Η κλιματική αλλαγή αλλάζει ριζικά όχι μόνο το μέλλον μας αλλά και το παρόν. Οι ενδείξεις που αποδεικνύουν ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε κίνδυνο είναι πλέον αρκετές για να πείσουν και τους πιο δύσπιστους.

Άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή σημειώθηκε στην περιοχή της Νοτιοδυτικής Ινδίας και του Πακιστάν, όπου οι καύσωνες είναι πλέον 100 φορές πιο πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους. Οι θερμοκρασίες στις περιοχές αυτές αγγίζουν τόσο υψηλά επίπεδα -και για παρατεταμένο διάστημα- που καθιστούν αδύνατον να πραγματοποιηθούν πολλές από τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων.

Αυτήν την στιγμή, οι θερμοκρασίες που παρουσιάζουν ρεκόρ στην Ινδία και το Πακιστάν, «απαγορεύουν» στους κατοίκους να συνεχίζουν με την κανονική τους ζωή. Τα σχολεία έχουν κλείσει, αγροί έχουν ξεραθεί, οι προμήθειες μειώνονται. Οι ειδικοί αναρωτιούνται εάν μπορεί η χώρα να επιβιώσει απανωτούς τέτοιους καύσωνες.

Σε νέα ανάλυση επιστημόνων του Met Office, του μετεωρολογικού κέντρου του Ηνωμένου Βασιλείου έγινε η εξής παρατήρηση. Εκεί, μέχρι το 2010, η πιθανότητα να συμβεί ένας καύσωνας που θα ξεπερνούσε κατά πολύ τις συνήθεις θερμοκρασίες ήταν κάθε 312 χρόνια, την τελευταία δεκαετία έχει ελαττωθεί στα 3.1 χρόνια.

Οι μήνες Απρίλιος και Μάιος χρησιμοποιήθηκαν ως σημείο αναφοράς καθώς έχουν το παγκόσμιο μέσο όρο στις μεγαλύτερες θερμοκρασίες, ενώ και 100 χρόνια, παρά τα δεδομένα της Ελλάδας που οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες σημειώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στην Jacobabad, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις όχι μόνο του Πακιστάν αλλά και ολόκληρου του κόσμου αυτήν την στιγμή το θερμόμετρο δείχνει 51°. Στην γειτονική Ινδία, η πρωτεύουσα Δελχί έχει αγγίξει τους 50°. Χειρότερα έρχεται να κάνει τα πράγματα το γεγονός ότι οι υψηλές θερμοκρασίες στις περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται «υγρού βολβού». Δηλαδή, οι καύσωνες συνοδεύονται από απίστευτη υγρασία που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την οποιαδήποτε δραστηριότητα.

H ανάλυση καταλήγει στην δυσοίωνη πρόβλεψη ότι μέχρι το τέλος του αιώνα, τέτοιοι καύσωνες θα κάνουν την εμφάνισή τους κάθε 1.15 χρόνο.

«Τέτοιοι καύσωνες δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο για τις περιοχές αυτές τις περιόδους πριν ξεκινήσουν οι μουσώνες. Ωστόσο, οι μελέτες μας δείχνουν ότι η συχνότητά τους έχει αυξηθεί ριζικά και θα συνεχίζεται να αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια» αναφέρει ο Nikos Christidis, υπεύθυνος της ανάλυσης του Met Office.

Η Ινδία και το Πακιστάν θα είναι από τα πρώτα «θύματα» της επερχόμενης κλιματικής κρίσης, η οποία έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της.

 Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Shutterstock.com

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Καύσωνας: Γιατί είναι τόσο συχνά τα φαινόμενα φέτος – Τι φοβίζει τους επιστήμονες και τι είναι η θερμοκρασία υγρού βολβού

Πώς η αξιοποίηση των «πεταμένων» τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην κλιματική αλλαγή

Enset: Η «ψεύτικη μπανάνα» της Αιθιοπίας δίνει λύση στην κλιματική αλλαγή