Υπάρχει κάτι τέλειο και ταυτόχρονα πολύ λαχταριστό σχετικά με τα σάντουιτς. Μπορείς να πάρεις το αγαπημένο σου φαγητό πάντου! Το Taste Atlas ξέρει ποια είναι τα 10 καλύτερα σάντουιτς που θα φας στην Ευρώπη.

Να σημειώσουμε ότι οι Μεσογειακοί λαοί τα πάνε άριστα και έχουν πολύ δυανμική παρουσία στην δεκάδα. Η γειτονική Ιταλία τα σπάει και καταλαμβάνει κα την πρώτη και την δεύτερη θέση. Η Ισπανία βρίσκεται σε πολλές από τις θέσεις της δεκάδας.

Τα καλύερα σάντουιτς στην Ευρώπη

Το Panino col polpo είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό σάντουιτς που προέρχεται από την περιοχή του Μπάρι. Αυτό το απλό σάντουιτς γίνεται με συνδυασμό χταποδιού, ψωμάκια, ελαιόλαδο, μαϊντανό, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Το χταπόδι αλείφεται με ελαιόλαδο και ψήνεται αργά στη σχάρα πάνω από τη χόβολη ενώ το αλείφουμε με ένα μείγμα από ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό καθώς ψήνεται. Στο τέλος το χταπόδι τοποθετείται σε ένα ψωμάκι και η σάλτσα περιχύνεται πάνω από το πάνω μέρος του χταποδιού. Αυτό το νόστιμο σάντουιτς είναι συνηθισμένο κατά τη διάρκεια των φεστιβάλ της Απουλίας και μπορεί συχνά να αγοραστεί σε περίπτερα στους δρόμους.

σάντουιτς

Το Mozzarella in carrozza (μοτσαρέλα σε άμαξα) είναι ένα ιταλικό τηγανητό σάντουιτς που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Καμπανία, αν και τρώγεται σε διάφορα μέρη της Ιταλίας. Το σάντουιτς φτιάχνεται με ψωμί χωρίς κόρα, ελαφρώς μπαγιάτικο, τυρί μοτσαρέλα (ιδανικά ποικιλία di bufala), αλεύρι, γάλα και χτυπημένα αυγά. Εκτός από αυτή την έκδοση, υπάρχει και μια έκδοση με προσθήκη γαύρου. Τα σάντουιτς βυθίζονται σε αλεύρι και κρύο νερό, μετά στα χτυπημένα αυγά και τέλος τηγανίζονται μέχρι να ροδίσουν όμορφα και να γίνουν τραγανά εξωτερικά.

σάντουιτς

Το Bocadillo de jamón είναι ένα σάντουιτς που φτιάχνεται με ισπανικό ψωμί και φέτες ισπανικού ζαμπόν. Συνήθως αποτελείται από μια μπαγκέτα ισπανικού τύπου (barra de pan) που έχει κοπεί στη μέση κατά μήκος της μέσης και έχει στρωθεί με το ζαμπόν. Η κομμένη πλευρά του ψωμιού περιχύνεται συχνά με ελαιόλαδο και τρίβεται με μισές ώριμες ντομάτες και σκόρδο για να γίνει το σάντουιτς πιο ζουμερό και πιο γευστικό, ενώ η γέμιση του σάντουιτς μπορεί επίσης να ενισχυθεί με φέτες τυριού (συχνά τυρί Manchego), φέτες ντομάτας, λωρίδες από ψητές πιπεριές piquillo και μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι.

σάντουιτς

Τα Montaditos είναι σάντουιτς τύπου tapas στην Ισπανία. Αν και δεν υπάρχει καθορισμένος κατάλογος συστατικών, τα montaditos φτιάχνονται πάντα με φέτες ψωμιού, συνήθως από ένα λεπτό μακρόστενο ψωμί παρόμοιο με μια μπαγκέτα. Τα toppings είναι απίστευτα ευέλικτα και μπορεί να περιλαμβάνουν οτιδήποτε από καπνιστό κρέας, λουκάνικα chorizo, jamóns, διάφορα είδη τυριών, λαχανικά τουρσί, αντσούγιες, καθώς και άλλα είδη θαλασσινών. Πιστεύεται ότι τα montaditos ήταν το πρώτο είδος σάντουιτς στην Ισπανία, που χρονολογείται από τον δέκατο πέμπτο ή τον δέκατο έκτο αιώνα.

σάντουιτς

Το Prego είναι ένα πορτογαλικό σάντουιτς που παρασκευάζεται με λεπτές φέτες μοσχαρίσιου που καρυκεύονται με σκόρδο, τηγανίζονται, σοτάρονται μαζί με κρεμμύδια και κρασί και στη συνέχεια τοποθετούνται μέσα σε ένα ψωμάκι. Το όνομα μεταφράζεται σε καρφί, και αν και δεν είναι σίγουρο, πιστεύεται ότι αναφέρεται στην πράξη του χτυπήματος ή του καρφώματος φετών σκόρδου πάνω στις μπριζόλες. Αν και μερικές φορές σερβίρεται χωρίς καρυκεύματα, το prego συνήθως συνοδεύεται από μουστάρδα και καυτερή σάλτσα και περιστασιακά ολοκληρώνεται με ένα τηγανητό αυγό.

σάντουιτς

Τα υπόλοιπα στην λίστα

  • Sanduíche de pernil – Πορτογαλία
  • Flæskestegssandwich – Δανία
  • Croque-monsieur – Γαλλία
  • Bocadillo de carne – Ισπανία
  • Bifana – Πορτογαλία

*Photo Credits: Shutterstock

Πηγή: Taste Atlas.com