Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βέροια ο Νίκος Βούτσης, επέμεινε στο εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ υποστήριξε πως οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν την περίοδο της πανδημίας προκάλεσαν ψυχολογικά ζητήματα, τα οποία, όπως εξήγησε, δημιούργησαν και εκλογικές συμπεριφορές και τάσεις.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, απέδωσε την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις παρενέργειες που είχε στην ψυχολογία του κόσμου η πανδημία. Ομοίως είχε πράξει και ο Δημήτρης Βίτσας, αφού επέμεινε πως το lockdown, λόγω των επιπτώσεων του στην ανθρώπινη ψυχολογία, συνέβαλε στην διαμόρφωση διαφορετικών ισορροπιών.

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από την βαριά ήττα της πρώτης κάλπης, ερωτηθείς ο κ.Βίτσας, για εξηγήσεις του ισχυρισμού, τόνιζε σε τηλεοπτική εκπομπή πως τα lockdown έπαιξαν ρόλο με έναν απλοϊκό τρόπο. «Βίωσε μία άλλη λογική όλος ο πληθυσμός, οπότε η λέξη σταθερότητα, σταθερή κυβέρνηση περνούσε πολύ πιο εύκολα», όπως ανέλυε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βούτσης σε ανάλογο μήκος κύματος, δήλωσε σε σχέση με τα αποτελέσματα τα εξής:

«Δεν είχαμε σαφή εικόνα για το πως αυτές οι βουβές εκλογές θα σήμαιναν σε κάποιο βαθμό κάτι που εκφράστηκε και την τελευταία στιγμή πάνω από την κάλπη, μια επιβίωση ενός κλίματος του 2020 και του 2021, που το ζήσαμε όλοι, της τραγικής εμπειρίας της χώρας με την πανδημία. Του πως περιορίστηκαν δικαιώματα, του πως ο λαϊκός παράγων δεν είχε μια παρέμβαση στην καθημερινότητα, στο πως υπήρχε μια εκτεταμένη φάση όχι φοβίας, αλλά περίσκεψης και προβληματισμού μέσα στις οικογένειες και μέσα στην ίδια την κοινωνία. Δηλαδή σοβαρά κοινωνικά, πολιτικά, ψυχολογικά ζητήματα, τα οποία δημιουργούν κοινωνικές και εκλογικές εντέλει τάσεις και εκλογικές συμπεριφορές και διαμορφώσεις».