Οι Σπαρτιάτες παρουσιάζουν απώλειες σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, ύστερα από την διαγραφή τριών βουλευτών οι οποίοι σύμφωνα με τον Βασίλη Στίγκα λειτουργούσαν υποκινούμενοι από «ξένα κέντρα» που παραπέμπουν σε «Greek Mafia και Δον Κορλεόνε».

Το κλίμα παραμένει διχαστικό στο κόμμα όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των βουλευτών του, εξαιτίας των κατηγοριών σε βάρος Στίγκα αναφορικά με την κρατική επιχορήγηση.

Ο ίδιος τόνισε ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσει και σε άλλες διαγραφές, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα μείνει μόνος του, χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα. Δε δίστασε μάλιστα από το βήμα της Βουλής να χρησιμοποιήσει βαριές εκφράσεις κατά των βουλευτών, φτάνοντας σε σημείο να λέει πως αν αποκαλύψει όλα όσα του έλεγαν πίσω από τις κλειστές πόρτες τότε «ίσως χρειαστεί ακόμα και η επέμβαση εισαγγελέα».

Η ευθεία μομφή του αρχηγού των Σπαρτιατών, σχετίζεται με τις σχέσεις στελεχών του με τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος κινεί τα νήματα ακόμα και μέσα από τις φυλακές του Δομοκού. Στόχος τους είναι, σύμφωνα με τον Στίγκα, «να βάλουν “χέρι”» στην κρατική επιχορήγηση που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ το έτος. Ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» φαίνεται πως αντιλαμβάνεται τώρα τις επιπτώσεις της δήλωσης του περί «καυσίμου» αναφερόμενος στην βοήθεια που είχε από την στήριξη του Κασιδιάρη. «Καμία φορά η κηροζίνη είναι εύφλεκτη, μπορεί να σε κάψει» δήλωνε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας ενδεχομένως ότι οι ευχαριστίες που απηύθυνε τον Ιούνιο στον απόηχο των εκλογών, δεν ωφέλησαν στον απαιτούμενο βαθμό.

Οι αντιδράσεις των βουλευτών του

Από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές αντέδρασαν έντονα στα όσα ειπώθηκαν εις βάρος τους. Οι τρεις διαγραφέντες άφησαν να εννοηθεί ότι μετά τις βαριές εκφράσεις εναντίον τους είναι πιθανόν να κινηθούν νομικά. Αποκάλεσαν δικτακτορίσκο και «Εφιάλτη» τον μέχρι πρότινος πρόεδρό τους και έκαναν λόγο για πρωτοφανή θεσμική βία και για πραξικόπημα εις βάρος τους. Όπως δηλώνουν, ωστόσο, δεν έχουν σκοπό να φύγουν από το κόμμα, καθώς δεν ανήκει «σε κανέναν Στίγκα ούτε σε κανέναν βουλευτή αλλά στους 250 χιλιάδες ψηφοφόρους» και θα οργώσουν ως «Σπαρτιάτες» την Ελλάδα. Επί της ουσίας, περιγράφουν την διεξαγωγή του συνεδρίου ως βασική προτεραιότητα. Αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να στήσουν τα όργανα, να ενσωματώσουν νέα μέλη και έτσι να αλλάξουν τους συσχετισμούς. Την ίδια ώρα, αρνούνται ότι στόχος τους ήταν η μεθοδευμένη καρατόμηση του Στίγκα.

Οι αιχμές Στίγκα πάντως ότι οι βουλευτές «δίνουν κάθε μήνα χρήματα που πηγαίνουν σε ένα ταμείο, ποσά που φτάνουν έως και τις 3.000 ευρώ το μήνα», γεννά υποψίες για ενδεχόμενη οικονομική συνδιαλλαγή με αποδέκτη στον Δομοκό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκείνος ηγείται τυπικά του κόμματος, συνεπώς θα συνεχίσει να λαμβάνει την κρατική επιχορήγηση κανονικά, ακόμα και αν μείνει μόνος του στην κοινοβουλευτική ομάδα.