Η συνεδρίαση στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, μία μέρα μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

«Μια βαριά ημέρα σήμερα λόγω της απώλειας του Βασίλη Βασιλικού», ανάφερε ο Στέφανος Κασσελάκης στην αρχή της ομιλίας του, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να κρατά ενός λεπτού σιγή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως το κόμμα έχασε το 68% της κοινοβουλευτικής του δύναμης μέσα σε εννέα χρόνια και πως σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας, μία πραγματικότητα που καλούμαστε τώρα να αναστρέψουμε.

Σε σχέση με τους αποχωρήσαντες, τόνισε πως η ηθική μας κοινοβουλευτική παρουσία και θα είναι 47 βουλευτές διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός: «Το ότι μερικοί δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους.

Το ότι για μήνες δεν βγήκαν μια φορά στα κανάλια να κατηγορήσουν τις ύβρεις του συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων που τους ανέδειξαν σε βουλευτές. Το ότι βάζουν τη φιλοδοξία πάνω από την κοινωνία.

Αυτά τα γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός κι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να τους το συγχωρήσει. Μην ανησυχείτε. Η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Απλώς καμιά φορά, η δικαίωση έχει τους δικούς της χρόνους».

Στέφανος Κασσελάκης ΣΥΡΙΖΑ ΚΟ

Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για την ανάγκη ενός ανοιχτού, αποδοτικού, κοινωνικού κόμματος που δεν θα είναι δέσμιο σε κανένα μηχανισμό: «Εμείς είμαστε η Αριστερά της ευθύνης, η πατριωτική Αριστερά, η σύγχρονη Αριστερά, η κυβερνητική Αριστερά».

«Θα πρέπει να θυμηθούμε και τις εποχές εκείνες που ο Συνασπισμός ακροβατούσε μεταξύ εισόδου κι εξόδου από τη Βουλή μέχρι να έρθει ο Αλέξης Τσίπρας και γύρω του να αρχίσει να χτίζεται το δημοκρατικό προοδευτικό αίτημα μίας ολόκληρης εποχής, που έφερε το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Είναι μία νέα αφετηρία για το ΣΥΡΙΖΑ. Θα απαντήσουμε με προτάσεις στέρεες στις αγωνίες της κοινωνίας. Όλοι μαζί- μία γροθιά. Έχουμε πέσει πολλές φορές. Όμως να θυμάστε: Έχουμε σηκωθεί περισσότερες» επεσήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινώντας την ομιλία του.

Στέφανος Κασσελάκης ΣΥΡΙΖΑ ΚΟ

Κασσελάκης: Για την πόρτα Σούνακ σε Μητσοτάκη

Σε σχέση με την επιστολική ψήφο, ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε πως δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης και πως απαιτεί απαντήσεις για μια σειρά ζητημάτων.

Όσον αφορά την «πόρτα» Σούνακ σε Μητσοτάκη, ο κ. Κασσελάκης έκανε λόγο για προσβλητική συμπεριφορά του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, έθεσε όμως ερωτήματα για τη στρατηγική του Έλληνα πρωθυπουργού:

«Αντιμετωπίζει το πολύ σοβαρό ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα με όρους ιδιωτικής διπλωματίας και προσωπικής επικοινωνίας για εσωτερική κατανάλωση. Δεν προσφέρεται όμως το ζήτημα για αντιπερισπασμό και για παιχνίδια αλλαγής ατζέντας.

Ούτε μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να αλλάζει από το 2019 που εξελέγη, την εθνική θέση για επιστροφή των Γλυπτών με αυθαίρετες διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο για δανεισμό τους κι όχι οριστική επιστροφή στην Ελλάδα. Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του».

Γι’ αυτό το λόγο, ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε πως πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει στους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας να αποστείλουν από κοινού επιστολή με την εθνική μας θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προς τις Επιτροπές Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κασσελάκης: Δραστική παρέμβαση για τα κόκκινα δάνεια

Όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, σημείωσε πως αντί για ένα δημόσιο φορέα που θα φέρει ελάφρυνση, η κυβερνητική πρόταση οδηγεί σε υπερχρέωση και αύξηση του ιδιωτικού δανεισμού, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και για τα νοικοκυριά και για την επιχειρηματικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα ήδη από το 2021 που «είχε δώσει το στίγμα για μια δραστική παρέμβαση λύσης του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων», προτείνοντας να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας κι ως προς αυτό το πρόβλημα:

«Αυτό κάλλιστα μπορεί να επεκταθεί και στα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με βελτιωμένες τις ήδη έτοιμες εξωδικαστικές παρεμβάσεις που προέβλεπε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με ταυτόχρονη αναβίωση του δικαστικού πλαισίου ρύθμισης χρεών στα πρότυπα του νόμου Κατσέλη με ταχύτατες διαδικασίες στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Προτείνουμε τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις κι αγρότες με πρόνοια ώστε να πληρώνουν όλοι αυτό που πραγματικά μπορούν με βάσει τις Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης από την ΕΛΣΤΑΤ για έναν ενάρετο κύκλο κι όχι μια δουλεία στα χρέη πολλών τραυματικών κρίσεων».

