Καθώς τα κύματα καύσωνα συνεχίζουν να «ψήνουν» διάφορα μέρη του κόσμου, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτό το τόσο δύσκολο καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί και με σημαντική διαφορά από το δεύτερο.

Η περίοδος από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο ήταν η θερμότερη περίοδος στον πλανήτη από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1940, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία αυτό το καλοκαίρι ήταν 16,77 βαθμοί Κελσίου (62,19 Φαρενάιτ), σύμφωνα με το Copernicus, που είναι 0,66 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 1990 έως το 2020 – ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2019, κατά σχεδόν 0,3 βαθμούς Κελσίου.

Συνήθως αυτά τα ρεκόρ, τα οποία παρακολουθούν τη μέση θερμοκρασία του αέρα σε ολόκληρο τον κόσμο, καταρρίπτονται κατά εκατοστά του βαθμού.

Αυτό είναι το πρώτο σύνολο επιστημονικών δεδομένων που επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί πίστευαν ότι ήταν αναπόφευκτο. Ήταν ένα τρομερά ζεστό καλοκαίρι για περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου – συμπεριλαμβανομένων περιοχών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας – με κύματα καύσωνα που σπάνε ρεκόρ και άνευ προηγουμένου θερμοκρασίες των ωκεανών.

Ο πλανήτης γνώρισε τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί, ακολουθούμενος από τον θερμότερο Ιούλιο – και οι δύο σπάζοντας προηγούμενα ρεκόρ με μεγάλα περιθώρια.

Φέτος είχαμε και τον θερμότερο Αύγουστο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του Copernicus, και θερμότερος από κάθε άλλο μήνα φέτος εκτός από τον Ιούλιο. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για τον μήνα ήταν 16,82 βαθμούς Κελσίου – 0,31 βαθμούς υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2016.

μόλις ζήσαμε το θερμότερο καλοκαίρι

Τόσο ο Ιούλιος όσο και ο Αύγουστος εκτιμάται ότι ήταν 1,5 βαθμούς θερμότεροι από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με το Copernicus, ένα βασικό όριο που οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι ο κόσμος πρέπει να μείνει κάτω για να αποτρέψει τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ενώ οι επιστήμονες επικεντρώνονται περισσότερο στις μακροπρόθεσμες αυξήσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αυτές οι προσωρινές «παραβιάσεις» είναι μια σημαντική προεπισκόπηση του πώς μπορεί να αναμένει ο κόσμος τα καλοκαίρια με άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό.

«Το βόρειο ημισφαίριο είχε μόλις ένα καλοκαίρι ακραίων φαινομένων – με επαναλαμβανόμενους καύσωνες να πυροδοτούν καταστροφικές πυρκαγιές, να βλάπτουν την υγεία, να διαταράσσουν την καθημερινή ζωή και να προκαλούν μόνιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον», δήλωσε ο Petteri Taalas, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, σε δήλωση.

τιμές τροφίμων

Οι χώρες στο νότιο ημισφαίριο έχουν επίσης βιώσει τρομερά ζεστούς χειμώνες, με πολύ πάνω από τον μέσο όρο θερμοκρασίες που καταγράφονται στην Αυστραλία, σε αρκετές χώρες της Νότιας Αμερικής και στην Ανταρκτική.

Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες των ωκεανών, επίσης, έχουν ξεφύγει από τα συνηθισμένα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των μεγάλων τυφώνων στον Ατλαντικό και των τυφώνων στον Ειρηνικό.

Τον Ιούλιο, ένα ξαφνικό θαλάσσιο κύμα καύσωνα στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα είδε τον ωκεανό να φτάνει σε θερμοκρασίες «υδρομασάζ». Ενώ τον Ιούνιο, τμήματα του Βόρειου Ατλαντικού βίωσαν ένα «εντελώς άνευ προηγουμένου» θαλάσσιο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες νερού έως και 5 βαθμούς Κελσίου (9 βαθμούς Φαρενάιτ) υψηλότερες από το συνηθισμένο.

Αρκτική

Κάθε μέρα από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου οι θερμοκρασίες των ωκεανών ξεπερνούν το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2016, σύμφωνα με το Copernicus.

Το αν αυτή η χρονιά θα καταλήξει να είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί στον πλανήτη δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά φαίνεται βέβαιο ότι θα πλησιάσει πολύ.

Με τέσσερις μήνες του έτους να απομένουν, το 2023 κατατάσσεται επί του παρόντος ως το δεύτερο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με το Copernicus, μόνο 0,01 βαθμούς Κελσίου κάτω από το 2016, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί.

Οι επιστήμονες λένε ότι το επόμενο έτος είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο ζεστό, δεδομένης της άφιξης του El Niño, μιας φυσικής κλιματικής διακύμανσης που φέρνει θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας υψηλότερες από το μέσο όρο και επηρεάζει τον καιρό.

«Αυτό το El Niño αναπτύσσεται σε έναν θερμότερο ωκεανό από κάθε προηγούμενο El Niño, επομένως παρακολουθούμε με ενδιαφέρον πώς εξελίσσεται αυτό το γεγονός όσον αφορά τη δύναμη και τον αντίκτυπο», δήλωσε στο CNN η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus.

«Τα επιστημονικά στοιχεία είναι συντριπτικά – θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερα κλιματικά ρεκόρ και πιο έντονα και συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την κοινωνία και τα οικοσυστήματα, έως ότου σταματήσουμε να εκπέμπουμε αέρια του θερμοκηπίου», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από το CNN