Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, και του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Όθωνα Ηλιόπουλου.

Αφορμή αυτής ήταν η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού από την κυβέρνηση, καθώς και τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας. Το «μπαλάκι» δηλώσεων ξεκίνησε εχθές με τον Θάνο Πλεύρη εγκαλεί τον καθηγητή Ιατρικής του Χάρβαρντ για ψευδή στοιχεία σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Θέση πήρε και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση στην ΕΕ όσον αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα αναφέρει στη δήλωσή του:

«Σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ο Καθηγητής ιατρικής και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Όθωνας Ηλιόπουλος τοποθετήθηκε για τον εμβολιασμό μη έχοντας γνώση των πραγματικών στοιχείων της χώρας.
Για χάρη του δημόσιου διαλόγου ενημερώνουμε ότι το ποσοστό εμβολιασμού στη Χώρα είναι 74,7% με μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση 75,16% και η Ελλάδα βρίσκεται στην 12η θέση από τις Χώρες της ΕΕ. Στον ενήλικο πληθυσμό το ποσοστό εμβολιασμού με τουλάχιστον μία δόση είναι 85%

Η Επιχείρηση “Ελευθερία” αποτελεί πρόγραμμα υπόδειγμα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν επιτευχθεί 22 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε δημόσιες δομές της Χώρας, περισσότερο από 200 χιλιάδες κατ’ οίκον εμβολιασμοί και περισσότεροι από 70 χιλιάδες εμβολιασμοί με κινητές μονάδες σε οίκους ευγηρίας, απομακρυσμένες περιοχές και κάλυψη ειδικών ομάδων.

Επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά την ανάγκη ο δημόσιος διάλογος να γίνεται με την απαιτούμενη σοβαρότητα και βασιζόμενος σε πραγματικά στοιχεία. Τα ποσοστά μας ενδεχομένως να ήταν και ακόμη καλύτερα αν δεν είχαμε ως τροχοπέδη τη συστηματική υπονόμευση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο γιατρός και πρώην υπουργός υγείας Π. Πολάκης».

Σήμερα, ήταν η σειρά του Όθωνα Ηλιόπουλου να απαντήσει μέσω μακροσκελής ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την οποία θέτει μια σειρά από ερωτήματα στη Νέα Δημοκρατία αναφορικά με τον αριθμό των νεκρών.

Παράλληλα, εξαπολύει «πυρά» κατά του υπουργού Υγείας, αναφέροντας πως αφού ο περηφανεύεται για την 12η θέση της Ελλάδας στον εμβολιασμό γιατί «ξεχνάει να μας πεί για την 1η θέση στην ευρωπαϊκή λίστα θανάτων».

Αναλυτικά η ανάρτηση-απάντηση του Όθωνα Ηλιόπουλου:

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Με εγκαλεί το Υπουργείο Υγείας, μετά την συμμετοχή μου στην συζήτης του ΣΚΑΙ σήμερα το πρωί για την πρόνοια, να συμμετέχω στον προεκλογικό διάλογο με προσοχή και σοβαρότητα.

Όντως ο επίσημος διἀλογος πρέπει να γίνεται με προσοχή και σοβαρότητα, αλλά όπως λέει μια χαρακτηριστική έκφραση χρειάζονται δύο για να χορέψεις τανγκό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που στήριξε και πρότεινε μέτρα κάθε μέρα για την πανδημία και για τον εμβολιασμό δυστυχώς δεν κυβερνούσε. Η ΝΔ κυβερνούσε και πρέπει να μας εξηγήσει τα παρακάτω.

Γιατί είχαμε τον χειρότερο στον κόσμο αριθμό θανάτων κατά κεφαλή μετά το Περού αφού ο εμβολισμός πήγε τόσο καλά και όλα καλά καμωμένα;

Γιατί δεν έπεισε η τιμωρία των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους και το ποσοστό έμεινε καθηλωμένο; Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τους ζητούσε να δώσουν κίνητρα;

Ας μιλήσουμε για το ποσοστό εμβολιασμού που βρήκε να σχολιάσει το υπουργείο. Το ποσοστό 73% στον συνολικό πληθυσμό αντιστοιχεί στο ….ΣΗΜΕΡΑ που έχει….λήξει η επιδημία. Δηλαδή ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ. Τις μέρες του δεύτερου και τρίτου κύματος το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού στην Δ. Αττική ήταν καθηλωμένο στο 63% παρά τις απειλές της ΝΔ για πρόστιμα.

Αυτή η περιοχή και άλλες περιοχές χαμηλού εμβολιασμού δημοσιευμένες αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ λειτούργησαν σαν ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ διάδοσης. Ήταν η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε την ΝΔ να πηγαίνει πόρτα με πόρτα για εμβολιασμό και να χρησιμοποιεί την αστυνομία για τα εμβόλια και κινητά συνεργεία για τεστ κοροναiού όπως γινόταν σε πολλά κράτη με ποιο επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για να είναι ένας εμβολιασμός αποτελεσματικός πρέπει να είναι ομοιογενής και διάχυτος στον πληθυσμό. Ο εμβολιασμός δεν είναι μέσος όρος, είναι επιχειρησιακή παρέμβαση. Στην 12η θέση εμβολιασμού των χωρών της Ευρώπης ανήκει η Ελλάδα ΣΗΜΕΡΑ, μας λέει ο κύριος Πλεύρης (αλήθεια γιατί περηφανεύεται για αυτή την κατάταξη) και ξεχνάει να μας πεί για την 1η θέση στην Ευρωπαϊκή λίστα θανάτων.

Με κατηγόρησαν ότι αγνοώ τους αριθμούς. Μήπως το Υπουργείο αγνοεί την πραγματικότητα ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει;»