Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε στο επικείμενο νομοσχέδιο της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ στάθηκε στο ζήτημα του πύρινου μετώπου στη χώρα και στις συντονισμένες προσπάθειες που απαιτούνται στον απόηχο τις οικολογικής καταστροφής που προκύπτει.

«Βιώνουμε ήδη τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι, είναι σημαντικό ότι δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες, οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης ήταν οργανωμένες και επιτυχημένες, στη Ρόδο απομακρύνθηκαν σχεδόν 20.000 άνθρωποι, θέλω να πω ευχαριστώ για τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής και τους εθελοντές που έδειξαν εντυπωσιακή αυταπάρνηση (…) Ο κρατικός μηχανισμός μάχεται σε πολλά μέτωπα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα αναμένεται να υπερψηφίσουμε το πρώτο νομοσχέδιό μας για τη διευκόλυνση, τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες, θα παραμείνουμε σε επιφυλακή, ελπίζω ότι μετά οι συνθήκες θα μας βοηθήσουν περισσότερο. Δεν υπάρχει μαγική άμυνα για την κλιματική αλλαγή, η συντονισμένη δράση μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες. Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Οι δράσεις πρόληψης θα αποτελέσουν το επίκεντρο του προγραμματισμού μας για την επόμενη στιγμή. Η κυβέρνηση δεν αμελεί τα υπόλοιπα καθήκοντά της. Το πρώτο νομοσχέδιό μας αναμένεται να υπερψηφιστεί σήμερα, αφορά τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι πολίτες από τον τόπο διαμονής τους. Ακολουθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά και τις αυξήσεις στο δημόσιο, αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πολίτες με παιδιά, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για φυσική καταστροφή, την επέκταση του market pass και για τους επόμενους μήνες και δύο παρεμβάσεις που αφορούν τους νέους μας, το youth pass και τον διπλασιασμό του προγράμματος “Σπίτι μου” για νέα ζευγάρια για να αποκτήσουν κατοικία μέσα από ένα χαμηλότοκο δάνειο.

Ξεχωριστή μνεία δίνουμε στους ελέγχους από το υπουργείο Ανάπτυξης, επιβάλαμε σημαντικά πρόστιμα σε επιχειρήσεις που εμφάνιζαν παραπλανητικές εκπτώσεις. Να ξέρουν όλοι ότι θα είμαστε αμείλικτοι. Αντιμετωπίζουμε παγκόσμια κρίση πληθωρισμού. Να τονίσω ότι δίνουμε έμφαση στην προστασία των εργαζομένων, τα παιδιά που δουλεύουν ντελίβερι σε δύσκολες συνθήκες, αποδείξαμε ότι η παραβίαση των όρων προστασίας των εργαζομένων δεν είναι ανεκτή.

Προτεραιότητά μας είναι η υγεία. Η μερίδα του λέοντος στις προσλήψεις θα πάει στην υγεία».