Στο παρελθόν έχουμε δει να εξυμνούνται προπονητές που έχουν ένα μεγάλο playbook συστημάτων. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι μεταξύ αυτών. Αλλά κάποια ματς δεν χρειάζονται ποικιλία. Θέλουν αποτελεσματικότητα. Κι αν αυτή έρχεται με ένα και μόνο play, επιθετικό ή αμυντικό, ο ευφυής προπονητής το παίζει σε όλο το ματς και περιμένει πότε θα βρει ο αντίπαλος τρόπο να το αντιμετωπίσει για να φέρει στο τραπέζι και εναλλακτικό σχέδιο.

Στο ματς του Ολυμπιακού απέναντι στην Μπάγερν, ο Μπαρτζώκας ξεδίπλωσε το προπονητικό του μεγαλείο στο 3ο δεκάλεπτο, σε ένα σημείο που η Μπάγερν είχε κάνει ένα σερί 17-6. Ήταν το σημείο που έκρινε το ματς, αφού στην υπόλοιπη διάρκεια ο Πάμπλο Λάσο φαίνεται πως είχε πάρει έναν υπνάκο στον πάγκο ή είχε τρελαθεί με κάποιους παίκτες και είχε θολώσει το μυαλό του. Να, για παράδειγμα ο Κάρσεν Έντουαρντς είναι για να του κάνει διακοπή συμβολαίου και να τον στείλει πίσω στη G-League να παίζει το τσίρκο του.

Πάμε όμως σε αυτό που έκανε ο Μπαρτζώκας με μπροστάρη τον Τόμας Γουόκαπ που στο χθεσινό ματς ήταν μέτριος προς πολύ κακός στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στο 2ο ήταν αυτός που υπέγραψε τη νίκη.

Προφανώς, βλέποντας κανείς το τελικό σκορ δεν θα μπορέσει να καταλάβει πώς αποδεικνύεται η κατατρόπωση της Μπάγερν, αλλά αν παρακολουθήσει κανείς ξανά το ματς, θα καταλάβει πως ήταν ένα ματς που δε θα μπορούσε να πάει σε μεγάλες διαφορές και υψηλό σκορ. Ο Ολυμπιακός είχε σε κακό βράδυ τον Καναάν και τον Πίτερς, οπότε του είχε φύγει ένα μεγάλο κομμάτι του σκορ. Στο πρώτο ημίχρονο πήρε από τον Μπραζντέικις και ολίγον τι από όλους τους υπόλοιπους. Εκεί φαίνεται πόσο σημαντικός είναι ο Μπαρτζώκας.

Ο Μπαρτζώκας «έσβησε» το ματς με μια κίνηση

Είμαστε λοιπόν κάπου στο 4ο λεπτό της τρίτης περιόδου, σε ένα σημείο που, αν δε λαθεύουμε, το σκορ είναι 44-41 υπέρ του Ολυμπιακού. Ο Λάσο έχει πάρει time out μετά από ένα σερί 4-0 και το μικρόφωνο πάει στον πάγκο των Ερυθρόλευκων. Εκεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν έχει να πει πολλά. Έχει μόνο να υπενθυμίσει, γιατί, όπως φαίνεται, έχει δώσει από το 44-37 την εντολή με την οποία αλλάζει το ματς.

Γιώργος Μπαρτζώκας μπάσκετ Ολυμπιακός Μπάγερν

«Παίζουμε συνέχεια από τον δεξιό μας διάδρομο γιατί δεν κάνει κανείς από τους αντιπάλους κόψιμο στη ρακέτα». Φαίνεται μια απλή εντολή, αλλά το να μπορείς να το διαβάσεις μέσα στο ματς και να ξέρεις πως έχεις την πεντάδα που μπορεί να το κάνει, δεν είναι απλό.

