Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς προσεγγίζει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου η Liberation. Είναι, γαρ, η κατεξοχήν εφημερίδα της γαλλικής Αριστεράς. Και αμέσως αμέσως, από τον τίτλο της, κάνει λόγο για «μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ» και την «άνετη επικράτηση της Δεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Η ελληνική Αριστερά βουλιάζει (σ.σ.: με link εκτενούς άρθρου επί του θέματος). Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), που βρίσκεται στην εξουσία από το 2019, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με 40,4% των ψήφων μπροστά από το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα που συγκέντρωσε το 17,8% των ψήφω. Οκτώ κόμματα ξεπέρασαν το όριο του 3% για να εισέλθουν στο ελληνικό κοινοβούλιο που έχει 300 έδρες. Μεταξύ αυτών, το ακροδεξιό κόμμα των Σπαρτιατών, που υποστηρίζεται από ένα πρώην στέλεχος του νεοναζιστικού σχηματισμού της Χρυσής Αυγής, τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος σήμερα εκτίει βαριά ποινή φυλάκισης», γράφει αρχικά η Liberation.

Και συνεχίζει: «Ο Αλέξης Τσίπρας υπόκειται λοιπόν σε άλλη μια βαριά ήττα μετά από μια σκληρή πτώση πριν από πέντε εβδομάδες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 20,07% των ψήφων, πτώση άνω των 11,5 μονάδων σε σύγκριση με το 2019. Το ζήτημα του μέλλοντός του στην ηγεσία του κόμματος αναμένεται τώρα να τεθεί ανοιχτά όταν ήδη μετά την ήττα της 21ης ​​Μαΐου, ο πρώην πρωθυπουργός (2015-2019) και “ταραξίας” της ριζοσπαστικής Aριστεράς στην Ευρώπη είχε παραδεχτεί ότι είχε σκεφτεί να παραιτηθεί».