Η Αιθιοπία μπορεί να είναι γνωστή για τον καφέ της, αλλά έχει και πολλές άλλες καλλιέργειες. Μάλιστα, ένα νέο superfood φέρεται να ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες, και αυτό δεν είναι άλλο από το φυτό «enset» της Αιθιοπίας. Μάλιστα, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μοιάζει πολύ με μπανάνα κι έχει τη δυνατότητα να θρέψει περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε έναν κόσμο που υπερθερμαίνεται, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή χυλού και ψωμιού και είναι άγνωστο στον υπόλοιπο πλανήτη.

Το enset ή «ψεύτικη μπανάνα» είναι στενός συγγενής της μπανάνας, αλλά καταναλώνεται μόνο σε ένα μέρος της Αιθιοπίας. Η έρευνα δείχνει ότι το είδος μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολύ μεγαλύτερο εύρος στην Αφρική. «Πρόκειται για μια καλλιέργεια που μπορεί να διαδραματίσει πραγματικά σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του επισιτισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο Δρ Wendavek Abebe από το Πανεπιστήμιο Hawassa στην Awasa της Αιθιοπίας.

Αν και το φρούτο είναι μη βρώσιμο, οι αμυλούχοι μίσχοι και οι ρίζες του μπορούν να ζυμωθούν και να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή ψωμιού και πόριτζ. Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι τρέφονται από αυτό στην Αιθιοπία. Οι «συγγενείς» του – που δεν θεωρούνται βρώσιμοι – καλλιεργούνται ως τη Νότια Αφρική, πράγμα που σημαίνει ότι και το εν λόγω φυτό μπορεί να αναπτυχθεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Πώς μπορεί να βοηθήσει το φυτό ένσετ

Χρησιμοποιώντας υπολογιστικών μοντέλων, οι επιστήμονες προέβλεψαν το δυνητικό εύρος του κατά τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες. Διαπίστωσαν ότι το enset μπορεί να θρέψει περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους και να λύσει προβλήματα επισιτισμού στην Αιθιοπία και σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως η Κένυα, η Ουγκάντα ​​και η Ρουάντα.

Ο ερευνητής της μελέτης Dr James Borrell, από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους, Kew, είπε ότι το enset θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας. Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει τις καλλιέργειες και τη διανομή τους τόσο μέσα στην Αφρική, όσο και έξω από αυτήν. Το ενδιαφέρον, λοιπόν, για την αναζήτηση νέων φυτών ολοένα και αυξάνεται, δεδομένης της εξάρτησής μας από μερικές βασικές καλλιέργειες, όπως ρύζι, σιτάρι και καλαμπόκι.