Ο Μπαρτζώκας έδωσε τη μπάλα στον Γουόκαπ που είχε πάνω του είτε τον Ουάιλερ-Μπαμπ είτε τον Φρανσίκο σε κάποιες περιπτώσεις και έβγαινε στην κορυφή της ρακέτας, στην δεξιά της πλευρά. Το σέντερ του Ολυμπιακού, είτε ο Ράιτ είτε ο Πετρούσεφ, ανέβαινε για να κάνει fake screen. Δεν πήγαινε δηλαδή από την αριστερή πλευρά του αμυνόμενου για να φύγει ο Γουόκαπ για drive γιατί εκεί θα τον ακολουθούσε το 5άρι της Μπάγερν. Πήγαινε στην δεξιά μεριά του αμυνόμενου, ώστε αυτός να θεωρήσει πως εκεί θα πάει ο Γουόκαπ.

Μπαρτζώκας

Σε μια τέτοια συνθήκη, ο αμυνόμενος για να μην φάει καλό σκριν και χάσει τον γκαρντ, γυρίζει πλάγια το σώμα του, με πλάτη στον παίκτη που τον σκρινάρει, ώστε να μπορεί είτε να ρολάρει είτε, ενδεχόμενα, να πάρει επιθετικό για κινητό σκριν. Έτσι όμως, αφήνει ελεύθερο διάδρομο στον αντίπαλο, ο οποίος θα πάρει απόφαση αν θα πάει προς τα μέσα, αν θα κάνει lay up, floater ή θα πασάρει στο επερχόμενο 5άρι, δεδομένου πως σε αυτή την κίνηση, το αντίπαλο 5άρι θα τρέξει για βοήθεια και με στόχο να κόψει.

Ο Μπαρτζώκας το έκανε χωρίς τα επιθετικά υπερόπλα

Αυτή την κίνηση την μετρήσαμε γύρω στις 11-12 φορές μέχρι το τέλος του ματς, με τις 10 εξ αυτών να οδηγούν σε καλάθι του Ολυμπιακού. 11 πόντους έβαλε έτσι ο Γουόκαπ και έδωσε άλλες 5 ασίστ, κυρίως προς τον Πετρούσεφ. Και τις δύο φορές που δεν μπήκε καλάθι, η μία ήταν που ο Γουόκαπ είχε πάλι εύκολο πέρασμα, έκανε floater από τα 3 μέτρα και η μπάλα μπήκε και βγήκε.

Γιώργος Μπαρτζώκας μπάσκετ Ολυμπιακός Μπάγερν Γουόκαπ

Εκείνο που κάνει εντυπωσιακή την απόδοση του Ολυμπιακού και αποδεικνύει πως κάτω από τα φτερά του προπονητή, όλοι ανεβάζουν την αξία τους, είναι πως ο Μπαρτζώκας, που τόσο τον έχουν κριτικάρει για το rotation και ότι ξεχνάει παίκτες στα τελευταία λεπτά, άφησε στον πάγκο Καναάν και Πίτερς και είχε πεντάδες με ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκη, Παπανικολάου, Γουόκαπ, Πετρούσεφ και Γκος. Με αυτούς τους 6 πήγε στο φινάλε.

Ακούγοντας την οδηγία που έδωσε ο Μπαρτζώκας και το πώς εκτελέστηκε σε τόσες πολλές επιθέσεις, μου ήρθε στο μυαλό εκείνο το μνημειώδες time out του Ζέλικο στη Μάλαγα που έφερε το τρίποντο του Διαμαντίδη.

ΥΓ. Πώς γίνεται να μην έδωσε εντολή ο Λάσο να κλείνουν τον δεξιό διάδρομο στον Γουόκαπ; Μετά από 4-5 φάσεις ήταν τόσο εμφανές. Και ο Ολυμπιακός σκόραρε στις πρώτες 5 φάσεις. Δεν είναι να πεις πως είδε ότι δεν είναι αξιόπιστος ο Γουόκαπ και επέλεξε να δίνει αυτή την επιλογή στον Ολυμπιακό. Γενικώς, μας κάνει έκπληξη το ρόστερ που έχει φτιάξει ο Λάσο, δηλαδή ποιος Βράνκοβιτς, ποιος Έντουαρντς, έχει εξαφανιστεί φέτος ο Ομπστ που έκανε τουρνουά NBA στο Μουντομπάσκετ και η Μπάγερν μάλλον αποχαιρετάει και την 10η θέση μετά τη χθεσινή ήττα, αφού είναι στο 10-15 και πρέπει να κάνει 7 νίκες σε 9 ματς.