Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προειδοποιεί για τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις τους, ενώ σημειώνει επίσης ότι «η δράση για το κλίμα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά επιβάλλεται», καθώς οι θερμοκρασίες εκτινάσσονται στα ύψη.

Η εποχή της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει τελειώσει και «η εποχή του παγκόσμιου βρασμού έχει φτάσει», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, γιατί οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι ο Ιούλιος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να είναι ο πιο ζεστός μήνας στον κόσμο που έχει καταγραφεί.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είναι τρομακτικό. Και είναι μόνο η αρχή», είπε ο Γκουτέρες. «Είναι ακόμα δυνατό να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5C [πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα] και να αποφευχθεί η χειρότερη κλιματική αλλαγή. Αλλά μόνο με δραματική, άμεση δράση για το κλίμα».

Τα σχόλια του Γκουτέρες ήρθαν αφού επιστήμονες επιβεβαίωσαν την Πέμπτη ότι οι τελευταίες τρεις εβδομάδες ήταν οι πιο καυτές από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία και ότι ο Ιούλιος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να είναι ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυτόν τον μήνα έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης Copernicus της ΕΕ, και πυροδοτήθηκαν από την καύση ορυκτών καυσίμων και την πρόκληση βίαιων καιρικών συνθηκών.

Η σταθερή άνοδος της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας, λόγω της ρύπανσης που παγιδεύει το ηλιακό φως και λειτουργεί σαν θερμοκήπιο γύρω από τη Γη, έχει επιδεινώσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο γενικός γραμματέας του WMO, Petteri Taalas, δήλωσε: «Η ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η δράση για το κλίμα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά επιβάλλεται».

Άλλοι επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα επιβεβαίωσαν τα ευρήματα. Ο Karsten Haustein στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας βρήκε ότι οι θερμοκρασίες στη Γη ήταν 1,5C (2,7 F) θερμότερες τον Ιούλιο του 2023 από όσο κατά τον μέσο όρο Ιουλίου, πριν από την εκβιομηχάνιση.

«Οι θερμοκρασίες αυτόν τον μήνα ήταν τόσο εξωφρενικές, που οι επιστήμονες θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι θα ήταν οι θερμότερες που έχουν καταγραφεί, ακόμη και πριν τελειώσει ο μήνας», είπε.

Ο Haustein πήρε εκτιμήσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας στις ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι ο Ιούλιος 2023 ήταν πιθανό να ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ του 2019 κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου.

Ο Zeke Hausfather, επιστήμονας που ασχολείται με το κλίμα στο αμερικανικό μη κερδοσκοπικό Berkeley Earth, χρησιμοποίησε εργαλεία από Ιάπωνες και Ευρωπαίους μετεωρολόγους για να υπολογίσει ότι το ρεκόρ θα σπάσει κατά περίπου 0,3C.

Όπως είπε: «Εξαιρώντας μια μεγάλη πρόσκρουση αστεροειδούς σήμερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Ιούλιος 2023 θα είναι ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί με μεγάλη διαφορά. Προσωπικά βρίσκω το μέγεθος αυτού του ρεκόρ εκπληκτικό. Δεν βλέπουμε κάτι ανάλογο στα ιστορικά στοιχεία για τον μήνα Ιούλιο».

Η ρύπανση από αέρια του θερμοκηπίου ανέβασε τις θερμοκρασίες των θανατηφόρων καυσώνων σε τρεις ηπείρους αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με μια σύντομη ανάλυση από το δίκτυο World Weather Attribution που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Η μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε καθιερωμένες μεθόδους αλλά δεν είχε ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, διαπίστωσε ότι η ανθρωπότητα έκανε τους καύσωνες στη νότια Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα κατά 2,5 βαθμούς, 2 βαθμούς Κελσίου και 1 βαθμούς Κελσίου θερμότερους αντίστοιχα.

