Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλεξάντερ Τσέφεριν ανακοίνωσαν από κοινού τα επόμενα βήματα που δεν θα μείνουν στα ελληνικά σύνορα, αλλά θα αφορούν κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμα και στο πλαίσιο της Ε.Ε., με συνεννοήσεις μεταξύ κρατών. Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους ηγέτες των 4 μεγάλων ομάδων της χώρας, έβγαλε «λευκό καπνό» και ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πως αν δεν αλλάξουν ριζικά κάποια πράγματα, οι τιμωρίες θα είναι τέτοιες που θα γονατίσουν τους συλλόγους, ακόμα και να τους αποκλείσουν από την Ευρώπη.

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν στις 11.00 οι ιδιοκτήτες Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε σύσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλεξάντερ Τσέφεριν- μια συνάντηση που θα έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, με δεδομένα και τα ανοιχτά μέτωπα μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη συμμετείχαν οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, και ο Αρτούρ Νταβιντιάν, ο εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη. Aπό κυβερνητικής πλευράς στη σύσκεψη μετείχαν και ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Σημειώνεται ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη σκιά της δολοφονίας του άτυχου Μιχάλη Κατσουρή από φανατικούς οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ενώ αναμένεται να ξεκινήσει το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Τσέφεριν
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της UEFA, Aleksander Ceferin στο Μέγαρο Μαξίμου. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλεξάντερ Τσέφεριν και οι 4 ηγέτες των ομάδων συζήτησαν σε κλίμα σύμπνοιας και συμφώνησαν με την κυβέρνηση να δοθεί παραπάνω ρόλος στην αστυνομία, από τη στιγμή που οι ίδιες οι ομάδες δε μπορούν να παρεμποδίσουν την εισβολή εγκληματικών στοιχείων στα γήπεδα.

Τσέφεριν
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο στόχος της σημερινής συνάντησης

Η συστηματική ενασχόληση της κυβέρνησης στο ανώτατο επίπεδο με τα τεκταινόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πάντως, δεν είναι καινούργια.

Στις αρχές του 2020, ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το ελληνικό ποδόσφαιρο υπό πλήρη κηδεμονία, ενώ τον ρόλο του ενδιάμεσου με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες είχε αναλάβει ο τότε υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Τσέφεριν
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μάλιστα, στα τέλη εκείνου του Φεβρουαρίου ο κ. Τσέφεριν είχε έρθει στην Αθήνα και είχε υπογραφεί το περίφημο «συνυποσχετικό» για το ελληνικό ποδόσφαιρο, χωρίς, πάντως, να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα.

Πιο δραστική ήταν η παρέμβαση της κυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων των αθλητικών σωματείων πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, στη σκιά της δολοφονίας του άτυχου φίλου του Άρη, Αλκιβιάδη Καμπανού, από χούλιγκαν του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, είχαν αυστηροποιηθεί και οι ποινές για τα αδικήματα που αφορούσαν την αθλητική βία, σε μια προσπάθεια να παταχθεί το φαινόμενο εν τη γενέσει του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κεντρικός στόχος είναι να υπάρξει ένα κλίμα ηρεμίας για να αρχίσει το πρωτάθλημα χωρίς παρατράγουδα, κάτι που προφανώς επιδιώκει και η UEFA.

Το αν μπορούν να υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις στον τρόπο εσωτερικής λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, παράλληλα, είναι μια δεύτερη συζήτηση, ενώ ο κ. Τσέφεριν θα δει το απόγευμα και τον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τσέφεριν
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Τσέφεριν
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της UEFA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι λέσχες φιλάθλων θα κλείσουν, ενώ ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία με τους Big4 πως η αστυνομία θα έχει μεγαλύτερη αρμοδιότητα στον έλεγχο εισόδου φιλάθλων στις προβληματικές θύρες των γηπέδων και ο έλεγχος που θα γίνεται θα είναι κατά το δοκούν και χωρίς παρέμβαση των ομάδων.

Τόνισε πως στα μέτρα που συζητήθηκαν, υπάρχει το κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων σε περίπτωση τιμωρίας κάποιας ομάδας.

«Ελπίζω να μην ενεργοποιηθεί από τις εξελίξεις το ύστατο μέτρο του κράτους, να αποκλειστούν δηλαδή οι ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ελπίζω να έχουμε καταλάβει την αποφασιστικότητα της πολιτείας να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το κακό. Συμφωνήσαμε και με τον επικεφαλής της UEFA να μπει ένας παρατηρητής σε συγκεκριμένα κράτη για τις μετακινήσεις οπαδών που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Ενδεχομένως, με αυστηρότερες τιμωρίες, με αποκλεισμό, με μηδενισμούς παιχνιδιών σε επίπεδο και της ίδιας της UEFA.

Η αθλητική βία όμως δεν αφορά μόνο τα γήπεδα. Το φαινόμενο, και τονίζω πως είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα αυτό, έχει μεταφερθεί στους δρόμους. Ο παλιός φανατισμός γίνεται άλλοθι του ποινικού υποκόσμου και μερικές φορές αποκτά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Αυτή η κατάσταση διαμορφώνει κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Η αντίδρασή μας θα είναι και μέσα και έξω από τα γήπεδα».

Στη συνέχεια των δηλώσεων του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αλεξάντερ Τσέφεριν για τη συνεργασία του.

Από την πλευρά του ο Τσέφεριν ανέφερε ότι «πρέπει να συνεργαστούμε όχι μόνο εντός της Ε.Ε., αλλά σε επίπεδο συμβουλίου της Ευρώπης. Εδώ ελπίζω στις κυβερνήσεις να μας βοηθήσουν. Ακόμα και εσείς τα μίντια πρέπει να μας βοηθήσετε. Τα μίντια είναι πολύ σημαντικά. Πρέπει να μας βοηθήσετε να δουλέψουμε μαζί και να το σταματήσουμε. Νομίζω σήμερα υπήρξε ένα πρώτο σημαντικό βήμα ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό δεν είναι μια πολιτική δήλωση. Είμαστε αποφασισμένοι. Μιλήσαμε μετά το συμβάν με τον πρωθυπουργό για το ότι θα κάνουμε περισσότερα, αυτό δεσμευτήκαμε».

Δείτε εδώ τις δηλώσεις: