Την ώρα που ο καύσωνας πλήττει την Ευρώπη, στη Νότια Αφρική και συγκεκριμένα το Γιοχάνεσμπουργκ ο καιρός κάνει τα… δικά του.

Για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια χιόνισε στην πόλη με τους κατοίκους να μην μπορούν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους για το πρωτόγνωρο θέαμα.

Οι κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης της Νότιας Αφρικής, παρά το κρύο, ενθουσιάστηκαν την περασμένη Δευτέρα όταν είδαν γύρω τους τα πάντα χιονισμένα για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 2012.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Νότιας Αφρικής εξέδωσε προειδοποιήσεις λόγω του κρύου μετώπου που έπληξε την επαρχία Γκαουτένγκ, η οποία περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ και την πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, Πρετόρια.

«Συμβαίνει μια φορά κάθε 10 χρόνια περίπου. Δεν είμαστε μια περιοχή που έχει πολλές χιονοπτώσεις και αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι το χειμώνα έχουμε ξηρές συνθήκες.

Έχουμε μια ισχυρή κυψέλη υψηλής πίεσης, γι’ αυτό δεν έχουμε καθόλου ή πολύ λίγη βροχή τους χειμερινούς μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Witwatersrand, Τζένιφερ Φίτσετ.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, στο Γιοχάνεσμπουργκ πέφτει χιόνι μία φορά κάθε πέντε χρόνια κατά μέσο όρο, με τις σοβαρές χιονοπτώσεις σαν αυτές που παρατηρήθηκαν χθες να σημειώνονται μία φορά κάθε 10 έως 20 χρόνια, σύμφωνα με τον καθηγητή κλιματολογίας του Πανεπιστημίου του Γουίτγουότερσραν, Φρανσουά Ένγκελμπρεχτ, που μίλησε στην Daily Maverick.