«Από αύριο θα ακολουθήσω όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμά μας, διατηρώντας όμως σταθερή την άποψή μου ότι τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε κομματικά παζάρια και τελικά οδηγούν σε αδιέξοδο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ.

Και έχει δίκιο! Διότι η απλή αναλογική, ένα εκλογικό σύστημα που δίνει κυβέρνηση στη χώρα με τουλάχιστον… 47%, αποδείχθηκε και το μεγάλο μπούμερανγκ του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα εκλογικό σύστημα που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση και κατήργησε η Νέα Δημοκρατία, με το που τον διαδέχθηκε στο Μαξίμου.

Στη μακρά, τούτη, προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ εφεύρε το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» γνωρίζοντας βέβαια την ήττα που ερχόταν. Καλούσε ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 σε συγκυβέρνηση και, όταν διαπίστωσε ότι δεν έβρισκε ευήκοα ότα, άλλαξε τροπάριο.

Μάλιστα, με 41% η ΝΔ βγάζει 146 έδρες, υπολείπεται πέντε της αυτοδυναμίας. Εν δυνάμει θα μπορούσε με 41,5% αν τα εκτός Βουλής κόμματα ανεβαίναν στο 17,5% – είναι στο 15,6 με τις τρέχουσες μετρήσεις. Και είναι απίθανο να συμβεί, ωστόσο η Νέα Δημοκρατία, μπορεί να πει κανείς με ποδοσφαιρικούς όρους, σούταρε… από το κέντρο και βρήκε στο δοκάρι.