Την αποχώρησή του από την εκλογική διαδικασία της 25ης Ιουνίου ανακοίνωσε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Ροδόπη Μουσταφά Κατραντζή ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του σε τουρκικό έντυπο.

Αναλυτικά αναφέρει στην ανάρτησή του:

«Η διαδρομή μου στην πολιτική όλα αυτά τα χρόνια είχε ως μοναδικό στόχο τη συνέχιση της αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Ροδόπη.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις αποσύρω την υποψηφιότητά μου από τις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου, προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα καλής συμβίωσης στην περιοχή μας».

Πώς μπήκε στο στόχαστρο

Στα τέλη του Απριλίου ο Μουσταφά Κατραντζή είχε κάνει συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου τον ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη που του έδειξε εντάσσοντάς τον στο ψηφοδέλτιο του κόμματος ως υποψήφιο στη Ροδόπη.

Όπως ανέφερε: «Κατά τη συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον ευχαρίστησα για την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό μου και είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για τα θέματα που απασχολούν τη μειονότητα».

Τα θέματα της μειονότητας στη Ροδόπη βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όταν ξέσπασε το θέμα για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη Φερχάτ Οζγκιούρ και τις σχέσεις του με το τουρκικό προξενείο. Στην πορεία γνωστοποιήθηκε και η ιστορία της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η οποία αποσύρθηκε από υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν με παρέμβαση του τουρκικού προξενείου.

Σύμφωνα με δήμοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία λίγο μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου δημοσιοποιήθηκε ότι ο υποψήφιος με τη ΝΔ στη Ροδόπη Μουσταφά Κατραντζή είχε μιλήσει πριν από τις εκλογές της 21ης Μαϊου σε τουρκικό Μέσο Ενημέρωσης για «Τούρκους της Δυτικής Θράκης».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρε η «Δημοκρατία», μιλώντας στην εφημερίδα «GUNDEM» και σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα της μειονότητας, ο Μουσταφά Κατραντζή απαντάει επί λέξει: «Ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, έχουμε σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα που περίμεναν λύση εδώ και καιρό. Αυτό είναι σίγουρο».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μόλις το δημοσίευμα βγήκε στο φως.

Η δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου

«Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία” σχετικά με τις δηλώσεις του υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ κ. Κατραντζή σε τουρκική εφημερίδα, όπου αναφερόμενος στη Μουσουλμανική μειονότητα μιλά για Τούρκους της Δυτικής Θράκης, αποδεικνύει την απύθμενη υποκρισία της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς και γνώριζε αυτές τις δηλώσεις όταν αποφάσιζε να εντάξει για δεύτερη φορά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ τον κ. Κατραντζή.

Καμιά κόκκινη εθνική γραμμή που δήθεν παραβιάστηκε από υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι στις έγνοιες του κ. Μητσοτάκη.

Η μόνη του έγνοια είναι να εκφοβίσει Έλληνες πολίτες για λίγες χιλιάδες ψήφους και να αποφευχθεί η ουσιαστική συζήτηση για το οικονομικό του πρόγραμμα και την καταστροφική διαχείριση του εθνικού συστήματος υγείας από την κυβέρνηση του.

Ο κ. Μητσοτάκης μας έστειλε ένα μήνυμα για το πώς θα κυβερνήσει αύριο. 
Έχουμε ευθύνη και δημοκρατικό καθήκον αυτό το μήνυμα του φόβου να μην κυριαρχήσει στις 25 Ιουνίου».

Στον κ. Κατραντζή είχε αναφερθεί την Κυριακή στη διακαναλική του συνέντευξη και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παραδεχόμενος εμμέσως ότι είχε ενημερωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από τις εκλογές του Μαΐου για τους δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι στο έγγραφο που του απέστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ υπήρχε «σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της ΝΔ» ότι ήταν «στρατευμένος στα σχέδια της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου».

Η βεβαρυμένη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε γύρω από το πρόσωπό του τελικά ώθησε τον κ. Κατραντζή να αποσύρει την υποψηφιότητά του από την εκλογική διαδικασία της 25ης Ιουνίου.

Άκης Σκέρτσος: «Αυτή είναι η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Την αποχώρηση της υποψηφιότητας του κ. Κατραντζή από την εκλογική «κούρσα» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Άκης Σκέρτσος:

«Αυτή είναι η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένουν στις λίστες του και την επομένη των εκλογών μπορεί να κάθονται στα έδρανα της Βουλής μπορούν να μας πουν επιτέλους τι και ποιον εκπροσωπούν;», έγραψε στο Twitter αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης του Κατραντζή  ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης  Σκέρτσος.

https://twitter.com/askertsos/status/1670702867714383872?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1670702867714383872%7Ctwgr%5Ebfb52cd760b98d2ae9730f0b221c663357e6e1d1%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fpolitics%2Farticle%2F1383454%2Fo-moustafa-katradzi-aposuretai-apo-tin-eklogiki-mahi%2F

Όπως επισημαίνουν οι κύκλοι της ΝΔ, υπήρξε επικοινωνία του γραμματέα της ΝΔ Παύλου Μαρινάκη, στην οποία, ο Μουσταφά Κατραντζή αμέσως ανταποκρίθηκε. Στην ανάρτηση μιλάει σαφώς για μουσουλμάνους και χριστιανούς,  αναφέρουν.

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από τόσες εβδομάδες δεν εχουν βγει να πουν μια κουβέντα. Η διαφορά είναι σαφής. Αλήθεια θα πουν ποιον θα εκπροσωπούν στην ελληνική βουλή, όπως τους καλούμε τόσον καιρό;», υποστηρίζουν κύκλοι της ΝΔ.