Κασσελάκης: Δείξε μου τον προϋπολογισμό σου, να σου πω ποιος είσαι

Σε σχέση με το φορολογικό νομοσχέδιο, το χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητη ομολογία αποτυχίας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για ένα οριζόντιο φορολογικό χαράτσι, σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη.

Ως προς τον προϋπολογισμό, ο Στέφανος Κασσελάκης επισήμανε χαρακτηριστικά: «δείξε μου τον προϋπολογισμό σου, να σου πω ποιος είσαι»:

«Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες. Ταμείο Ανάκαμψης για τους λίγους και ισχυρούς. Φοροεπιδρομή και τεράστιος ΦΠΑ για τους πολλούς και αδύναμους. Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι περίπου το 50% του πληθωρισμού οφείλεται στα επιχειρηματικά κέρδη και όχι σε εξωγενείς παράγοντες. Έχουμε δουλειές χαμηλής παραγωγικότητας, χαμηλής προστιθέμενης αξίας, χαμηλής εργασιακής σταθερότητας και υψηλών εργάσιμων ωρών».

Κασσελάκης: Τέσσερις άξονες για φορολογική δικαιοσύνη

Την ίδια ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης παρότρυνε τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος να προχωρήσουν άμεσα σε τέσσερις βασικούς άξονες, στη φορολογική δικαιοσύνη για ένα απλό, κατανοητό και σταθερό φορολογικό σύστημα, με έσοδα-έξοδα, με ένα μόνο συντελεστή ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, με απλή, καθαρή προοδευτική κλίμακα στο ατομικό εισόδημα και για τις επιχειρήσεις, χωρίς προκαταβολή φόρου εισοδήματος, χωρίς τεκμαρτό, χωρίς τριετίες.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη διαβίωση του πολίτη κι εδώ με βάση έσοδα-έξοδα, με αύξηση μισθών, επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, μείωση του ΦΠΑ, κράτος κοινωνικής πρόνοιας.

Ο τρίτος άξονας σχετίζεται με την ασφάλεια του πολίτη κι αναφορικώς με την προστασία από φυσικές καταστροφές κι ο τέταρτος άξονας με τη στεγαστική πολιτική.

Ο κ. Κασσελάκης έκλεισε την ομιλία του με μερικά σημεία για την εξωτερική πολιτική: «Βρισκόμαστε στις παραμονές της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν. Μια συνάντηση που ήδη έχει προκαλέσει τους μύδρους του κ. Σαμαρά. Ο οποίος εξελίσσεται σε κακό δαίμονα άλλου ενός Μητσοτάκη.

Όσο κι αν τον κρύβουν τα ΜΜΕ όπως καθετί που ενοχλεί τον εκλεκτό τους, ο κ. Σαμαράς αποτελεί πονοκέφαλο του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος όμως οφείλει, ως πρωθυπουργός, να προασπίζεται και να προωθεί τα συμφέροντα της χώρας και όχι τις εσωκομματικές του ισορροπίες.

Οφείλει να εφαρμόζει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, όχι μια ΙΧ εξωτερική πολιτική στη βάση του δόγματος του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου, που έρχεται σε αντίθεση με πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας.

Η ΝΔ βάζει πάνω από το συμφέρον της πατρίδας μας τους εσωκομματικούς συσχετισμούς δυνάμεων.

Ο πατριωτισμός είναι δική μας πράξη, όχι λέξη. Είμαστε η σύγχρονη πατριωτική Αριστερά. Εμείς δεν δίνουμε λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη και ζητήσαμε να υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών πριν από τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Το κεντρικό ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι το πώς και το σε ποιο πλαίσιο θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες. Ένα θέμα το οποίο αποφεύγει συστηματικά η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως οι «κόκκινες» γραμμές του κόμματος είναι καμία αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, καμία απεμπόληση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα

Παρών στη συνεδρίαση της ΚΟ έδωσε και ο πρώην πρόεδρος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μπήκε με εύθυμη διάθεση στην αίθουσα, χαιρέτισε βουλευτές του κόμματος εγκάρδια και κάθισε δίπλα στον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη.

Κασσελάκης Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνέχεια όταν ξεκίνησε η ομιλία του νυν προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη, ο Αλέξης Τσίπρας παρακολούθησε προσεκτικά και με περίσκεψη, όπως φάνηκε, όσα είπε.

Αχτσιόγλου στον ANT1: Ο Κασσελάκης δεν έχει σχέση με την Αριστερά – Παρούσα στο νέο φορέα των 11

Την ίδια ώρα στον ΑΝΤ1 έδινε συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου η αποχωρήσασα από τον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον μέλος της ομάδας των 11 Έφη Αχτσιόγλου.
Εξήγησε τους λόγους αποχώρησής της από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μίλησε και για το πολιτικό της μέλλον στον νέο πολιτικό φορέα που δημιούργησαν οι 11 εξήγησε η Έφη Αχτσιόγλου, εξαπολύοντας μύδρους κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Η πρώην υπουργός απαντώντας στην ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 αν ο Κασσελάκης είναι αριστερός, είπε: «Θα έλεγα πως υπάρχει μια ασαφής πολιτική κατεύθυνση, σε μείζονα ζητήματα όπως εργασίας ή δημόσιας παιδείας ή άμυνας, υπάρχουν εξαιρετικά προβληματικές θέσεις, που δεν έχουν να κάνουν με την αριστερά».

Αχτσιόγλου: Οι λόγοι που δεν αποδέχθηκε καμία θέση

Ερωτηθείσα γιατί δεν αποδέχθηκε καμία από τις θέσεις που της πρότεινε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου επεσήμανε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν απολύτως σεβαστό, αλλά δεν μπορούσε να είναι σε υπεύθυνη θέση και ο κ. Κασσελάκης να εκφράζει θέσεις διαμετρικά αντίθετες από τα πιστεύω της, όπως εκείνες που διατύπωσε στον ΣΕΒ.

Η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι δεν έκανε δημόσια τοποθέτηση, μέχρι που πάρθηκε η απόφαση της αποχώρησης.

«Τις διαφωνίες μου τις εξέφρασα εντός των οργάνων», είπε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σε διαλυτική κρίση με τις επιλογές Κασσελάκη. Αντί να λαμβάνει υπόψη την κριτική, έβρισκε εσωτερικούς εχθρούς, τόνισε η κυρία Αχτσιόγλου.

Απολύτως σεβαστό το εκλογικό αποτέλεσμα, σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου, αλλά, όπως είπε, από εκεί και πέρα όμως υπήρχαν επιφυλάξεις για την πορεία που θα ακολουθούσε ο Κασσελάκης. «Δεν μίλησε πολιτικά στην προεκλογική περίοδο».

«Φανταστείτε την αντίστροφη περίπτωση, να λάμβανα θέση και μετά να άκουγα τα ανήκουστα που είπε ο Κασσελάκης για τα εργασιακά. Πώς θα έπρεπε μετά να τοποθετηθώ; Ή θα έπρεπε να πω ψέματα, ή δημόσια να αδειάσω τον πρόεδρο ενώ θα είχα δεχτεί μια θέση» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου.

Αχτσιόγλου: Τι είπε για τον Τσίπρα

Αφού ρωτήθηκε για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι «έχει κάνει την πολιτική του επιλογή», αυτή «της μη παρέμβασης, της ουδετερότητας, μια σεβαστή πολιτική επιλογή». Έχουμε συμπορευτεί σε δύσκολες στιγμές, πετύχαμε πολλά μαζί, τόνισε.

«Σε ό,τι με αφορά, εγώ έκανα επιλογή να μην έχω πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα ΚΟ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαι εκεί. Θα είμαι παρούσα στις μάχες», πρόσθεσε η Έφη Αχτσιόγλου.

«Δεν θεωρώ ορθό ενώ έδωσα τη μάχη για την προεδρική εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ να είμαι εγώ που θα ηγηθώ της νέας ΚΟ αυτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ». Θα περιέπλεκε τα πράγματα, εκτίμησε η Έφη Αχτσιόγλου και είπε ότι δεν θα εξυπηρετούσε πολιτικά.

«Η δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα θέλει πάρα πολλή δουλειά» συμπλήρωσε και είπε ότι θα προκύψει από έντονες διεργασίες, και ότι είναι «εντελώς πρόωρο να προδικάσουμε τις εξελίξεις».

«Ως προς το όνομα ανακοινώσεις θα κάνουμε τη Δευτέρα. Βάζουμε μπροστά το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, ζητήματα εργασίας στη νέα εποχή, λειτουργίας του κράτους και οικονομίας» είπε η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι σκοπός είναι η έκφραση «με ριζοσπαστικό τρόπο» εναλλακτικού σχεδίου στην κυβέρνηση της δεξιάς.