Έτσι είναι ο αθλητισμός, έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Μια χρονιά θα είναι ο ένας στα πάνω του, μια χρονιά ο άλλος. Ενίοτε, 2 μήνες θα είναι ο ένας, 2 μήνες ο άλλος. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ξεκινούσαν τη χρονιά με, θεωρητικά, μεγάλη απόσταση από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ σε επίπεδο ομάδας, συνέχειας, συνέπειας κτλ. Και μέσα στο καλοκαίρι πήραν και το καύσιμο μεγάλων νικών και προκρίσεων στην Ευρώπη (Μαρσέιγ, Βιγιαρεάλ, Μπράιτον). Από εκείνο το βράδυ των δύο τεράστιων νικών στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Europa League, οι δύο προπορευόμενοι προβλημάτισαν. Κι αυτοί που το καλοκαίρι ήταν προβληματικοί, συνεχίζουν, ο ένας μάλιστα (ΠΑΟΚ) θριαμβευτικά.

Οκ, ο Ολυμπιακός έχει ακόμα θέματα εσωτερικά να λύσει, μόλις άλλαξε προπονητή ξανά, αλλά στο ματς που έπρεπε να κερδίσει, πήγε κι έριξε 5άρα. Ναι, εύκολη αντίπαλος η Τόπολα. Αλλά μήπως ο Παναθηναϊκός του Ιβάν έπαιζε με κανένα μεγαθήριο; Όχι δα. Με μια ταλαιπωρημένη ομάδα έπαιζε ο Παναθηναϊκός και την πάτησε. Ή μήπως ο ΠΑΟΚ δεν έπαιξε με μια ομάδα πολύ ανώτερου επιπέδου, την Άιντραχτ, και την κέρδισε δις, όταν η ίδια ομάδα έριξε 5άρα στη Μπάγερν το περασμένο Σάββατο;

Ας δούμε έναν προς έναν τους εκπροσώπους μας στην Ευρώπη, που από χθες είναι δύο, καθώς Παναθηναϊκός και ΑΕΚ πλήρωσαν τα μαζεμένα λάθη και «εγκλήματα» του καλοκαιριού ή της φιλοσοφίας τους.

ΑΕΚ: Έβγαζε μόνιμα μόνη της τα μάτια της

Παναθηναϊκός
Ο Αθανασιάδης σε μια σπάνια στιγμή που μπλοκάρει τη μπάλα

Χάθηκε το μέτρημα. Χάθηκε το μέτρημα στις φορές που οι παίκτες του Αλμέιδα έκαναν δώρο γκολ στους αντιπάλους τους. Από πού να ξεκινήσει κανείς για μια ομάδα που δέχτηκε γκολ σε κάθε παιχνίδι των ομίλων, δε μπόρεσε να κρατήσει το μηδέν ποτέ και το έκανε όχι γιατί ο αντίπαλος ήταν τόσο αποτελεσματικός, αλλά γιατί πάσχει αμυντικά και στο τέρμα. Ναι, ήταν πολύ δύσκολος ο όμιλος της ΑΕΚ. Αλλά δε γίνεται να κερδίζεις με κυρίαρχο τρόπο τη Μπράιτον και να μη μπορείς να κερδίσεις τον Άγιαξ που ήταν σε κατάσταση-σοκ και άλλαξε προπονητή ή να παραδίνεσαι έτσι στη Μαρσέιγ που μόνο ο θυρωρός στο γήπεδο δεν είχε δηλώσει παραίτηση.

Το έργο του Αλμέιδα είναι φανταστικό, φαίνεται στο γήπεδο, χαίρεσαι να βλέπεις την ΑΕΚ και ως ουδέτερος, αλλά τον Ιανουάριο πρέπει να αποφασίσει να «πληγώσει» κάποιους παίκτες του και όχι να τους στηρίξει. Πρώτα και κύρια στο τέρμα. Ούτε ο Στάνκοβιτς ούτε ο Αθανασιάδης εμπνέουν εμπιστοσύνη, έκαναν πολλές γκέλες και γι’ αυτό βλέπουμε και μια τόσο αγχωμένη αμυντική συμπεριφορά της ΑΕΚ.

Ο αμυντικός δεν είναι αναγκαίος, μπορεί να έρθει και το καλοκαίρι. Επίσης, θα πρέπει να αξιολογήσει τους επιθετικούς του. Ο Λιβάι είναι άτι, αδάμαστος, δεν κόβεται εύκολα, αλλά άμα είναι να λείπει κάθε 3ο ματς και να χάνει και τόσα γκολ, καλύτερα να επιστρέψει στα πλάγια και να πάρει η ΑΕΚ έναν σκόρερ, μιας και ο Πόνσε δεν είναι τέτοιος, όπως φαίνεται.

