Ένα σύννεφο σκόνης από τη Σαχάρα που διασχίζει την Ευρώπη και κάλυψε τα γαλλικά Πυρηναία, προκαλώντας προβλήματα στους σκιέρ και οι snowboarders. Το απόκοσμο θέαμα είναι φαντασμαγορικό αλλά και τρομακτικό ταυτόχρονα. Στο χιονοδρομικό κέντρο Piau-Engaly στη νότια Γαλλία, ένα λεπτό στρώμα άμμου έπεσε στα Πυρηναία με αποτέλεσμα το χιόνι να πάρει ένα ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα.

Η σκόνη της Σαχάρας είναι ένα μείγμα άμμου και σκόνης από την έρημο της Σαχάρας, που μπορεί να «ταξιδέψει» μακριά με τους ισχυρούς ανέμους. Τα Πυρηναία μοιάζουν σαν να βγήκαν από το Dune, με αυτή την απότομη αλλαγή χρώματος. Το θέμα γίνεται ακόμα πιο τρελό αν σκεφτεί ότι μπορείς να φτιάξεις χιονάνθρωπους μαζί με πυργάκια άμμου.

Ο Ευρωπαίος πρωταθλητής στο windsurfing, Sam Esteve, και snowboarders του In Pow We Trust βιντεοσκοπήθηκαν να κατεβαίνουν το βουνό πάνω από την άμμο και το χιόνι. Η αφρικανική σκόνη μπορεί να φτάσει μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο εάν οι άνεμοι στο πάνω μέρος της ατμόσφαιρας πνέουν βόρειοι. Επηρέασε Πορτογαλία και Ισπανία, ενώ αναμένεται θα φτάσει σε Ολλανδία και Γερμανία.

Για το φαινόμενο είχε προειδοποιήσει η Γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, με τις αρχές να συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να φορούν μάσκες προστασίας.

Για να πέσει αυτή η σκόνη από τον ουρανό στο έδαφος, πρέπει να βρέξει, καθώς οι σταγόνες βροχής συλλέγουν σωματίδια σκόνης ενώ πέφτουν. Όταν η βροχή τελικά εξατμίζεται, ένα στρώμα σκόνης μένει πίσω. Η σκόνη της Σαχάρας μπορεί μερικές φορές να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με άσθμα.

Ωστόσο, ο Richard Miles της μετεωρολογικής υπηρεσίας Met Office είπε ότι δεν έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα. Οι άνθρωποι στις περιοχές αυτές, όμως, μπορεί να βρουν σκόνη στα αυτοκίνητά τους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lounis REGAD (@lounisregad)