Οι καταστροφικές πυρκαγιές που συνεχίζουν να μαίνονται σε Έβρο και Πάρνηθα δοκιμάζουν τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού και θέτουν ερωτήματα ως προς τη δυνατότητα αντιμετώπισης των πύρινων μετώπων.

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου εκδηλώθηκαν στη χώρα 300 εστίες φωτιάς, με 93 εξ αυτών να ξεσπούν μόνο το τελευταίο 24ωρο, την ώρα που επικρατούν ακραίες συνθήκες καύσωνα και ισχυρών ανέμων που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολες τις προσπάθειες της πυροσβεστικής.

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός με τα περισσότερα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου να βρίσκονται συνεχώς στο συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ χθες το απόγευμα πήγε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στα μέτωπα.

Όλες οι δυνάμεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όμως η πολυδιάσπαση, κυρίως των εναέριων μέσων λόγω των πολλαπλών μετώπων δυσκολεύει το έργο τους.

Κυβέρνηση: Προέχει η κατάσβεση των πυρκαγιών και όχι σύγκρουση με την αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση δέχεται, ήδη, τα πυρά της αντιπολίτευσης για ανικανότητα και διαχειριστική ανεπάρκεια, κριτική που αναμένεται να οξυνθεί τις επόμενες ημέρες.

«Την ώρα της μάχης, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό “ακτιβισμό”. Θα έρθει η ώρα του απολογισμού», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.

Αυτή τη στιγμή το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν επιθυμεί μία άνευ όρων σύγκρουση με την αντιπολίτευση, καθώς όπως διαμηνύουν «προέχει η κατάσβεση των πυρκαγιών και η στήριξη όσων έχουν πληγεί».

Ωστόσο, γνωρίζουν ότι η διαχειριστική επάρκεια και η αντιμετώπιση κρίσεων αποτέλεσε ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της πρώτης κυβερνητικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν θέλουν να απεμπολήσουν αυτό το χαρακτηριστικό.

Για αυτό και σε δεύτερο χρόνο στόχος είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αποτρέψουν την φθορά και θα δώσουν πολιτικό προβάδισμα. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως έχει κάνει σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, είναι αυτός που θα βγει μπροστά.

Η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι που πέταξαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ νωρίτερα χθες το απόγευμα για την πραγματοποίηση προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τις πυρκαγιές και όπως ανακοίνωσε ο κ. Μαρινάκης αυτή θα γίνει «με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού», με την πρόταση να κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα και την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής.

Η κυβέρνηση διερευνά τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών

Η προσοχή των κυβερνητικών στελεχών είναι στραμμένη και στην διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στην εκδήλωση των πυρκαγιών που καίνε τα τελευταία 24ωρα, ειδικά ύστερα από καταγγελίες πολιτών και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης για πιθανούς εμπρησμούς.

Σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα συμμετείχε και η ΕΥΠ προκειμένου να συνδράμει και αυτή στις έρευνες.

«Είναι προφανές ότι όταν έχεις τόσα πολλά μέτωπα να εξετάζεις όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι «η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία, μέσω των αρμοδίων αρχών, προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διερεύνηση των αιτιών πρόκλησης των πυρκαγιών και εξετάζει κάθε καταγγελία».