Οι επιστήμονες είπαν ότι τα δύο πρώτα θα ήταν «πρακτικά αδύνατα», εάν οι άνθρωποι δεν είχαν προκαλέσει τις κλιματικές αλλαγές.

Η Friederike Otto, κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε:

«Πρέπει να ζήσουμε με αυτές τις ακραίες συνθήκες τα καλοκαίρια –και να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ζουν με αυτές. Δεν είναι σπάνιοι πλέον αυτού του τύπου οι καύσωνες. Και όσο αργότερα σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα, τόσο πιο συχνά θα συμβαίνουν αυτού του τύπου καύσωνες».

Οι επιστήμονες αναμένουν φέτος να είναι πιο ζεστό από το συνηθισμένο το καλοκαίρι, επειδή το Ελ Νίνιο, ένα φυσικό μοτίβο ανέμου και νερού που θερμαίνει τον πλανήτη, επιστρέφει έπειτα από τρία χρόνια παραμονής του ψυχρότερου αντίστοιχου, του La Niña.

Αυτή η επίδραση, μαζί με τη ρύπανση των αερίων του θερμοκηπίου, οδήγησε τον WMO να προβλέψει δύο στις τρεις πιθανότητες ότι ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι 1,5C θερμότερο από όσο ήταν πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση –παρότι οι παγκόσμιοι ηγέτες υποσχέθηκαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν την παγκόσμια θέρμανση μέχρι το τέλος του αιώνα.

βρασμού
ÊÁÉÑÏÓ (ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKNISSI)

Ο WMO ωστόσο προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο στόχος θα χαθεί, καθώς αναφέρεται σε μέσο όρο 20 ετών και όχι σε μεμονωμένους μήνες ή έτη.

Ο Joyce Kimutai, κλιματολόγος στο Ινστιτούτο Grantham, είπε ότι τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν χάος σε όλο τον κόσμο –ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες που είναι λιγότερο υπεύθυνες για τις εκπομπές.

Και πρόσθεσε: «Αυτό θα πρέπει να χρησιμεύσει ως ένα συναρπαστικό κάλεσμα αφύπνισης για όλους μας. Πρέπει να μετατοπίσουμε τη συζήτηση στο τι πρέπει να συμβεί επειγόντως φέτος».

Οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Νοέμβριο για να συμφωνήσουν τρόπους ώστε να σταματήσει η θέρμανση του πλανήτη, να προσαρμοστούν σε πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και να πληρώσουν για τη ζημιά.

Ο πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής Cop28, Sultan Al Jaber, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της εθνικής εταιρείας πετρελαίου της χώρας, δήλωσε σε συνέντευξή του στον Guardian αυτόν τον μήνα ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ήταν «αναπόφευκτη και απαραίτητη».

Η Catherine Abreu, η ιδρύτρια της καναδικής εκστρατείας Destination Zero, είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κατανοήσουν ότι «αυτή η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι απλώς αναπόφευκτη, είναι επείγουσα. Πρέπει να προγραμματιστεί, χρειάζεται συνεργασία, απαιτεί παροχή χρηματοδότησης σε κλίμακα που επί του παρόντος δεν παρέχεται».

Σε έναν οδικό χάρτη για τις καθαρές μηδενικές εκπομπές που εκπονήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, δεν θα έπρεπε να είχαν εγκριθεί νέα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου για ανάπτυξη από το 2021.

Αντίθετα, οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, έχουν χορηγήσει άδειες για γεωτρήσεις.

Η Marina Romanello, ερευνήτρια για το κλίμα και την υγεία στο University College του Λονδίνου και επικεφαλής του Lancet Countdown, δήλωσε: «Έχουμε δεδομένα που δείχνουν πως τα ίδια τα θεμέλια της υγείας υπονομεύονται από την κλιματική αλλαγή και, παρά τη γνώση αυτή, βλέπουμε κυβερνήσεις και εταιρείες που εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στα ορυκτά καύσιμα.

«Αλλά έχουμε ακόμα χρόνο σήμερα για να ανατρέψουμε την κατάσταση και να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».