Στις 12 Ιουλίου θα συναντηθεί τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση των δύο θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 12 το μεσημέρι, αλλά δεν θα είναι κατ’ ιδίαν. Παρόντες από ελληνικής πλευράς αναμένεται να είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα.

Από πλευράς Τουρκίας, μαζί με τον κ. Ερντογάν θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο εκπρόσωπος Τύπου, Τσαγατάι Κιλίτς -στενός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, και ενδεχομένως ο υφυπουργός Εξωτερικών -εάν η σύνθεση είναι τρεις συν τρεις και στην ελληνική πλευρά βρίσκεται η κυρία Μπούρα.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν… κλείδωσε την επομένη κιόλας των εκλογών της 25ης Ιουνίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί. Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει άλλωστε προεκλογικά ότι επιθυμούσε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Στις προγραμματικές δηλώσεις την Πέμπτη ο πρωθυπουργός είχε αιτιολογήσει την πρόθεση του να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία, επικαλούμενος μία φράση του Τζον Κένεντι: «Δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε από φόβο, αλλά να μη φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε» υποστηρίζοντας ότι «αυτό ισχύει και για τη μοναδική μας διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Ο Ερντογάν υπόσχεται να πάρει την «καλύτερη απόφαση» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία θα λάβει «την καλύτερη απόφαση» αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, ο Ερντογάν είπε ότι «θα το συζητήσουμε με τους εταίρους μας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους και θα λάβουμε την καλύτερη απόφαση, όποια κι αν είναι αυτή».

Η Άγκυρα συνεχίζει να θέτει εμπόδια στην επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία. Προ ημερών ο Ερντογάν είχε πει πως η Σουηδία έχει κάνει «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση» στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά θεωρεί ταυτόχρονα πως οι διαδηλώσεις υπέρ των Κούρδων αυτονομιστών στη βορειοευρωπαϊκή χώρα τα «υπονομεύουν», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Μάιο του 2022, κατηγορώντας την για υποτιθέμενη επιεική στάση προς τους Κούρδους μαχητές που έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός της, είπε ότι τάσσεται υπέρ της «πολιτικής των ανοιχτών θυρών». Εντούτοις, συνέχισε λέγοντας «πώς μπορεί ένα κράτος που δεν αποστασιοποιείται από τρομοκρατικές οργανώσεις να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ;».

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, είναι η τελευταία χώρα μαζί με την Ουγγαρία που ακόμη δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία παρά τα πολλά βήματα που έχει λάβει η Στοκχόλμη απέναντι σε αιτήματα που έγειρε η Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του Συντάγματος και της υιοθέτησης ενός νέου αντιτρομοκρατικού νόμου.