Ολοκληρωτική αντεπίθεση προκειμένου να ανακτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό από το 11,5% που έχασε από τις εκλογές του 2019 μέχρι αυτές του Μαΐου επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πρώτες του κινήσεις να αφορούν στο λίφτινγκ της Κεντρικής Επιτροπής, στην τοποθέτηση του Διονύση Τεμπονέρα ως επικεφαλής, αλλά και στη στόχευση που θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι αν θέλει να ανεβάσει αισθητά το ποσοστό του για να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση θα πρέπει κατ’ αρχάς να ξανακερδίσει τους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους. Πρόκειται για μια κατηγορία όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεγάλο προβάδισμα για να φτάσει τελικά να βλέπει την πλάτη της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα με διαφορά.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι η κατηγορία πολιτών όπου η παράταξη έχασε τα… αβγά και τα πασχάλια. Από τη μία η απογοήτευση από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία και από την άλλη οι δηλώσεις Κατρούγκαλου στο παρά ένα της κάλπης, δεν ήθελε και πολύ για να έρθει η πανωλεθρία. Το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσει ο Τσίπρας να αλλάξει τα δεδομένα έχοντας χρόνο 20 ημερών.

Οι συνταξιούχοι δεν ήταν ποτέ στα φόρτε του ΣΥΡΙΖΑ και γι αυτό ο Τσίπρας σκοπεύει να δώσει μάχη για να πάρει πίσω ένα ποσοστό από αυτούς που τον στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια.

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν η παραίτηση»

«Αυτό που προέχει για εμάς είναι να ξεπεράσουμε το σοκ, να ανασυγκροτηθούμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του -την πρώτη μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου- στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR. Υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από αυτό που έχει η ΝΔ».

«Δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω»

Μίλησε για οδυνηρό αποτέλεσμα που δημιούργησε μεγάλα συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης, και το οποίο δεν το περίμενε, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανείς. Στο ερώτημα τι σκέφτηκε το βράδυ των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι είναι άνθρωπος, όχι μηχανή, «έχω συναισθήματα» και ότι αυτό που σκέφτηκε ήταν η παραίτηση.

Πρόσθεσε ότι αυτό το συναίσθημα τον βασάνισε μερικές μέρες και τόνισε πως «όταν ξεπέρασα το σοκ συνειδητοποίησα ότι το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποτακτήσω».

Ερωτηθείς για τις αιτίες του αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «δεν ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες στον λαό και στους αντιπάλους μας, αυτοί (σ.σ. οι αντίπαλοι) πάντα απέναντι μας ήταν, ψάχνουμε να βρούμε τα αίτια σε εμάς, στον τρόπο που διαδώσαμε το μήνυμα μας».

Μίλησε για «εικόνα Βαβυλωνίας» που εκπέμφθηκε πολλές φορές «από άστοχες δηλώσεις στελεχών μας» και στρατηγικό εγκλωβισμό, σημειώνοντας ότι η απλή αναλογική ήταν και είναι όραμά μας, όμως δεν ήταν ώριμο το πολιτικό σύστημα να την αποδεχθεί.

«Ήμασταν εγκλωβισμένοι να προτείνουμε κάτι που φαινόταν μη ρεαλιστικό», είπε, σημειώνοντας ότι δεν μετανιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ που έφερε την απλή αναλογική γιατί η ισοτιμία της ψήφου ήταν και είναι όραμα του. Πρόσθεσε ότι παράλληλα αποδείχθηκε και ότι η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται ότι επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας.

Ανέφερε ότι δεν είναι θέμα αφηγήματος, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από αυτό που έχει η ΝΔ» και ότι κατέθεσε δημόσια τις προτάσεις αυτές «και είδαμε ότι η στάση των άλλων προοδευτικών κομμάτων ήταν εχθρική απέναντι στην προοπτικής συνεργασίας».