Ο Στέφανος Κασσελάκης μπόρεσε να πραγματοποιήσει αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο ένα μήνα πριν. Ο 36χρονος επιχειρηματίας κατάφερε να συγκεντρώσει το 45,5% στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και να μετατρέψει σε περίπατο τον 2ο γύρο που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε να υπερκεράσει την Έφη Αχτσιόγλου, που έμοιαζε με το ακλόνητο φαβορί των εσωκομματικών εκλογών και η οποία συγκέντρωσε το 36,21% των ψήφων. Ο Νίκος Παππάς ξεπέρασε για λίγες μόνο ψήφους τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (8,6 έναντι 8,4%), ενώ ο Στέφανος Τζουμάκας κατετάγη πέμπτος (1,28%).

Πρόκειται για μια νίκη που τοποθετεί στο χρονοντούλαπο της εξουσίας τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον γνωρίζαμε, καθώς οι ψηφοφόροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξαν τον 36χρονο επιχειρηματία κόντρα στις παραινέσεις του συνόλου σχεδόν των κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου.

Η συμμετοχή των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε κατά πολύ τους υπολογισμούς καθώς από τις 8 το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες προσήλθαν 143.800 για να ψηφίσουν, με 39.800 να εγγράφονται σήμερα ως νέα μέλη για να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.

Ακολουθεί μια σύνοψη των προεκλογικών διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αιφνιδιασμός Κασσελάκη και το εντυπωσιακό σπριντ

Ο «αιφνιδιασμός» Κασσελάκη και το εντυπωσιακό επικοινωνιακό σπριντ του μόλις ένα μήνα προεκλογικής καμπάνιας προκαλεί πολύ έντονο προβληματισμό καθώς πρέπει να θεωρείται δεδομένη η πρόκρισή του στον Β’ γύρο απέναντι στην κα Αχτσιόγλου. 

Η συζήτηση για τον ομογενή από τις ΗΠΑ που μέσα σε ελάχιστο χρόνο από το «ουρανοκατέβατο μέλος του ενός μηνός στο κόμμα» διεκδικεί την ηγεσία έχει με εντυπωσιακό τρόπο φτάσει στην «ώρα της αλήθειας» και πολλοί ήδη κάνουν εικόνα τη σκηνή να του παραδίδει το γραφείο του ο Αλέξης Τσίπρας. 

Και αυτό είναι κάτι που κλονίζει ένα ιστορικό κόμμα σε μια ιστορική στιγμή.

Φαβορί η Αχτιόγλου, win win για τον Κασσελάκη 

Γύρω στις 11 το βράδυ θα γνωρίζουμε αν ο κ. Κασσελάκης θα έχει πιθανότητες να απειλήσει στο δεύτερο γύρο το φαβορί Έφη Αχτσιόγλου κάτι που εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από την απόσταση που θα τον χωρίζει από εκείνη, αλλά κυρίως από τον απόλυτο αριθμό ψήφων που θα συγκεντρώσουν οι άλλοι τρεις υποψήφιοι. 

Η υποψηφιότητά του παρ’ όλα αυτά λειτούργησε και ως μηχανισμός αντισυσπείρωσης με πολλά μέλη, παλιά και νέα από τις κάλπες του 2022, να συσπειρώνονται γύρω από τις άλλες υποψηφιότητες.

Πιο κερδισμένη εκτιμάται ότι στο τέλος της ημέρας θα είναι η κα Αχτσιόγλου η οποία φαίνεται να έχει ήδη εισροές και από τους υποστηρικτές του κ. Τσακαλώτου οι οποίοι σε κάθε περίπτωση θα τη στήριζαν στο δεύτερο γύρο. 

Η αυξημένη συμμετοχή και η μετατροπή της διαδοχής στο ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό γεγονός σε κάθε περίπτωση πιστώνεται οριζόντια μέσα στο κόμμα στον κ. Κασσελάκη και αν αυτό συνδυαστεί και με μια καλή καταγραφή σε απόλυτους αριθμούς ψήφων από τη βάση του κόμματος τότε για τον ίδιο θα αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον του στο ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα σενάρια του Β΄ γύρου 

Μετά από ένα σκληρό δίμηνο εσωκομματικής αντιπαράθεσης που έφτασε στα όρια της διάσπασης αυτό που διακυβεύεται είναι η ενότητα του κόμματος την επόμενη ημέρα. 

Στη δίμηνη διαδικασία φάνηκε καθαρά το δίπολο που συγκρούεται στο εσωκομματικό πεδίο. 

Από τη μια πλευρά ήταν ό ένας πόλος με στρατηγική για ένα κόμμα των δομών με αριστερή ταυτότητα που εκφράστηκε από την κα Αχτσιόγλου και τον κ. Τσακαλώτο και από την άλλη πλευρά ο άλλος πόλος του μετασχηματισμού σε κόμμα μελών με όρους Παράταξης που εκφράστηκε από τον Νίκο Παππά και τον Στέφανο Κασσελάκη. 

Υπο αυτή την έννοια το πώς θα κινηθούν οι υποψήφιοι στο δεύτερο γύρο ίσως και να είναι προδιαγεγραμμένο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις επιλογές που θα γίνουν καθώς οι ρόλοι και το πολιτικό μέλλον του καθενός δεν καθορίζεται από την επόμενη ημέρα της εκλογής προέδρου. 

Ο νέος ή η νέα πρόεδρος θα έχει μπροστά του ένα κρίσιμο Συνέδριο για το οποίο κανείς σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να προδικάσει ούτε τη σύνθεσή του ούτε όμως και τις αποφάσεις του για ζητήματα που έχουν ήδη μπει στο τραπέζι με κορυφαίο την ανάδειξη του γραμματέα από τους συνέδρους και όχι από την ΚΕ.