Στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» παραχώρησε την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, το πρωί της Τρίτης, ύστερα από τον ξυλοδαρμό που δέχτηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 επέμεινε στην εκδοχή ότι ο δράστης που τον χτύπησε ήταν ηλικίας 25-27 ετών.

Περιγράφοντας τη στιγμή της επίθεσης σε βάρος του είπε πως όταν άκουσε τις φωνές τους είπε ότι θα έρθει μόνος του έξω. «Βγήκα έξω, με έσπρωχνε και με χτυπούσε κι εγώ του είπα «προσπαθώ να σε τιμήσω, να ακούσω αυτά που θες και εσύ με χτυπάς;» είπε στον ΑΝΤ1 ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε χειρουργικά τα χτυπήματα που δέχθηκε στη μύτη υποστηρίζοντας ότι από την ομάδα των ανθρώπων που τον χτύπησαν ακούστηκε η φράση «για να μάθεις να ψηφίζεις μνημόνια».

«Το πρόσωπο του δράστη είναι χαραγμένο στη μνήμη μου» συμπλήρωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζοντας ότι «ο πιτσιρικάς (σ.σ. ο 17χρονος που συνελήφθη) ήταν τσιλιαδόρος». Στην ερώτηση, δε, γιατί ήταν χωρίς αστυνομικούς, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε «νιώθω φυλακισμένος όταν πηγαίνω με αστυνομικούς».

Έξι κατάγματα στη μύτη

Το προηγούμενο τριήμερο, ο Γιάνης Βαρουφάκης, βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής. Χθες, ο γραμματέας του κόμματος, επισκέφθηκε ξανά το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και αφαίρεσε τον νάρθηκα που του είχαν τοποθετήσει στη μύτη οι γιατροί. Ο ίδιος έχει υποστεί κάταγμα στη μύτη σε έξι διαφορετικά σημεία. Παράλληλα, συνεχίζει να αναρρώνει και ακολουθεί τις οδηγίες των γιατρών του, ώστε να επανέλθει πλήρως σε κανονικούς ρυθμούς. Απαντώντας σε ανάρτηση ακολούθου του στο twitter, δήλωσε πως είναι κοντά στην ανάρρωση και τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον.

Αναφορικά με την τραγωδία που συνέβη στα Τέμπη και κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους κυρίως νέων, ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε πως, διανύουμε μία περίοδο θρήνου και συνάμα μία μεγάλης ευκαιρίας.

«Έχουμε μία εθνική τραγωδία, ενός θρήνου, αλλά και μιας μεγάλης ευκαιρίας.Υπάρχουν τόσοι νέοι άνθρωποι οι οποίοι διαδηλώνουν δεν είναι κομματικοί, δεν καθοδηγούνται. Νομίζω ότι είναι μία ευκαιρία να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα να οραματισυούν μία νεά Ελλάδα. Χωρίς διαφθορά, διαπλοκή, αναξιοκρατεία, κρατισμό ιδιωτικοποίηση και ιδιωτικομανία», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε για τους νέους που έχουν φύγει από την Ελλάδα και για το μέλλον όσων παραμένουν εδώ. «Έχουμε χάσει γυρω στο 1 εκατ. νέους και νέες, αυτοί που έχουν μείνει έχουν μπροστά του ένα μελλον σκυφτό, χωρίς επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, δεν εμπεριέχει την προοπτική για σοβαρές δουλειές που να αμοίβονται με ένα τρόπο έτσι ώστε να κάνουν τη δική τους οικογένεια και αυτό είναι μόνο το παρασκήνιο, ύστρερα έρχετε μία τραγωδία σαν και αυτή με παιδιά που σπουδάζουν και τότε δημιουργείται το κίνημα. Και το ερώτημα είναι: θα παραμείνει αυτό το κίνημα ή θα ξεφουσκώσει; ή θα μεταβλοηθεί σε μία νέα πολιτική δύναμη η οποία θα συμπαρασύρει όλοους εμάς και θα σημαίνει μία νέα Ελλάδα», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κ. Βαρουφάκης.

Στη συνέχεια έκανε μια αναδρομή στην πρόσφατη ιστορία των τρένων στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως το σπάσιμο του ΟΣΕ σε 2 κομμάτια, με τον τρόπο που έγινε από το 2010 και μετά, είναι εν πολλοίς υπεύθυνο για τα όσα ακολούθησαν καθώς η τραγωδία στα Τέμπη δεν ήταν το μόνο δυστύχημα που έγινε σε αυτήν την περίοδο.

