Ο Ρίσι Σούνακ επιχείρησε σήμερα να τραβήξει μια γραμμή στην κόντρα με την Ελλάδα για τα Ελγίνεια Μάρμαρα, καθώς επέμεινε ότι επικεντρώνεται σε «θέματα που έχουν πραγματικά σημασία».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εμφανίστηκε να προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα -μία ημέρα αφότου εμφανίστηκε αμετανόητος και συνέχισε στο ίδιο ύφος, μετά το διπλωματικό φάουλ της ακύρωσης συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Σούνακ ρωτήθηκε για τη διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα κατά την επίσκεψή του στο Γκίλντφορντ του Σάρεϊ σήμερα το πρωί, πριν από το ταξίδι του στο Ντουμπάι για τη σύνοδο κορυφής COP-28 για το κλίμα.

Σούνακ: Δεν πήρε σαφή θέση για τα Γλυπτά

Ο Σούνακ ρωτήθηκε αν το θέμα άξιζε μια διπλωματική διαμάχη με την Ελλάδα -ή αν απλώς προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα ζήτημα με τους Εργατικούς.

«Το έθιξα αυτό στο Κοινοβούλιο χθες», δήλωσε ο Σούνακ. Αντ’ αυτού, πρόσθεσε, επικεντρώνεται «στα πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία για τους ανθρώπους».

Είπε ότι θα συνομιλούσε με «δεκάδες παγκόσμιους ηγέτες» στην COP-28 «για τα θέματα που έχουν πραγματικά σημασία -τη διεθνή ασφάλεια, τη στήριξη της Ουκρανίας, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ή την κλιματική αλλαγή».

Νωρίτερα, ο υπουργός Ασφάλειας Τομ Τούντενχατ αρνήθηκε να πει αν ο Σούνακ είχε δίκιο που ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του.