Να κλείσει το θέμα με την τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες επιχειρεί το Μαξίμου το οποίο απάντησε εκ νέου το απόγευμα του Σαββάτου σε όσα ανέφεραν νωρίτερα στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

«Η ρύθμιση (σ.σ. για τους μετανάστες) έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Όπως είναι γνωστό νωρίτερα σήμερα πηγές προσκείμενες στον πρώην πρωθπουργό εμφάνιζαν τον Α. Σαμαρά να επιμένει στις ενστάσεις του και αντί άλλων σχολίων υπενθύμιζαν τις δηλώσεις που είχε κάνει προ τριμήνου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τις οποίες προέκυπτε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί πριν τρεις μήνες ότι δεν θα γίνουν ελληνοποιήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την κυβερνητική απάντηση στον πρώην πρωθυπουργό, η Ντόρα Μπακογιάννη έστειλε μήνυμα προς τον Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της Βουλής, δηλώνοντας πως σε όλη την διάρκεια της πορείας της έχει πολεμήσει τον λαϊκισμό και ακούει πολλά επιχειρήματα τα οποία στερούνται αναγνώρισης της σημερινής πραγματικότητας. Αναφερόμενη στη τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην επαρχία είναι η ανάγκη για εργατικά χέρια.

Η τροπολογία αυτή επιλύει αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη. «Η κυβέρνηση έρχεται και λέει ότι κάποιος που είναι τρία χρόνια στην Ελλάδα και δεν έχει νομιμοποιήσει τα χαρτιά του και είτε εργάζεται μαύρα είτε έχει ροπή προς την παραβατικότητα είτε ζει από φιλανθρωπίες έχει δικαίωμα να νομιμοποιηθεί και να δουλέψει». Ο βασικός όρος για αυτή την νομιμοποίηση είναι να εργαστεί, να φέρει δηλαδή το συμβόλαιο εργασίας ή το εργόσημο ώστε να ξέρει και το κράτος ποιος είναι και πού εργάζεται, τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

«Υπάρχει η επιχειρηματολογία η αντίθετη που λέει ότι θα γίνουμε φάρος για να έρθουν κι άλλοι μετανάστες», ανέφερε με νόημα η κ. Μπακογιάννη χρησιμοποιώντας την φράση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά για να προσθέσει, «δεν μας ρωτάει κανένας αν θα έρθουν άλλοι και αν θα καταφέρουν να μπουν, έχουμε μια δύσκολη κατάσταση στην Αίγυπτο, τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, μια κατάσταση απελπισίας σε όλο το περιβάλλον εκεί».

Η νέα παρέμβαση από την πλευρά Σαμαρά

Η νέα παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού για τους μετανάστες έγινε το Σάββατο δια μέσου συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού οι οποίοι αντί σχολίου παρέθεσαν την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στους πολιτικούς συντάκτες, πριν από τρείς μήνες, στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 στην οποία ο κ. Μαρινάκης διαβεβαιωνε ότι δεν θα γίνουν ελληνοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχαν αναφερθεί τα ακόλουθα:

Δημοσιογράφος: Το ερώτημά μου αφορά τις ελληνοποιήσεις μεταναστών. Υπήρξε μια σύγχυση με κάποιες δηλώσεις που έκανε ο κ. Καιρίδης. Τι ισχύει; Το διαψεύσατε, από ό,τι είδα χθες. Θα ήθελα και εδώ μια επίσημη απάντηση. Και δεύτερον, αν εξακολουθεί ο κ. Καιρίδης να έχει την εμπιστοσύνη της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ (κυβερνητικός εκπρόσωπος): Ευχαριστώ για το ερώτημα. Να το πούμε και από την επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση της Κυβέρνησης για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις. Γιατί υπήρξε και μια παρανόηση πάλι, ελπίζω όχι κακοπροαίρετη, από κάποια ΜΜΕ. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, κανένα τέτοιο σχέδιο και κανένας τέτοιος ευρύτερος σχεδιασμός από την Κυβέρνηση”