Λίγο πριν από τις 19:00 χθες στο Ζάππειο, τα γαλάζια πηγαδάκια είχαν ήδη αρχίσει να πυκνώνουν. Δεν είναι, άλλωστε και συνηθισμένο τρεις πρωθυπουργοί, ένας νυν και δύο πρώην, να εμφανίζονται από κοινού σε μια εκδήλωση και να μιλούν και οι τρεις.

Το…πνεύμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όμως, λειτουργεί συγκολλητικά για τη ΝΔ, όπως και η προοπτική για μια ακόμα εκλογική νίκη σε λίγες μέρες από τώρα.

Ήταν ακριβώς τα προγνωστικά για τις κάλπες που κυριαρχούσαν στα πηγαδάκια που στήθηκαν εντός και εκτός του αιθρίου του Ζαππείου, λίγο πριν από τις αφίξεις των κ. Καραμανλή, Σαμαρά και Μητσοτάκη κατά σειρά.

Προσεκτικά «χορογραφημένη» η εκδήλωση, με τους τρεις άνδρες να φτάνουν ακριβώς με την σειρά που επρόκειτο να μιλήσουν. Στις συζητήσεις των «γαλάζιων», πάντως, η αισιοδοξία ήταν εμφανής: όλοι πεπεισμένοι ότι το κόμμα οδεύει προς μια νέα νίκη, έστω και αν οι εκτιμήσεις για το ύψος του ποσοστού του κυβερνώντος κόμματος και για το εύρος της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ διίσταντο.

Οι παρουσίες

Η ΝΔ ήταν, πάντως, χθες στο Ζάππειο και εξέπεμψε ένα κοινό μήνυμα ενότητας. Διαφορές, υφολογικές και ουσίας, υπήρχαν στις ομιλίες, ιδίως στο σκέλος της στάσης απέναντι στην Ευρώπη. Η κοινή συνισταμένη, όμως, όπως το έθεταν έμπειρα κομματικά στελέχη, ήταν η συμπαράταξη όλων για μια νέα επικράτηση.

Η πρώτη σειρά της εκδήλωσης, πάντως, ήταν δηλωτική της σύμπραξης όλων στην τελική ευθεία. Πέραν των κ. Μητσοτάκη, Καραμανλή, Σαμαρά και της συζύγου του κ. Καραμανλή, Νατάσας Παζαΐτη, παρόντες ήταν ο Αχιλλέας Καραμανλής, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο αναπληρωτής υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εκπροσωπώντας και τον πατέρα του Ιωάννη που δεν κατάφερε να δώσει το παρών, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αειθαλής πρώην υπουργός, διοικητής της ΤτΕ και ευρωβουλευτής Τίμος Χριστοδούλου και ο πρώην Επίτροπος της χώρας στην Ε.Ε. και ανακάμψας στην εσωτερική πολιτική ζωή Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση βρέθηκε η Φάνη Πάλη-Πετραλιά, η ιστορική συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Σάκης Κυπραίου, ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Θανάσης Μπακόλας, νυν και πρώην ευρωβουλευτές, υπουργοί, βουλευτές, αλλά και υποψήφιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Από τις ελάχιστες απουσίες, αυτή του Σταύρου Δήμα, ο οποίος δεν τα κατάφερε λόγω κορονοϊού, αλλά και του Πέτρου Μολυβιάτη.

Με «προίκα» τις γαλάζιες παρουσίες και το καθαρό μήνυμα νίκης της ΝΔ που εξέπεμψαν με τις ομιλίες τους Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνει στην τελική ευθεία με τη ΝΔ να επιτυγχάνει υψηλά ποσοστά συσπείρωσης. Μια προσπάθεια που δεν θα σταματήσει και θα σηματοδοτηθεί και την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες, με τη νέα δήλωση στήριξης που θα κάνει ο Κώστας Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη, πριν την ομιλία του πρωθυπουργού, αλλά και την ανοιχτή ομιλία που ετοιμάζει στην Καλαμάτα ο Αντώνης Σαμαράς.

Με περιοδείες εντός και εκτός συνόρων στη μάχη έχει μπει και ο έτερος πρώην πρόεδρος του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος συνεχίζει στο ρόλο του «στρατιώτη της παράταξης».

Προετοιμασία για το ντιμπέιτ

Κάπως έτσι και με… αέρα από το Ζάππειο, ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται σήμερα στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, για το οποίο υπήρχαν συσκέψεις χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα, με το βλέμμα στην προετοιμασία του πρωθυπουργού για όλες τις πιθανές ερωτήσεις.

Μένει να φανεί, αν ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να βγάλει κάποιες ειδήσεις, παρά το αποστειρωμένο της διαδικασίας, ιδίως ως προς το σκέλος των συνεργασιών, τι θα πράξει στις εκλογές, αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αθροίζουν 150 βουλευτές ή πώς θα κλείσει τη συζήτηση για το σενάριο τρίτων εκλογών, σε περίπτωση αδιεξόδου στη δεύτερη κάλπη.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, θα αξιοποιήσει την ευκαιρία της ταυτόχρονης παρουσίας του κ. Τσίπρα, του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Βαρουφάκη για να δώσει «σχήμα και μορφή» στη συζήτηση περί «προοδευτικής διακυβέρνησης».