Το διακύβευμα των εκλογών έθεσε στην διάρκεια της ομιλίας του στην Καβάλα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε ως αντιπαραβολή τα όσα έχει να επιδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην 4ετία της δικής του διακυβέρνησης, αλλά και ως πρόγραμμα για τη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τους τοπικούς άρχοντες και το πλήθος και ζήτησε από τους πολίτες να αναλογιστούν αν θέλουν να προχωρήσει η χώρα μπροστά σε όλους τους τομείς ή αν θέλουν να επιστρέψει στο 2015 και την περίοδο που η χρεωκοπία βρέθηκε προ των πυλών.

«Το ζητούμενο είναι απλό: Αν θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία προκοπής ή αν θα γυρίσουμε πίσω. Αν θα συνεχίσουμε να μειώνουμε φόρους και εισφορές ή θα ξαναγυρίσουμε σε ένα περιβάλλον υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης. Αν θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις συντάξεις ή αν οι συντάξεις σας θα μένουν δέσμιες του νόμου Κατρούγκαλου και της προσωπικής διαφοράς που άλλοι ψήφισαν.

Αν θα εξακολουθούμε να φυλάμε τα σύνορά μας και να επεκτείνουμε το φράχτη στον Έβρο ή θα κάνουμε τη χώρα “ξέφραγο αμπέλι”. Αν η φωνή μας θα εξακολουθεί να ακούγεται δυνατή στην Ευρώπη, πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, και όχι ως ουραγοί και επαίτες, όπως ήμασταν το 2015.

Μητσοτάκης

Και αν θα έχουμε τελικά μια σταθερή κυβέρνηση ή αν θα καταλήξουμε σ’ ένα κυβερνητικό αλαλούμ μιας δήθεν προοδευτικής διακυβέρνησης, μιας κυβέρνησης των ηττημένων, όπου θα ξαναβρούν θέση -προσέξτε- στο τραπέζι της εξουσίας, όχι μόνο ο κ. Τσίπρας, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο κ. Βαρουφάκης με το ωραίο σχέδιό του. Δεν θα πληρώνεστε πια σε ευρώ, σε “Δήμητρες” θα πληρώνεστε. Και απ’ αυτούς ο κ. Τσίπρας αν δεν ζητάει στήριξη, λέει: “τουλάχιστον να μου δώσουν ανοχή”.

Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε. Δεν θα πάρουμε, δεν θα ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε το ’15. Γυρίσαμε σελίδα. Θα προχωρήσουμε μπροστά. Παρουσίασα χθες το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία. Για το πώς οραματίζομαι μια Ελλάδα -είπε ο Πρόεδρος πριν, την Ελλάδα της Ευρώπης. Μια Ελλάδα, η οποία θα γίνει πραγματική ευρωπαϊκή χώρα σε όλα.

Με καλύτερους μισθούς για τον ιδιωτικό τομέα, για το δημόσιο τομέα. Για πρώτη φορά οι δημόσιοι υπάλληλοι, από 1/1/24, θα δουν σημαντικές αυξήσεις στις απολαβές τους.

Για μια Ελλάδα κοινωνικά δίκαιη, για μια Ελλάδα ψηφιακή, για μια Ελλάδα πράσινη, για μια Ελλάδα η οποία θα εξασφαλίζει τη δική της ενεργειακή αυτάρκεια. Και ξέρετε πόσο σημαντικό είναι αυτό, εδώ, στη Βόρεια Ελλάδα. Έχει γίνει η Περιφέρειά σας ενεργειακός κόμβος κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για τη χώρα μας, για την ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ευρώπης. Για το πώς θα εξασφαλίσετε φθηνή ενέργεια από γεωθερμία, για το πώς θα στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, για τα μεγάλα αρδευτικά έργα τα οποία γίνονται σε όλη τη χώρα και ειδικά στη δική σας την Περιφέρεια».

Μητσοτάκης

«Δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας»

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές για τοξικότητα από τους πολιτικούς του αντιπάλους και δεσμεύτηκε πως το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι μονόδρομος για την διακυβέρνηση της Ελλάδας ως το 2027.

«Ας έρθουμε, λοιπόν, να μιλήσουμε για αυτά και ας μιλήσουμε πολιτισμένα και χωρίς τοξικότητες. Και χωρίς φωνές, και χωρίς κραυγές. Εγώ αυτό επιδιώκω πάντα στην προεκλογική περίοδο. Εμείς δεν φοβόμαστε τη σύγκριση, φίλες και φίλοι. Δεν φοβόμαστε τη σύγκριση, γιατί ξέρουμε πολύ καλά τι κάναμε εμείς τέσσερα χρόνια και τι έκαναν οι προηγούμενοι.

Θα σας ζητήσω, λοιπόν, να κρατήσετε ζωντανό αυτόν τον ενθουσιασμό σας. Να δώσουμε όλες και όλοι μαζί τη μάχη, όπως ξέρουμε να το κάνουμε, όπως το έχει κάνει πολλές φορές η μεγάλη μας παράταξη, η Νέα Δημοκρατία, που ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, από την εποχή του ιδρυτή της, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν μας έβαλε στην Ευρώπη. Ξέρετε, όταν ο Καραμανλής -το λέω εδώ για τους νεότερους να τα θυμούνται- όταν ο Καραμανλής μας έβαλε στην Ευρώπη, υπήρχαν πολλοί οι οποίοι διαδήλωναν τότε και φώναζαν: “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”. Τα θυμάστε, έτσι δεν είναι;

Μητσοτάκης

Αλλά ποιος δικαιώθηκε, τελικά; Όχι αυτοί που αποδοκίμαζαν, αλλά αυτοί που πήραν τις δύσκολες αποφάσεις για τη χώρα. Έτσι και τώρα η πατρίδα μας θα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, με τη Νέα Δημοκρατία νικήτρια των εκλογών, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης σήμερα.

Δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας. Η Ελλάδα χρειάζεται δύο πράγματα: Χρειάζεται ανάπτυξη, καλύτερες δουλειές, καλύτερους μισθούς -θα την έχετε με τη Νέα Δημοκρατία. Και χρειάζεται σταθερότητα ο τόπος, για να αποκρούουμε όλες τις προκλήσεις και τις επιβουλές κάποιων, οι οποίοι γνωρίζουν ότι μόνο αν έχουν μια ισχυρή Ελλάδα απέναντί τους θα κάτσουν φρόνιμα».