«Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Είναι αυτονόητο, πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Κυριακής.

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων

Μετά τη δεύτερη συνεχόμενη συντριβή και έκτη διαδοχική (Δημοτικές, Περιφερειακές, Ευρωεκλογές και Εθνικές το 2019 – δύο Εθνικές τον Μάιο και τον Ιούνιο) για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κρίνεται αναγκαία η διεξαγωγή ενός συνεδρίου απόλυτης επανεκκίνησης, κάτι που ζητούν τόσο οι ακραιφνείς προεδρικοί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και τα πασοκογενή στελέχη, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι τάσεις εντός της Κουμουνδούρου.

Όλα τα στελέχη στην Κουμουνδούρου αλλά και στο υπόλοιπο κόμμα, αναμένουν το σύνθημα που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας για να «τρέξουν» οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε πρώτη φάση καλείται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο, αργότερα η Πολιτική Γραμματεία και ακολούθως η Κεντρική Επιτροπή, με καθένα από τα όργανα θα συγκληθεί εντός των επομένων εικοσιτετραώρων.

Στα κομματικά όργανα θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα και ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθει για τις εσωτερικές διεργασίες.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην πιθανή δρομολόγηση μιας διαδικασίας επανεκλογής προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τη βάση του κόμματος όπως είχε γίνει πέρυσι τον Μάιο.

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει και για το ζήτημα που αφορά στη διεξαγωγή ενός εκτάκτου συνεδρίου που θα σηματοδοτεί την επανεκκίνηση για το κόμμα.

Αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, αρκετοί εκτιμούν ότι με δεδομένο ότι τον Οκτωβριο θα διεξαχθούν οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση, πιθανώς πιο καταλληλος χρόνος διεξαγωγής, θα ήταν μετά την κάλπη σε Δήμους και Περιφέρειες ώστε να μεσολαβήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα έως τις ευρωεκλογές.

Οι συμβουλές του Μαραντζίδη

Σύμφωνα με διαφορετικές πληροφορίες ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει στην ηγεσία τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2024. Μόνο εάν είναι απογοητευτικό και το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης θα σκεφτεί να εγκαταλείψει την ηγεσία.

Αυτό με βάση το ρεπορτάζ τον έχει συμβουλεύσει και ο επικεφαλής της επικοινωνιακής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Μαραντζίδης. Ο πανεπιστημιακός καθηγητής τον έχει πείσει να κάνει υπομονή έως τότε, ποντάροντας στο γεγονός ότι κατά το μεσοδιάστημα καταρχάς το κόμμα θα έχει αποδείξει πως αλλάζει, θα έχει στείλει στους ψηφοφόρους το μήνυμα της ανάκαμψης και την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, θα έχει χάσει πόντους και μέρος της αποδοχής που έχει έως σήμερα,

Πυρά Πολάκη κατά Μπίστη

Μία ανάρτηση ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει κόντρα ανάμεσα στον Νίκο Μπίστη και τον Παύλο Πολάκη.

Ο Νίκος Μπίστης επιχείρησε με μια ανάρτησή του να κάνει «ενέσεις ηθικού» στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη βαριά ήττα στις εκλογές.

Το στέλεχος του κόμματος υποστήριξε ότι «αν μου έλεγε κάποιος πριν χρόνια ότι θα ερχόταν μια ημέρα που η δική μας Αριστερά θα έπαιρνε σε εκλογές 17,85% και θα έκλαιγα από λύπη και όχι από χαρά, θα τον έλεγα παλαβό», κάνοντας λόγο για «πολύτιμο ποσοστό» και «πολίτες που έσφιξαν τα δόντια και πήγαν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ χωρίς να το κατονομάσει, αν και κεντρικός θιασώτης της σύμπραξης και της συνεργασίας, προσθέτοντας ότι «τη βασική όμως ευθύνη για το αρνητικό αποτέλεσμα την έχουμε εμείς».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Νίκου Μπίστη:

«Αν μου έλεγε κάποιος πριν χρόνια ότι θα ερχόταν μια ημέρα που η δική μας Αριστερά θα έπαιρνε σε εκλογές 17,85% και θα έκλαιγα από λύπη και όχι από χαρά , θα τον έλεγα παλαβό. Αυτό το πολύτιμο ποσοστό, αυτοί οι πολίτες που έσφιξαν τα δόντια και πήγαν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι το εφαλτήριο για το αύριο της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης.

Ίσως σήμερα δεν το συνειδητοποιούμε, αλλά έχει -και αυτό θα φανεί στο άμεσο μέλλον- μεγάλη σημασία ότι δεν μπόρεσαν να σπάσουν τη σπονδυλική στήλη της Αριστεράς μας, που ήταν ο δεύτερος στόχος της πολυπρόσωπης συντήρησης.

Επίσης η προσπάθεια ενίσχυσης άλλων δυνάμεων σε βάρος της δικής μας Αριστεράς έδειξε τα όριά της. Με πενιχρό κέρδος 0,4% και 0,2% και με ένα σκληρό αποκλεισμό λίγο κάτω από το όριο του 3%, μπορούν ίσως να δουν τα αποτελέσματα του μονομέτωπου αγώνα που χρόνια τώρα διεξήγαγαν κατά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Τη βασική όμως ευθύνη για το αρνητικό αποτέλεσμα την έχουμε εμείς.

Εμείς, κατά συνέπεια, έχουμε υποχρέωση να συζητήσουμε, να αναζητήσουμε λάθη, να ανακαλύψουμε την έμπρακτη αυτοκριτική, να ξεκόψουμε οριστικά με συμπεριφορές που αποδεδειγμένα μας έβλαψαν. Κυρίως να αναζητήσουμε τους λόγους της υποχώρησης -σε όλη την Ευρώπη και τη χώρα μας- των αξιών της αλληλεγγύης της συλλογικότητας και του ορθολογισμού, ενώ ενισχύονται ο ατομικισμός, η ξενοφοβία, ο εθνικισμός, εν τέλει ο παραλογισμός. Όλα αυτά που ενισχύουν τη Δεξιά και την Ακροδεξιά.

Και αυτά πρέπει να γίνουν εν κινήσει, με ενότητα και σοβαρότητα που θα διασφαλίζουν την ίδια την αναγκαία σε βάθος συζήτηση και αναζήτηση».

Η απάντηση ήρθε από τον Παύλο Πολάκη που επιτέθηκε στον Νίκο Μπίστη γιατί ήταν υποστηρικτής της «προοδευτικής κυβέρνησης» με απλή αναλογική: «Σωστά τα λες, γι’ αυτό ανέλαβε πρώτος την ευθύνη για τη συγκεκριμένη γραμμή της κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων με την απλή αναλογική που υπήρξες φανατικός υποστηρικτής.

ΣΥΡΙΖΑ

Εννοώ την απουσία όποιας αναφοράς στην επιδίωξη αυτοδυναμίας αν οι άλλοι αρνηθούν, όπως και έγινε!!!», ήταν το σχόλιο του Παύλου Πολάκη κάτω από την ανάρτηση του Νίκου Μπίστη.