Αύγουστο σε Αύγουστο, παρουσιάστηκε αύξηση με 500.000 επιπλέον πωλήσεις.

Το σημείο καμπής, σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί πιο γρήγορη από το προβλεπόμενο αν οι μεγάλες αγορές ορίσουν μία ημερομηνία μετά την οποία όλα τα νέα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι μηδενικών ρύπων. Παρόμοιες προσπάθειες θα μπορούσαν επίσης να καθαρίσουν τους ζωτικούς, αλλά υψηλούς σε εκπομπές, τομείς χάλυβα και τσιμέντου.

Η Bernice Lee, ειδικός σε θέματα κλιματικής πολιτικής στο Chatham House, λέει: «Τα καλά αποτελέσματα σε παγκόσμιο επίπεδο βασίζονται σε ισχυρή εγχώρια, τοπική και περιφερειακή δράση και, όντας έτσι, υπάρχουν λόγοι για κάποια αισιοδοξία». Η «μεγάλη τετράδα» των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ινδίας και της ΕΕ αναλαμβάνουν δράση.

Σε εσωτερικό επίπεδο, όλα τα κράτη έχουν έρθει αντιμέτωπα με την αύξηση των λογαριασμών της ενέργειας που επιβαρύνουν όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών οι οποίοι προβληματίζονται για τον χειμώνα που θα ακολουθήσει.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας και τα μέτρα που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας, ανέδειξαν την τεράστια ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης αλλά και την ανάγκη για άμεση αλλαγή. Αυτή η αλλαγή θα μπορέσει να έρθει μόνο από νέες, καθαρές πηγές ενέργειας που θα εξασφαλίσουν ενεργειακή ανεξαρτησία και χαμηλότερες τιμές.

«Η υπόθεση για μια παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση είναι πιο στέρεη τώρα από ό,τι πριν από την εισβολή», λέει η Christiana Figueres, πρώην κορυφαία αξιωματούχος του ΟΗΕ για το κλίμα. «Μόλις βρεθούμε στην άλλη πλευρά του τρέχοντος ρωσικού εκβιασμού, κανείς δεν θα θέλει να υπάρξει ξανά όμηρος».

Πράγμα που αποδεικνύει ότι ο πόλεμος επιταχύνει τις αλλαγές ενώ το θέμα ενδεχομένως να κυριαρχήσει στην επόμενη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο.

Η γεωπολιτική, είναι επίσης κομβικό σημείο καθώς τα κράτη του Νότου, τα οποία και δεν οφείλονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, ζητούν χρηματοδότηση για την μείωση των εκπομπών, την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων και την προσαρμογή στις αναπόφευκτες επιπτώσεις που θα επέλθουν. «Αυτό που πρέπει να συμβεί στο COP27 είναι να δημιουργηθούν χρηματοδοτικές εγκαταστάσεις για απώλειες και ζημιές και να δημιουργηθούν προσαρμογές», λέει ο Siddiqa, ακτιβιστής του Fridays For Future Pakistan.

Για πολλά χρόνια, μεγάλα, ανεπτυγμένα κράτη όπως οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέφευγαν να βοηθήσουν έμπρακτα τις χώρες που ήταν τα πραγματικά θύματα της κλιματικής αλλαγής κάτι που όπως φαίνεται αρχίζει να αλλάζει. Συγκεκριμένα, η Δανία θα γίνει η πρώτη κυβέρνηση που δεσμεύει πόρους για την κάλυψη των απωλειών που προήλθαν από την κλιματική αλλαγή ενώ παράλληλα θα παρασχεθεί βοήθεια ύψους 8,5δις. δολάρια στην Νότια Αφρική.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υποστηρίζει την τελευταία ιδέα, στοχεύοντας ιδιαίτερα τα κολοσσιαία κέρδη που αποκομίζει η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου αυτή τη στιγμή.

«Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων γεμίζει με επιδοτήσεις και απροσδόκητα κέρδη, ενώ οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών συρρικνώνονται και ο πλανήτης μας καίγεται», είπε την περασμένη εβδομάδα. «Καλώ όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες να φορολογήσουν τα απροσδόκητα κέρδη».

Πρόοδος σημειώνεται και με την μείωση των ψυκτικών μέσων HFC, τα οποία είναι ευρέως γνωστά για την τρύπα του όζοντος.. Συνεπώς αυτό το γεγονός από μόνο του είναι ικανό να μειώσει την παγκόσμια θέρμανση κατά 0,5C. Σαφώς υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν όπως η μείωση του μεθανίου και η προστασία των δασών αν και αναφορικά με το δεύτερο οι προσπάθειες των τελευταίων ετών δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία.

Το σίγουρο είναι ότι ακόμα δεν είναι αργά για δράση και αλλαγή κατεύθυνσης. Όσο κι αν αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη, κάθε δέκατο του βαθμού που αποφεύγεται σημαίνει ότι κάποιος κάπου υποφέρει λιγότερο. «Πρέπει να προσπαθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε για να αποτρέψουμε κάθε αύξηση 0,1 C», λέει ο καθηγητής Bill McGuire, στο University College του Λονδίνου.

Είναι ίσως η καταλληλότερη στιγμή για να στραφούμε στην καθαρή ενέργεια. Ο πόλεμος κάνει αυτή την αλλαγή επιβεβλημένη και η τεχνολογία, ρεαλιστικά επιτεύξιμη. Το μόνο που λείπει είναι η βούληση.

Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr

5 φυτικές τροφές που μπορούν να σώσουν την ανθρωπότητα στην εποχή της υπερθέρμανσης

Σήμα κινδύνου από τον ΟΗΕ: Το φαινόμενο «Λα Νίνια» εμφανίζει παρατεταμένη διάρκεια αυτόν τον αιώνα

H ενεργειακή κρίση στρέφει το βλέμμα προς το ορυκτό καύσιμο που παράγει ΜΟΝΟ η Εσθονία