Για την παραίτηση Καραμανλή δήλωσε χαρακτηριστικά ότι « όλα πρέπει να διερευνηθούν. Η λογοδοσία είναι κάτι το οποίο λείπει από αυτή τη χώρα και επιτέλους πρέπει να επιστρέψει, τουλάχιστον να εγκαθιδρυθεί. Οι πολιτικές ευθύνες αποδίδονται από το λαό, από την κοινή γνώμη. Εμείς έχουμε ιερή υποχρέωση ο καθένας από εμάς, η καθεμιά από εμάς να τοποθετηθούμε πολιτικά.

Προφανώς, κάθε σιδηροδρομικό δίκτυο στον κόσμο θα έχει και ατυχήματα αλλά είναι σα να λες ότι δεν έχει σημασία να φοράει κάποιος ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο επειδή σκοτώνονται και αυτοί που φοράνε ζώνη ασφαλείας. Είναι ανοησία αυτό. Το ίδιο ισχύει με την ιδιωτικοποίηση και το σπάσιμο του ΟΣΕ.

Αλλά έτσι όπως σπας τον ΟΣΕ, όπως τον έσπασαν εδώ, από το 2010 έως το ’17-’18 επί ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά έχεις δρομολογήσει ένα τεράστιο ατύχημα, μία σειρά από ατυχήματα, δεν είχαμε μόνο ένα. Όταν φέρνεις αμαξοστοιχίες 35 ετών που στην Ελβετία απαγορεύεται να κυκλοφορούν και τις βάζεις πάνω στις ράγες που δεν είναι φτιαγμένες γι’ αυτές τις αμαξοστοιχίες, δείχνει μία συνολική κατάρρευση οποιουδήποτε συστήματος».

Η τρόικα μου ζητούσε τον ΟΣΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25, στη συνέχεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης, αναφέθηκε στην Τρόικα, αποκαλύπτοντας πως ένα από τα πράγματα που του ζητούσαν ήταν ο ΟΣΕ. Συγκεκριμένα μίλησε για τη συνομιλία που είχε το 2015 με τον κ. Κόστελο ο οποίος εκπροσωπούσε την τρόικα και στον οποίο όταν παρουσίασε τα σχέδια τους για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, έλαβε την απάντηση ότι η τρόικα είχε ήδη αποφασίσει ότι τα τρένα θα πάνε στην κρατική ιταλική εταιρεία, όπως αντίστοιχα τα περιφερειακά αεροδρόμια στους Γερμανούς και το λιμάνι του Πειραιά στους Κινέζους.

«Ο στόχος ο δικός μου, τότε, με τους Τροικανούς, ήταν η αναδιάθρωση του χρέους – κάτι που δεν κατάφερα- και θυμάμαι τότε μου έλεγαν ”εντάξει, αλλά τι θα μας δώσεις;” .Τους ρώτησα ”αν πετύχει η αναδιάρθωση του χρέους, τι ζητάτε;” και ένα από τα πράγματα που ζητούσαν ήταν ο ΟΣΕ». είπε αρχικά και συνέχισε: «Αυτό που τους ρώτησα ήταν ”τι θα τον κάνετε;”, ”θα δώσουμε τους συρμους στην ΕΦΕΣ την Ιταλική κρατική εταιρεία και το έχουμε ήδη συμφωνήσει, μου είπαν τότε».

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με έναν μνημονιακό πρωθυπουργό απάντησε πως «αυτό συμβαίνει όταν βάζεις τις αρχές σου πάνω από τις προτιμήσεις σου. Εμείς έχουμε ως αρχή να τιμάμε την απλή αναλογική, την αγαπάμε την απλή αναλογική, την πιστεύουμε, θεωρούμε ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Δημοκρατίας. Όταν υπάρχει απλή αναλογική πρέπει να είμαστε ανοικτοί σε διάλογο ακόμα και με ανθρώπους που δεν τους πιστεύουμε, που μας έχουν πληγώσει, που τους θεωρούμε αναξιόπιστους.

Υπάρχει ένας ολόκληρος λαός που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και εγώ θέλω να τιμήσω αυτόν τον λαό μιλώντας στον δικό τους ηγέτη για πράγματα που εκείνος τους λέει ότι είναι σημαντικά για το κόμμα τους. Αυτό είναι μία δημοκρατική διαδικασία. Δεν πρέπει να ταμπουρωνόμαστε πίσω από μία εγωιστική αίσθηση ότι εμείς είμαστε και άλλος δεν είναι».

Τέλος και μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στις μετεκλογικές συνεργασίες, είπε ότι το Συνέδριο του ΜέΡΑ25, έχει αποφασίσει πως για οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία θα πρέπει να υπάρχει προεκλογική προγραμματική σύγκληση, κάτι το οποίο δεν υπάρχει τώρα.