Η στάθμη όλων των ποταμιών στην Ευρώπη έχει μειωθεί λόγω της ακραίας ξηρασίας, κάτι που έχει δραματικές συνέπειες για τη βιομηχανία, τις εμπορευματικές μεταφορές, την ενέργεια και την παραγωγή τροφίμων. Οι ελλείψεις εφοδιασμού και οι αυξήσεις των τιμών είναι ένα πρόβλημα που ήδη υπάρχει, αλλά μπορεί να χειροτερέψει περισσότερο από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ξηρασία θα μπορούσε να γίνει η χειρότερη που πέρασε η ήπειρος, εδώ και πάνω από 500 χρόνια. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, έχουν υπερθερμάνει τις πλωτές οδούς της Ευρώπης. Έχουν χάσει μεγάλο μέρος των υδάτων τους, το οποίο δεν έχει αναπληρωθεί.

Εδώ και δύο μήνες στη δυτική, κεντρική και νότια Ευρώπη δεν έχουν καταγραφεί ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ οι πυρκαγιές συνεχίζουν να καίνε εκτάσεις. Αυτό σημαίνει ότι η ξηρασία μπορεί όντως να είναι η χειρότερη των τελευταίων 500 ετών.

«Δεν έχουμε αναλύσει πλήρως το φετινό γεγονός γιατί είναι ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε ο Andrea Toreti από το Κέντρο Ερευνών της Κομισιόν. «Δεν υπήρξαν άλλα γεγονότα τα τελευταία 500 χρόνια παρόμοια με την ξηρασία του 2018. Αλλά φέτος, νομίζω, είναι χειρότερα», πρόσθεσε.

Υπάρχει επίσης «πολύ υψηλός κίνδυνος» να συνεχιστεί η ξηρασία τους επόμενους τρεις μήνες. Χωρίς την αποτελεσματική μείωση των φαινομένων, η ένταση και η συχνότητα της ξηρασίας θα «αυξανόταν δραματικά στην Ευρώπη, τόσο στο βορρά όσο και στο νότο».

Ο ποταμός Ρήνος, για παράδειγμα, αποτελεί ζωτικό όργανο για την οικονομία στη βορειοδυτική Ευρώπη. Τα 1.233 χιλιόμετρα του πηγάζουν από τις Ελβετικές Άλπεις και περνούν από το εσωτερικό της Γερμανίας πριν φτάσει στη Βόρεια Θάλασσα και στο μεγάλο λιμάνι του Ρότερνταμ.

Το Ομοσπονδιακό Ίδρυμα Υδρολογίας της Γερμανίας (BfG) δήλωσε ότι η στάθμη του θα συνεχίσει να πέφτει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει πρόβλημα στην οικονομία, καθώς χρησιμοποιείται για εμπορικές μεταφορές, άρδευση, μεταποίηση, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ως πόσιμο νερό. Πολλές φορτηγίδες λειτουργούν ήδη με περίπου 25% χωρητικότητα για να μειώσουν το βύθισμά τους, αυξάνοντας το κόστος αποστολής.

Τα προβλήματα που προκάλεσε η ξηρασία σε ποτάμια της Γαλλίας και της Ιταλίας

Τα ποτάμια της Γαλλίας μπορεί να μην αποτελούν δίαυλο μεταφοράς και βασικές εμπορευματικές αρτηρίες, αλλά χρησιμεύουν για την ψύξη των πυρηνικών σταθμών που παράγουν το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Με τις τιμές να χτυπούν ρεκόρ, ο γίγαντας ενέργειας EDF αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή λόγω της ξηρασίας. Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ήδη υπερθερμάνει τα νερά, οπότε το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να μειώσουν την παραγωγή. Η γαλλική πυρηνική ρυθμιστική αρχή επέτρεψε την περασμένη εβδομάδα σε πέντε εργοστάσια να παραβιάσουν προσωρινά τους κανόνες.

Ακόμα, η ροή του μακρύτερου ποταμού της Ιταλίας, του Πάδου, έχει πέσει στο ένα δέκατο από το σύνηθες, ενώ η στάθμη του νερού είναι 2 μέτρα κάτω από την κανονική. Χωρίς συνεχείς βροχοπτώσεις στην περιοχή από τον Νοέμβριο, η παραγωγή καλαμποκιού και ρυζιού έχει καταστραφεί. Η κοιλάδα του Πάδου αντιπροσωπεύει μεταξύ 30% και 40% της γεωργικής παραγωγής της Ιταλίας, αλλά οι παραγωγοί ρυζιού έχουν προειδοποιήσει ότι έως και το 60% της σοδειάς τους μπορεί να πάει χαμένο, αφού οι ορυζώνες στεγνώνουν και καταστρέφονται από το θαλασσινό νερό που απορροφάται από το χαμηλό ποτάμι.

Ο Δούναβης δεν μένει εκτός. Η θερμοκρασία του έφτασε τους 25 βαθμούς Κελσίου και θα μπορούσε να αγγίξει τους 26,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι τα μέσα του μήνα. Η επιβίωση της πέστροφας στα νερά του είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Οι εμπορικές μεταφορές μέσω του Δούναβη έχουν επίσης πληγεί, με τις αρχές στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να χρησιμοποιούν εκσκαφείς για να εκβαθύνουν τον πυθμένα.

Πηγή: Guardian.com

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Απελπιστική η κατάσταση στη Βρετανία: Η ξηρασία καταστρέφει τις καλλιέργειες

Οι μέρες στη Γη μυστηριωδώς μεγαλώνουν και κανείς δεν ξέρει τον λόγο: Πού μπορεί να οφείλεται

Γαλλία: Αντιμετωπίζει την χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφτεί ποτέ – Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπισή της