Το βράδυ της Πέμπτης ο Ολυμπιακός κέρδισε με σχετική άνεση τη Βαλένθια στην έδρα της και έκανε μια νίκη που σε συνδυασμό με τις ήττες Παρτιζάν και Μακάμπι, του εξασφάλισε ότι στη χειρότερη των περιπτώσεων θα βγει 8ος. Αυτό δεν είναι μαθηματικά εξασφαλισμένο, αλλά όντας 2 νίκες πάνω από Βαλένθια-Μακάμπι που είναι στο 13-13 σε 9η και 10η θέση, έχοντας και την ισοβαθμία, με βάση και το πρόγραμμα, θα είναι σοκ να συμβεί κάτι διαφορετικό.

Εκτός όμως από τα μαθηματικά, υπάρχει και η εικόνα. Και ο Ολυμπιακός έχει εδώ και έναν μήνα μια εικόνα που δύσκολα θα τον στείλει χαμηλότερα από την 7η θέση, ίσως και την 6η, μιας και η Βίρτους Μπολόνια έχει μια καθοδική πορεία.

Τόσο το πρόγραμμα όλων των ομάδων όσο και η εικόνα τους, επιτρέπει στον Ολυμπιακό να αισιοδοξεί πως θα αποφύγει το play in και θα ξέρει ως 6ος, στη χειρότερη των περιπτώσεων, τον αντίπαλό του στην 8αδα.

Το μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι με τον Ολυμπιακό του Μπαρτζώκα Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός είναι έβδομος παρά την τόση γκρίνια

Αυτή τη στιγμή στην 7άδα είναι οι εξής: Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Βίρτους, Παναθηναϊκός, Φενέρ, Μονακό και Ολυμπιακός. Η 26η αγωνιστική ολοκληρώνεται σήμερα με τα ματς ΠΑΟ-Φενέρ, Βίρτους-Μονακό, Μπαρτσελόνα-Άλμπα. Θεωρώντας δεδομένη τη νίκη της Μπαρτσελόνα, τα αποτελέσματα στα άλλα δύο ματς, όποιος και να κερδίσει, θα δώσουν ισχυρό πάτημα στον Ολυμπιακό.

Αν κερδίσει η Φενέρ και η Μονακό, ο Ολυμπιακός θα ισοβαθμήσει με τον αιώνιο που τον έχει κερδίσει στην παράταση και τον υποδέχεται στο ΣΕΦ. Αν κερδίσει η Φενέρ και η Βίρτους, θα υπάρξει τριπλή ισοβαθμία ΠΑΟ-Ολυμπιακού-Μονακό που θα στείλει τους Γάλλους έβδομους, αφού έχουν 3 ήττες και 1 νίκη και υστερούν και στη διαφορά πόντων. Αν κερδίσει ο Παναθηναϊκός και η Βίρτους, ο Ολυμπιακός θα είναι σε τριπλή ισοβαθμία με Μονακό-Φενέρ, υπερέχοντας στη διαφορά πόντων έναντι και των δύο.

Σημείωση εδώ: μέχρι οι ισόβαθμες ομάδες να έχουν καλύψει όλα τα μεταξύ τους ματς, στην ισοβαθμία μετράει η διαφορά πόντων υπέρ και κατά.

Και στο 4ο σενάριο, να κερδίσουν ο Παναθηναϊκός και η Μονακό, ο Ολυμπιακός θα είναι πάνω από τη Φενέρ λόγω πόντων, έχει όμως χάσει στην Τουρκία για ένα καλάθι, οπότε θα πρέπει να την κερδίσει με 3 πόντους στο ΣΕΦ.

Το μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι με τον Ολυμπιακό του Μπαρτζώκα

Τα παραπάνω βέβαια είναι σενάρια. Και με τα σενάρια απλώς υποθέτεις. Ας δούμε αυτά που είναι απτά, που έχουν γίνει και δεν είναι σενάρια.

Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε πολλά ζητήματα από την αρχή της σεζόν. Δεν είχε εύκολο σκορ, είχε πολλούς τραυματισμούς, κάποιοι παίκτες κουράστηκαν περισσότερο, υπήρχε μια διαρκής γκρίνια. Ο Μπαρτζώκας προχώρησε σε 3 μεταγραφές μεσούσης της χρονιάς: Πετρούσεφ, Μήτρου-Λονγκ και Ράιτ μπήκαν στην ομάδα.

Ποσοτικά, ο Ολυμπιακός έχει ένα υπερπλήρες ρόστερ

Τώρα λοιπόν, που ο Ολυμπιακός είναι πλήρης, με μόνη απουσία τον Μιλουτίνοφ που, αντικειμενικά, δεν θα του λείψει ιδιαίτερα, έχει ένα ρόστερ 13 παικτών που μπορούν να προσφέρουν από αξιόπιστα ως πολύ καλά στην Ευρωλίγκα. Δεν έχει κάποιον υπερπαίκτη επιθετικά τύπου Ναν ή Τζέιμς, αλλά δεν ξέρω πόσες ομάδες έχουν το δικό του βάθος. Όχι μόνο από τις από κάτω, αλλά κι από τις από πάνω του.

Καναάν, Γουόκαπ, Πίτερς, Παπανικολάου, Φαλ, Ράιτ, Μπραζντέικις, Μήτρου-Λονγκ, Σίκμα, Γκος, ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκης, Πετρούσεφ. Αυτοί είναι 13 παίκτες που μπορούν να δώσουν από 5-6 μέχρι 30 καλά λεπτά σε παιχνίδια στην Ευρωλίγκα. Δηλαδή ο Μπαρτζώκας έχει τη δυνατότητα να κόβει τον Σίκμα ή τον Μήτρου-Λονγκ ή τον Μπραζντέικις. Ακόμα και ο Σίκμα, που τόσο κράξιμο έχει φάει φέτος, θα ήταν μια χαρά προσθήκη για 5ος ψηλός στον Παναθηναϊκό για παράδειγμα. Όχι για πολύ, αλλά για 5-6 λεπτά. Δε θα άλλαζε ο Αταμάν τον Μπαλτσερόφσκι με τον Σίκμα στο άψε-σβήσε; Έχει μήπως η Βίρτους κάτι φοβερό στο 4-5;

Ολυμπιακός

Όχι, προφανώς και ο Ολυμπιακός δεν είναι υπερομάδα. Δεν παίζει το ωραίο μπάσκετ που έπαιζε πέρσι. Δεν είναι εξίσου γοητευτικός. Παίζει όμως το πιο καθαρό μπάσκετ προπονητή στην Ευρωλίγκα με παίκτες που έξω από το μπάσκετ Μπαρτζώκα, αμφιβάλλω αν θα ήταν τόσο πρωταγωνιστές και καλοί. Δεν πιστεύω ότι ο Πίτερς ή ο Καναάν θα κάνουν τέτοια νούμερα σε άλλη ομάδα από τις φετινές.

Μπορεί να μην έχει πολλές σούπερ επιλογές, αλλά σε μια χρονιά με τόσους πολλούς τραυματισμούς, όλοι οι προπονητές μέσα τους θα εύχονταν να έχουν 3 μέτριους παίκτες που κάνουν καλά 2-3 πράγματα, παρά έναν παίκτη τύπου Τζέιμς που όμως θα έπαιζε 2 ματς και μετά θα έλειπε 3.

