Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή απάντησε σε αυστηρό τόνο στους Σωκράτη Φάμελλο και Νίκο Ανδρουλάκη, στην κριτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ και η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, για τη στάση που κράτησε υπέρ του Ισραήλ.

Ξεκαθαρίζοντας τη θέση της Ελλάδας, διαχωρίζοντας την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, όπως είπε, από τον παλαιστινιακό λαό και τονίζοντας πως η στρατιωτική αντίδραση του Ισραήλ θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν το διεθνές δίκαιο, είπε χαρακτηριστικά:

«Διαχωρίσαμε τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και ζημιώνει τον παλαιστινιακό λαό και πρέπει να ηττηθεί», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ζήτησε «ανθρωπιστικές παύσεις και διακοπή των επιχειρήσεων για να υποστηριχθούν οι άμαχοι της Γάζας, καθώς η επίθεση έχει κλιμακωθεί πολύ πέρα από μια λελογισμένη αντίδραση μετά την επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ».

O πρωθυπουργός μάλιστα, υπεραμύνθηκε της απόφασης της Ελλάδας να απέχει από το ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός, χωρίς καμία αναφορά στη Χαμάς. «Και ναι, δεν ψηφίσαμε το ψήφισμα του ΟΗΕ, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί δεν ήταν ισορροπημένο και δεν εναρμονιζόταν με τα εθνικά συμφέροντα -δηλαδή σεβασμό στη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ αλλά και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και να μη χάνονται αδικαιολόγητα ανθρώπινες ζωές στη Γάζα», είπε.

Απευθυνόμενος δε, στον Νίκο Ανδρουλάκη, μίλησε σε επιθετικό ύφος:

«Και αλήθεια, κ. Ανδρουλάκη, ήρθατε και μας είπατε για τη μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ. Και αναφερθήκατε στις εποχές του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιάσερ Αραφάτ, τη δεκαετία του ’80, ισχυριζόμενος τι; Ότι ήταν ισορροπημένες οι σχέσεις της χώρας τότε με την ευρύτερη γειτονιά μας;

Διότι θέλω να σας θυμίσω -γιατί δεν τα θυμάστε μάλλον καλά- ότι επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα η οποία δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ. Και αυτό εσείς έρχεστε και ισχυρίζεστε τώρα, κάνοντας αναφορά σε εκείνη την περίοδο, ότι ήταν ισορροπημένη πολιτική. Ή δεν τα ξέρετε, λοιπόν, οπότε καλά θα κάνετε να ενημερωθείτε και να διαβάσετε λίγο περισσότερο για την ιστορία του κόμματός σας ή πολύ απλά είστε εκτός θέματος κάνοντας αυτή τη συγκεκριμένη αναφορά.

Προσέξτε, δεν αναφέρθηκα σε άλλους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ που τήρησαν μια πιο ισορροπημένη στάση. Το κράτος του Ισραήλ αναγνωρίστηκε με απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Απρίλιο του 1990 και ήμασταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ. Και εσείς επανέρχεστε σε αυτή την περίοδο. Τι να σας πω τώρα; Από εκεί και πέρα, ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του».

Ο κ. Ανδρουλάκης, από πλευράς του, αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη θέση της Ελλάδας στον πόλεμο, μεταξύ άλλων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Για μας η καταδίκη της Χαμάς είναι ανεπιφύλακτη. Δεν είναι μόνο τρομοκρατική οργάνωση αλλά η βαρβαρότητα της οργάνωσης αυτής είναι πέρα από την ανθρώπινη φύση, με πρακτικές ισλαμικού κράτους. Την καταδικάζουμε τη βαρβαρότητα. Όμως οφείλουμε καθολικά να περιφρουρούμε τις ανθρώπινες αξίες, χωρίς ζύγι συσχετισμών. Την προστασία αμάχων και παιδιών. Ο ανθρωπισμός δεν μπορεί να είναι σε εξαίρεση. Η χώρα απείχε από το ψήφισμα για την άμεση εκεχειρία! Στις πόσες χιλιάδες θύματα παιδιά και αμάχους πρέπει να ψηφίσουμε υπέρ της ανθρωπιστικής εκεχειρίας ; Το ΠΑΣΟΚ καλλιέργησε επαφές με τον αραβικό κόσμο! Πετύχαμε η Ελλάδα να γίνει πρότυπο και συνώνυμο αρχών και αξιών. Η παράταξη αυτή είναι που δεν εμπόδισε και εργάστηκε να υπάρχει στρατηγική σχέση με το Ισραήλ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Συμμαχία που πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Μπορούμε να σταθούμε σωστά από τη σωστή πλευρά της ιστορίας υπηρετώντας τον ανθρωπισμό και τις αξίες μας και όχι να κάνετε διχαστικά επικοινωνιακά παιχνίδια. Έχει δικαίωμα το Ισραήλ στην Αμυνα, αλλά η χώρα μας να σταθεί στον ΟΗΕ στη πλευρά σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έτσι έμαθε η χώρα μας στη μεταπολίτευση έτσι οφείλουν να εργάζονται τα κόμματα».

Σημειώνεται ότι προηγήθηκε ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι συναντήθηκε μόνο με τον Νετανιάχου και ότι κάνει «μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου συμμάχου, εις βάρος των συμφερόντων και των αρχών της χώρας μας».

ΠΑΣΟΚ

«Είναι στρατηγικό λάθος με επικίνδυνες προεκτάσεις για τη χώρα και κυρίως ντροπή για τον ελληνικό λαό ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην ακολουθεί την ισορροπημένη στάση της Γαλλίας, της Ισπανίας της Πορτογαλίας και πολλών άλλων χωρών, να συναντά μόνο τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και όχι τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, να δηλώνει πως ο, τι και αν συμβεί, πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρώπινο κόστος και ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία πρέπει να επιβληθεί όταν είναι απαραίτητη, να μην καταδικάζει τον θάνατο αμάχων στην Μονή Αγίου Πορφυρίου και να απέχει από ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός», τόνισε.