Η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) ανακοίνωσε ότι απαγορεύει προσωρινά στις τρανς γυναίκες να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών της.

Η FIDE υποστήριξε, ότι μεμονωμένες περιπτώσεις θα απαιτούσαν «περαιτέρω ανάλυση» και ότι η απόφαση μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια, ωστόσο πρόκειται για κίνηση που ήδη έχει επικριθεί από ορισμένους παίκτες και φίλους του χώρου συνολικά.

Πολλοί αθλητικοί φορείς εργάζονται σε πολιτικές που αφορούν τους τρανς αθλητές, αλλά το σκάκι δεν περιλαμβάνει «σωματική δραστηριότητα», όπως άλλα σπορ με την FIDE να επιμένει να προσπαθεί να αναλύσει τον πραγματικό αντίκτυπο αυτών των ενεργειών στο σκάκι.

«Η νομοθεσία για τα τρανς αναπτύσσεται γρήγορα σε πολλές χώρες και πολλοί αθλητικοί φορείς υιοθετούν τις δικές τους πολιτικές», ανέφερε.

«Η FIDE θα παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις και θα δει πώς μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στον κόσμο του σκακιού. Δύο χρόνια είναι ένα πεδίο θέασης που φαινόταν λογικό για τις ενδελεχείς αναλύσεις τέτοιων εξελίξεων», προσθέτει η Ομοσπονδία.

Πρόσθεσε ότι οι τρανσέξουαλ παίκτες θα μπορούσαν ακόμα να αγωνιστούν στο ανοιχτό τμήμα των τουρνουά της.

Η Γιόσα Ιγκλέσιας, μια τρανς γυναίκα επαγγελματίας σκακίστρια σε υψηλό επίπεδο, είπε ότι η πολιτική θα οδηγήσει σε «περιττό κακό» για τρανς παίκτες και γυναίκες.

«Αυτή η φρικτή κατάσταση θα οδηγήσει σε κατάθλιψη και απόπειρες αυτοκτονίας», επισήμανε.

Η γυναίκα Grandmaster και δύο φορές πρωταθλήτρια γυναικών των ΗΠΑ Τζένιφερ Σαχάντ επέκρινε επίσης την απόφαση της FIDE, λέγοντας ότι η στάση της, ήταν «γελοία και επικίνδυνη».

«Είναι προφανές ότι δεν συμβουλεύτηκαν κανέναν τρανσέξουαλ παίκτη… Καλώ θερμά τη FIDE να αλλάξει πορεία σε αυτό και να ξεκινήσει από το μηδέν με καλύτερους συμβούλους», είπε η κ.Σαχάντ .

Η βουλευτής του Ηνωμένου Βασιλείου, Άντζελα Ίγκλ, η οποία ήταν η νικήτρια του πρωταθλήματος σκακιού Βρετανικών Κορασίδων κάτω των 18 ετών το 1976, είπε: «Δεν υπάρχει κανένα φυσικό πλεονέκτημα στο σκάκι εκτός αν πιστεύεις ότι οι άνδρες είναι εγγενώς πιο ικανοί να παίξουν από τις γυναίκες – πέρασα την καριέρα μου στο σκάκι. Μας έλεγαν ότι ο εγκέφαλος των γυναικών ήταν μικρότερος από τον εγκέφαλο των ανδρών και ότι δεν έπρεπε καν να παίζουμε. Αυτή η απαγόρευση είναι γελοία και προσβλητική για τις γυναίκες», πρόσθεσε.

Το σκάκι έχει χαρακτηριστεί ως άθλημα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Τον περασμένο μήνα, το παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο ποδηλασίας αποφάσισε ότι οι τρανς γυναίκες δεν θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη η World Aquatics ανακοίνωσε ότι θα κάνει το ντεμπούτο της σε μια νέα ανοιχτή κατηγορία για τρανς αθλητές στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Κολύμβησης στο Βερολίνο, αφού ψήφισε πέρυσι να σταματήσουν οι τρανς αθλητές να συμμετέχουν σε αγώνες ελίτ γυναικών.