Ένα από τα μετρήσιμα μεγέθη για την επιστημονική κοινότητα, ώστε να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο που διατρέχει ο πλανήτης σε σχέση με την κλιματική κρίση, είναι η Γροιλανδία. Αυτό το τεράστιο νησί που ανήκει στη Δανία και βρίσκεται απέναντι από την αμερικανική ήπειρο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια πάγου στον κόσμο και οι απώλειες που υφίσταται τα τελευταία χρόνια λόγω υπερθέρμανσης, είναι τεράστιες. Το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία είναι που έχει οδηγήσει σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας και προβλέπεται ότι θα συμβεί σε χειρότερο βαθμό αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή στην κρίση.

Τις τελευταίες ώρες η Γροιλανδία βρίσκεται πάλι στο περιβαλλοντικό ραπόρτο, καθώς η κορυφή της νήσου, το ύψιστο σημείο της που βρίσκεται στα 3.126 μέτρα, δέχτηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του βροχή, ενώ αυτή ήταν η τρίτη φορά στην τρέχουσα δεκαετία που η θερμοκρασία βρίσκεται πάνω από το μηδέν σε εκείνο το σημείο.

Σύμφωνα με το National Snow and Ice Date Center, η καταγραφή θερμοκρασιών και καιρικών φαινομένων στη Γροιλανδία ξεκίνησε το 1950 και δεν είχε υπάρξει ποτέ ξανά βροχή στην κορυφή του νησιού. «Αυτό που συμβαίνει δεν είναι κάτι που βλέπουμε μια φορά στα δέκα χρόνια ή δύο φορές σε δύο δεκαετίες. Δεν έχει ξανασυμβεί» ανέφερε ο Τεντ Σκάμπος, επικεφαλής ερευνητής του κέντρου.

Η βροχή μαζί με τις θερμοκρασίες που ξεπέρασαν το 0, διήρκεσε για περίπου 9 ώρες. Συνολικά έπεσαν 7 δισεκατομμύρια τόνοι βροχής στην επιφάνεια της Γροιλανδίας, κάτι που οδήγησε σε εφταπλάσια απώλεια πάγου για τα μέσα Αυγούστου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο πάγος είχε επανέλθει στο επόμενο 24ωρο παρόλα αυτά. Ο λόγος που συνέβη αυτό το φαινόμενο, οφείλεται σε κύματα ζεστού αέρα και υγρασίας που σημειώθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες. Ο ζεστός αέρας ενώθηκε με τη βροχή και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει η θερμοκρασία πάνω από το μηδέν.

https://www.intronews.gr/3364-2-oi-anthropoi-piezoun-ton-planiti

Η Γροιλανδία έχασε 8.5 δισ. τόνους πάγου σε μια ημέρα

Η Τζένιφερ Μέρσερ, υπεύθυνη του Γραφείου Αρκτικών Προγραμμάτων του National Science Foundation, ανέφερε στο CNN ότι αυτή η βροχή «αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο είχαμε συνηθίσει να λειτουργούμε στο σταθμό της κορυφής. Γεγονότα όπως το λιώσιμο των πάγων, ισχυροί άνεμοι, βαριές βροχοπτώσεις, έχουν αρχίσει να συμβαίνουν πέρα από το φυσιολογικό την τελευταία 10ετία».

Η Γροιλανδία αποτελείται από 650.000 τετραγωνικά μίλια πάγου και αν κάποτε έλιωνε ολόκληρη, τότε θα ανέβαινε η στάθμη των ωκεανών κατά 7 μέτρα, παράκτιες πόλεις θα πνίγονταν και σύμφωνα με τη NASA, θα άλλαζε η περιφορά της Γης με τέτοιο τρόπο, ώστε η μέρα θα ήταν μεγαλύτερη κατά 2 milisecond.

Την τελευταία 30ετία η Γη έχει απωλέσει 20 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου, κυρίως από την Αρκτική, όπου ανήκει η Γροιλανδία, η οποία το 2019 έχασε συνολικά 532 δισ. τόνους, ενώ μόλις τον Ιούλιο έχασε 8.5 δισ. τόνους σε μία ημέρα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει η στάθμη της θάλασσας στη Φλόριντα για δύο ίντσες, δηλαδή 5 εκατοστά.

* Φωτογραφία: Pexels/  Polina Kovaleva