Ο Ολυμπιακός έχει τόσο πλήρες, ποσοτικά, ρόστερ, σε βαθμό σχεδόν ανησυχητικό. Το γράφω αυτό γιατί είναι πάντα πολύ εύκολο να χάσεις ψυχολογικά έναν παίκτη που ένα ματς παίζει 10 λεπτά στην Ευρωλίγκα και το άλλο είναι εκτός αποστολής. Γι’ αυτό τα προηγούμενα χρόνια ο Μπαρτζώκας ήθελε μια πλήρη 10άδα-11άδα. Φέτος, οι τραυματισμοί τον ανάγκασαν να ανεβάσει τους αριθμούς. Θέλει όμως μαεστρική διαχείριση για να παίρνει από τον καθένα κάτι.

Ολυμπιακός

Γιατί μπορεί κάποιοι παίκτες να είναι ρολίστες στον Ολυμπιακό, αλλά δε σημαίνει πως μπορούν να υποστηρίξουν αυτόν τον ρόλο. Τρανό παράδειγμα ο Πίτερς. Πέρσι έπαιζε το πολύ 10 λεπτά. Και δεν άρεσε σε κανέναν η παρουσία του. Φέτος, έγινε το βασικό 4άρι και έχει στατιστικά καλύτερα από του Βεζένκοφ. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολο είναι ένας προπονητής να κρατήσει ψηλά το φρόνημα του παίκτη του και να τον πείσει να δίνει πράγματα στα 5 λεπτά που θα παίξει, ενώ αυτός είχε μάθει να δίνει στα 20-25.

Δύσκολα δεν θα περάσει απευθείας στα play offs ο Ολυμπιακός

Με βάση κιόλας το πρόγραμμα του, αλλά και τον πιθανό αντίπαλο στους 8, ο Ολυμπιακός δεν έχει με τίποτα τα αποτελέσματα και την εικόνα μιας ομάδας όπως την αποτυπώνει η γκρίνια που έχουν βγάλει πολλοί φίλαθλοι του τη φετινή σεζόν. Γκρίνια που έφτανε να απαξιώνει τον Μπαρτζώκα, ο οποίος έδωσε απαντήσεις και στο ματς με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ και με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη. Δεν ξέρω πολλές ομάδες που θα έπαιζαν χωρίς κανονικό σέντερ σε αυτές τις δύο έδρες και θα διεκδικούσαν τη νίκη ως το φινάλε.

Άρα, κάπου κι οι φίλαθλοι της ομάδας να κατανοήσουν πως δε γίνεται κάθε χρονιά να είσαι η κορυφαία ομάδα στην Ευρωλίγκα, γιατί παίζουν μπάσκετ και άλλοι, με περισσότερα λεφτά. Στο τέλος της ημέρας, να κρίνεται η ομάδα για τη φιλοσοφία της, για τη μαχητικότητα της. Δεν βλέπω παίκτη στον Ολυμπιακό που να μην προσπαθεί διαρκώς, που να μην τα δίνει όλα.

Ολυμπιακός

Με εξαίρεση της παλαβομάρες του Λαρεντζάκη σε κάποιο σημείο της σεζόν, ακόμα και οι Σίκμα-Μπραζντέικις κάπου βοήθησαν. Κι η προσθήκη του Πετρούσεφ προσέφερε επιλογές επιθετικά στην ομάδα. Χάρη στον Πετρούσεφ ο Ολυμπιακός έχει ανεβάσει και την επιθετική του απόδοση.

Ο Ολυμπιακός δεν είναι σίγουρα μια ομάδα που μπορείς να την υποτιμήσεις, ειδικά αν την υποστηρίζεις.

Αν θεωρήσουμε πως Ρεάλ-Μπαρτσελόνα έχουν καπαρώσει τις δύο πρώτες θέσεις, τότε Βίρτους-Παναθηναϊκός-Φενέρ-Μονακό-Ολυμπιακός θα παλέψουν για τις 4 θέσεις που θα βγάλουν τα 2 σίγουρα ζευγάρια των play offs μετά τις 34 αγωνιστικές. Σε οποιονδήποτε συνδυασμό, καμία από τις δύο ελληνικές ομάδες δεν θα μπει στη μάχη ως αουτσάιντερ, ούτε όμως και ως φαβορί.