Κοινό μυστικό ήταν, είχε διαρρεύσει εδώ και μέρες, απλά επιβεβαιώθηκε και επίσημα: Ο Λιονέλ Μέσι κατέκτησε για 8η φορά στην καριέρα του τη Χρυσή Μπάλα. Ενισχύοντας έτσι το μύθο του ως ο κατά πολλούς κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών,

Είναι ωραίος ο συμβολισμός πως αυτή η βράβευση ήρθε ανήμερα των γενεθλίων του μεγάλου Ντιέγκο Μαραντόνα (είχε γεννηθεί στις 30/10). Πάντως, δεν έλειψαν και οι αμφισβητίες, αυτοί δηλαδή που θεωρούν πως ο «Λίο» δεν άξιζε να πάρει ξανά το σημαντικότερο ατομικό βραβείο του ποδοσφαίρου. Και ότι ήταν αποκλειστικά και μόνο το όνομά του, βαρύ σαν Ιστορία, που όρισε τις εξελίξεις.

Κι αυτό καθότι ναι μεν πήρε το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Αργεντινή, αλλά σε συλλογικό επίπεδο, με την Παρί Σεν Ζερμέν, έχει μια μέτρια για τα δεδομένα του χρονιά. Παίρνοντας την απόφαση εν συνεχεία να περάσει τον Ατλαντικό για την Ίντερ Μαϊάμι. «Άμα είναι να κρίνουμε μια σεζόν από 1 μήνα όλο κι όλο γιατί για παράδειγμα δεν πήρε τη Χρυσή Μπάλα το 2011 ο Αντρές Ινιέστα;», αναρωτιούνται πολλοί φωναχτά, με νόημα.

Όμως αυτές οι ενστάσεις, κατανοητές κι αν είναι, ξεχνούν κάτι πολύ σημαντικό. Παρότι το Champions League ανέτρεψε εν πολλοίς αυτά που ξέρανε οι πιο παλιοί, το Μουντιάλ παραμένει μια διοργάνωση που ζυγίζει διαφορετικά από τις άλλες. Και ναι, ο Λιονέλ Μέσι δεν είναι ο οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής, άρα υπάρχει και κάτι που λέγεται «σύνολο της προσφοράς» που μπαίνει στην εξίσωση.

Ο Μέσι για τελευταία φορά πριν αρχίσει το Χάαλαντ – Εμπαπέ

Δεν θα πάρει άλλη Χρυσή Μπάλα ο Αργεντινός, αυτή ήταν η τελευταία. Στο Κατάρ κατέκτησε το μόνο που του έλειπε για να μην έχει το παραμικρό ψεγάδι η καριέρα του. Και πώς αυτό το σπουδαίο, το μεγάλο, το τρανό, να μην αναγνωριστεί, να μην τιμηθεί;  

Όταν είχε κερδίσει ο Λιονέλ Μέσι το βραβείο πριν από 2 χρόνια, αντί του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, υπήρχε ισχυρό πάτημα να μιλήσει κανείς για αδικία. Τώρα, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει. Και οι φαν του Έρλινγκ Χάαλαντ (που κυρίως αυτοί διαμαρτύρονται) και του Κιλιάν Εμπαπέ, μην έχουν αμφιβολία. Στο εγγύς μέλλον αυτό (θα) είναι το νέο «Μέσι-Ρονάλντο» του παγκοσμίου φουτμπόλ.