Συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων, ξεκίνησε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως την Τρίτη, αναφορικά με το σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι η ψήφος αποδήμων δεν θα υπόκειται πλέον σε περιορισμούς ως προς το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου είχαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο και Θανάση Θεοχαρόπουλο, όπου και κατέθεσαν την πρόταση τους για την ψήφο των αποδήμων.

Σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου, οι δύο υπουργοί κατέθεσαν την πρόταση, η οποία είναι ακριβώς ίδια με το αρχικό νομοσχέδιο Βορίδη που κατατέθηκε τον 4.2021 και δεν είχε υιοθετηθεί. «Το θέμα της ψήφου των αποδήμων είναι σημαντικό και εμείς θέλουμε να δώσουμε το δικαίωμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους να ψηφίσουν, διότι εκ του αποτελέσματος η πρόταση που τελικά προκρίθηκε με τον νόμο 4648/2019 δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα», σημείωναν νωρίτερα οι ίδιες πηγές.

Η αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή από την άλλη, το 2018, εξασφάλιζε και το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι και ήταν σύμφωνη με καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Εξάλλου αυτή η πρόταση είχε κατατεθεί και από πλευράς Γεραπετρίτη το 2017 στην έκθεση της επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου, σύμφωνα με τα λεχθέντα της Κουμουνδούρου.

Από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίστηκε, επίσης, ότι η κρισιμότητα του ζητήματος απαιτεί χρόνο και χώρο διαλόγου, προκειμένου να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο και πρέπει να συζητηθεί ουσιαστικά και διεξοδικά αν αναζητούνται πραγματικά συνθέσεις που είναι απαραίτητες σε τέτοια περίπτωση.

Τέλος, αφού ανοίγει αυτός ο διάλογος, από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τους εκλογείς εσωτερικού που δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το δικαίωμα τους λόγω εργασίας τους σε διαφορετικό τόπο από τον τόπο κατοικίας τους, γεγονός που θεωρούν ότι συνετέλεσε στο μεγάλο ποσοστό αποχής στις πρόσφατες εκλογές, θέμα δηλαδή για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία.

Η ψήφος αποδήμων, η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση του ΥΠΕΣ

Λίγο αργότερα, η απάντηση του υπουργείου ήταν η εξής:

«Αναφορικά με το θέμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντικείμενο συζήτησης επί του παρόντος αφορά μία και μόνο πτυχή της διαδικασίας: Αν θα υπάρχουν ή δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων. Δεν ανοίγει η κουβέντα συνολικά για το εκλογικό σύστημα. Εξάλλου το ισχύον εκλογικό σύστημα διασφαλίζει στους Έλληνες της Διασποράς το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Άλλωστε, το ερώτημα στο οποίο καλούνται τα κόμματα, και εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ, να απαντήσουν είναι το εξής: Θέλουν να ψηφίζουν μόλις 18.000 άνθρωποι ή θέλουν να ψηφίζει ένας σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός;

Σχετικά με το ζήτημα χρόνου και χώρου διαλόγου που εγείρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται ότι το ίδιο αυτό νομοθέτημα έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτενέστατης διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής διαδικασίας τόσο το 2019 όσο και το 2021. Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια που συζητείται το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα των εκλογέων του εσωτερικού, αυτό αποτελεί μία ξεχωριστή συζήτηση και δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο πλαίσιο διαλόγου που διεξάγεται σήμερα και σχετίζεται αποκλειστικά με την άρση των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων».