«Ποια θα μπορούσε να είναι η κοινή σας συνισταμένη σε συγκυβέρνηση με άλλα κόμματα της Αριστεράς;», ρώτησε η Μάρα Ζαχαρέα τον επικεφαλή του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη.

«Νιώθω σαν να ξαναζώ το 2009. Η χώρα μας βαδίζει σε ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας, χωρίς να είναι έτοιμη γι’ αυτό που έρχεται», απάντησε ο κ. Βαρουφάκης.

«Επιμένετε για παράλληλο νόμισμα;», ρώτησε η Μάρα Ζαχαρέα με τον επικεφαλή του ΜέΡΑ25 να απαντά: «Δεν μιλάω για παράλληλο νόμισμα, αλλά για εναλλακτικό σύστημα πληρωμών χωρίς τράπεζες».

«Η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε ερώτηση της ενότητας για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα και ειδικότερα πώς θα κινούνταν ως πρωθυπουργός, σε περίπτωση επεισοδίου με Τούρκους κομάντος σε ελληνική βραχονησίδα, απάντησε:

«Η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας. Ταυτόχρονα έχει τεράστια σημασία, πρώτον να κρατήσουμε τα ερείσματα που πρέπει να έχουμε διεθνώς και δεύτερον να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους μας, αυτό που κυρίως ο Σημίτης δεν είχε ξεκαθαρίσει το 1996 στα Ίμια, ότι δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να χρησιμοποιήσουμε τα πανάκριβα οπλικά συστήματα τα οποία μας πούλησαν».

Ο κ. Βαρουφάκης, αναφέρθηκε ακόμη στην κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη υπογράμμισε το εξής: «Να ξεχάσουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και να δρομολογήσουμε την θέση του ΜέΡΑ25, που σημαίνει διεθνής περιφερειακή συνδιάσκεψη με ένα θέμα στην ατζέντα: την χάραξη των θαλάσσιων ζωνών».

Στην περίπτωση ενδεχόμενου επεισοδίου με Τούρκους κομάντος σε ελληνική βραχονησίδα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ποιες θα ήταν οι κινήσεις του αν ήταν πρωθυπουργός: «Δύο πράγματα πρέπει να κάνεις: Πάρα πολλά τηλεφωνήματα σε όλες τις δυνάμεις ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα να ακούσεις πολύ προσεκτικά αυτό που θα σου πει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και Αεροπορίας για το τι μπορεί να γίνει εκείνη τη στιγμή, ώστε να αποσοβήσει τον συγκεκριμένο κίνδυνο πάνω σε εκείνη την βραχονησίδα».