Τα μικροπλαστικά εμφανίζονται σε ασυνήθιστα μέρη όλο και πιο συχνά καθώς βρίκονται σε σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας . Έχουν ανακαλυφθεί στο πόσιμο νερό, τα τρόφιμα, τον αέρα και ακόμη και στο αίμα.

Τώρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορεί ακόμη και να επηρεάσουν τον καιρό. Ερευνητές ανέφεραν την Τετάρτη ότι εντόπισαν μικροπλαστικά στην πλειονότητα των δειγμάτων σύννεφων που ελήφθησαν από μια βουνοκορφή στην Κίνα, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology Letters της American Chemical Society.

Η μελέτη εντόπισε πώς τα μικροπλαστικά κατέληξαν στην τελική τους θέση και ανακάλυψε ότι θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στο σχηματισμό νεφών.

Τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον σχηματισμό των νεφών, ακόμα και του καιρού

Τί είναι τα μικροπλαστικά

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που δεν είναι μεγαλύτερα από πέντε χιλιοστά, το οποίο ισούται περίπου το μέγεθος ενός μόνο σπόρου σουσαμιού. Και είναι παντού, σύμφωνα με την Judith Enck, πρόεδρο της Beyond Plastics, μιας ομάδας που εργάζεται για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης. «Τα μικροπλαστικά βρίσκονται στον αέρα που αναπνέουμε, στο πόσιμο νερό μας, στο σώμα μας», είπε η Enck στο CNN.

Τα μικροπλαστικά σχηματίζονται όταν τα μεγαλύτερα πλαστικά διασπώνται, είτε με χημική αποικοδόμηση είτε με φυσική φθορά σε μικρότερα κομμάτια. «Αν είναι πλαστικό, θα λάβετε μικροπλαστικά αργά ή γρήγορα», είπε η Enck.

Όσο μικρότερο είναι ένα μικροπλαστικό, τόσο πιο εύκολα μπορεί να κινηθεί μέσω περιβαλλοντικών κύκλων –όπως ο κύκλος του νερού– και τελικά να καταλήξει στο ανθρώπινο σώμα, όπου τα αποτελέσματά του είναι ανησυχητικά αλλά ακόμα ασαφή.

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό της πλήρους επίδρασης των μικροπλαστικών στην ανθρώπινη υγεία, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν ήδη κάποιες αποδεδειγμένες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον σχηματισμό των νεφών, ακόμα και του καιρού

Πώς τα μικροπλαστικά μπορούν να επηρεάσουν τον καιρό

Οι συγγραφείς της μελέτης της Τετάρτης διαπίστωσαν ότι τα μικροπλαστικά επηρεάζουν το σχηματισμό νεφών και τα σύννεφα έχουν τεράστια σημασία για τον καιρό που βιώνουμε. Τα σύννεφα παράγουν βροχόπτωση με τη μορφή βροχής, χιονιού και οτιδήποτε ενδιάμεσα. Μπλοκάρουν επίσης το ηλιακό φως και λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία σημαίνει χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Για να σχηματιστεί ένα σύννεφο, οι υδρατμοί – ένα αέριο – πρέπει να μετατραπούν σε σταγονίδια νερού – ένα υγρό. Στη συνέχεια, πολλές σταγόνες νερού πρέπει να ενωθούν για να γίνουν σύννεφο. Σταγονίδια νερού σχηματίζονται όταν οι υδρατμοί αλληλεπιδρούν με μικροσκοπικά στερεά σωματίδια στην ατμόσφαιρα, όπως σκόνη, τέφρα ή αλάτι από τον ωκεανό. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα μικροπλαστικά μπορούν πλέον να προστεθούν σε αυτή τη λίστα.

Αυτά τα σωματίδια είναι υδρόφιλα, που σημαίνει ότι έλκονται από το νερό. Μόλις τα πρώτα σταγονίδια νερού προσκολληθούν σε μικροπλαστικά και άλλα μικροσκοπικά σωματίδια, περισσότερες σταγόνες νερού συγκεντρώνονται και σχηματίζονται σύννεφα.

Η διαδικασία μοιάζει με το πώς μια σπίθα μπορεί τελικά να πυροδοτήσει ένα ολόκληρο πεδίο: Ένα μικροσκοπικό σωματίδιο στην ατμόσφαιρα μπορεί να θέσει σε κίνηση μια διαδικασία που γίνεται κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, πρέπει να ολοκληρωθεί περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως ο βαθμός στον οποίο τα μικροπλαστικά επηρεάζουν το σχηματισμό νεφών. Θα μπορούσε μια μεγαλύτερη συγκέντρωση μικροπλαστικών να οδηγήσει σε περισσότερα σύννεφα; Η αύξηση των νεφώσεων θα οδηγήσει σε περισσότερες βροχοπτώσεις ή σε μεγαλύτερες περιοχές που καλύπτονται από ψυχρότερες συνθήκες; Αυτά τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

πλαστικά

Πώς τα μικροπλαστικά εισέρχονται στην ατμόσφαιρα

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά και αρκετά ελαφριά ώστε να τα μαζεύει ο άνεμος και να τα ανυψώνει στην ατμόσφαιρα. Οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν δείγματα μικροπλαστικών στον αέρα πάνω από το όρος Τάι στην Κίνα και ανέπτυξαν μοντέλα υπολογιστών για να αναδημιουργήσουν το ταξίδι που θα έπρεπε να κάνουν αυτά τα σωματίδια για να καταλήξουν εκεί.

Τα μοντέλα πρότειναν ότι η ροή του αέρα από τις κοντινές πολύ πυκνοκατοικημένες πόλεις της ενδοχώρας της Κίνας χρησίμευε ως κύρια πηγή των μικροπλαστικών. Αυτό υποδηλώνει ότι τα μικροπλαστικά που παράγονται στο επίπεδο του εδάφους ανυψώθηκαν και μεταφέρθηκαν μεγάλες αποστάσεις.

Υπάρχουν περισσότερα μικροπλαστικά που βρίσκονται στις πόλεις παρά στις αγροτικές περιοχές, γενικά, καθώς η υψηλότερη πυκνότητα πληθυσμού συχνά οδηγεί σε μεγαλύτερη ζήτηση για πλαστικά προϊόντα. Ωστόσο, οι αγροτικές περιοχές πλησιάζουν γρήγορα την παραγωγή μικροπλαστικών, σύμφωνα με την Enck.

Πηγή: CNN.COM

*Photo Credits: Shutterstock