Μερικά ανησυχητικά ευρήματα έκαναν οι επιστήμονες Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) στην Ολλανδία καθώς εξέτασαν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα ζώων εκτροφής και βρήκαν μικροπλαστικά σωματίδια στα 3/4 των δειγμάτων.

Η μικροπλαστική μόλυνση στο βοδινό και το χοιρινό κρέας που εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε κρέας από τους ερευνητές, καθώς συνήθως ευρήματα όπως αυτά βρίσκονται σε ψάρια. Η ύπαρξη μικροπλαστικών σωματιδίων στο αίμα αγελάδων και χοίρων σε φάρμες, εγείρει ανησυχίες για την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε.

Μικροπλαστικά βρέθηκαν επίσης και σε όλα τα δείγματα ζωοτροφών που δοκιμάστηκαν, υποδεικνύοντας μια δυνητικά σημαντική οδό μόλυνσης. Τα προϊόντα διατροφής ήταν συσκευασμένα σε πλαστικό, μια ακόμη πιθανή διαδρομή, αναφέρει η Guardian.

Οι ίδιοι ερευνητές της VUA έκαναν λόγο για μικροπλαστικά στο ανθρώπινο αίμα για πρώτη φορά τον Μάρτιο και χρησιμοποίησαν τις ίδιες μεθόδους για να δοκιμάσουν τα ζωικά προϊόντα.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τον άνθρωπο; Ότι μέσω της τροφικής αλυσίδας, θα τρώμε στο πιάτο μας εξαιρετικά βλαβερό για την υγεία πλαστικό που έχει καταναλωθεί από τα ζώα από τα οποία αποτελείται η τροφή μας. Τα μικροπλαστικά σωματίδια είναι εξαιρετικά μικρά και δεν μπορούν να εντοπιστούν με γυμνό μάτι, με αποτέλεσμα εν αγνοία μας να τα καταναλώνουμε.

Η ανακάλυψη των σωματιδίων στο αίμα δείχνει ότι μπορούν να ταξιδεύουν σε όλο το σώμα και μπορεί να εγκατασταθούν σε όργανα.

Ο αντίκτυπος στην υγεία των ανθρώπων ή των ζώων εκτροφής είναι ακόμη άγνωστος, αλλά οι ερευνητές ανησυχούν επειδή τα μικροπλαστικά προκαλούν βλάβη στα ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο και τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ήδη γνωστό ότι εισέρχονται στο σώμα και προκαλούν εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.

Ορισμένα άγρια ​​ζώα είναι επίσης γνωστό ότι βλάπτονται από τα μικροπλαστικά.

Τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων απορρίπτονται στο περιβάλλον και τα μικροπλαστικά έχουν μολύνει ολόκληρο τον πλανήτη, από την κορυφή του Έβερεστ έως τους βαθύτερους ωκεανούς.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Πως μία γεννήτρια ενέργειας από άμμο έρχεται να δώσει την λύση στην κλιματική κρίση

Κλιματική αλλαγή: Πώς τα κρυμμένα σε παγετώνες μικρόβια μπορούν να πυροδοτήσουν νέες πανδημίες

Συνέντευξη Μητσοτάκη στο Reuters: Μιλά για την «πράσινη μετάβαση» της Ελλάδας