Παναθηναϊκός: Θα μπορέσει να δει καθαρά ο Ιβάν;

Παναθηναϊκός Europa αποκλεισμός

Ευθύνη αποκλειστική του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι αυτό που κατάφερε ο Παναθηναϊκός. Γιατί είναι κατόρθωμα να έχεις 4 βαθμούς στις πρώτες 2 αγωνιστικές και 0 στις υπόλοιπες 4, έχοντας και ευνοϊκές συνθήκες, όπως το να μείνει ο αντίπαλος (Ρεν) με 10 παίκτες για 50 λεπτά ή να παίζεις τελευταία αγωνιστική στην έδρα σου με ομάδα από το Ισραήλ που δεν έχει έδρα και κάνει ελλιπείς προπονήσεις, να σε βολεύει και η ισοπάλία και τελικά να μη βγαίνεις ούτε 3ος.

Όσο καλή ομάδα κι αν φτιάξεις, όσο καλό αγωνιστικό πλάνο κι αν έχεις, αν χρησιμοποιείς λάθος τους παίκτες, δεν πρόκειται να δεις την καλύτερη πρόοδο. Τι ήθελε ο κ. Γιοβάνοβιτς να βάλει στο χθεσινό ματς τον Λοντίγκιν και τον Αϊτόρ βασικούς; Για να δείξει τι; Ότι είναι δίκαιος; Για να στηρίξει δύο παίκτες εις βάρος της ομάδας και της πρόκρισης στο Conference; 5 ματς τα πήγε με τον Μπρινιόλι, στο κρισιμότερο πήγε κι έβαλε τον Λοντίγκιν.

Επειδή ο Αϊτόρ έπαιξε καλά απέναντι στον ΟΦΗ και την Κηφισιά δε σημαίνει πως κάνει γι’ αυτό το επίπεδο. Κακές πάσες, χαλούσε επιθέσεις και τα overlap, δεν είναι ο περσινός και λογικό. Δε γίνεται όμως να παίρνεις τέτοιο ρίσκο σε ματς που θες αποτέλεσμα. Δε γίνεται να μη μπαίνει βασικός ο Μαντσίνι να τους πάρει παραμάζωμα. Απέναντι μάλιστα σε μια Μακάμπι που στην έδρα της ήσουν για να φας τριάρα και σε έσωσε ο Μπρινιόλι.

Ας μην σχολιαστεί ότι πριν το 65-70 δεν κάνει αλλαγές και έβαλε τον Σπόραρ στο 87. Να κάνει τι; Εδώ βασικός μπαίνει και θέλει ένα μισάωρο μέχρι να πάρει χαμπάρι τι γίνεται, περίμενε ότι θα μπει στο 87 και θα κάνει κάτι; Αφελής και φοβικός. Αυτό ήταν ο Παναθηναϊκός στα 5 από τα 6 ματς. Ας μην σχολιάσουμε ότι ο Παναθηναϊκός έχει τα πιο αναποτελεσματικά χαφ σε επίπεδο σκοραρίσματος. Παίρνει ο ΠΑΟΚ γκολ από Οζντόεφ, Σβαμπ, Τάισον π.χ. και ο Παναθηναϊκός έχει τους ανίκανους για σουτ της προκοπής Αράο, Βιλένα, Μπερνάρ, Παλάσιος, Αϊτόρ, Πέρεθ. Μόνο ο Τσέριν του το δίνει αυτό και ο Ιβάν τον άφησε στον πάγκο 90 λεπτά.

Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε σκληρά τις επιλογές του Γιοβάνοβιτς. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει άμεσα να κλείσει αμυντικό βαρβάτο και βασικό τον Ιανουάριο για να ενσωματωθεί την 1η του μηνός. Ο Παναθηναϊκός θα κληθεί το καλοκαίρι να πάρει μια μεγάλη απόφαση. Γιατί κάποια στιγμή, οι κύκλοι κλείνουν!

Ολυμπιακός: Η κρίση ίσως του κάνει καλό

Παναθηναϊκός

Από το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη με Παναθηναϊκό και μετά, υπήρξαν πολλά που προκάλεσαν αναστάτωση και ανησυχία στην ομάδα. Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός, με νέο προπονητή, έστω απέναντι στην Τόπολα, έβαλε 5 γκολ και συνεχίζει στην Ευρώπη. Και το κάνει έχοντας μια επιθετική μαεστρία και αποτελεσματικότητα, ώστε να έχει τον ατσούμπαλο και άτεχνο Ελ Καμπί να σκοράρει κατά ριπάς, έναν Ποντένσε να είναι λύση, έστω για τα εύκολα, και τους Φορτούνη-Ροντινέι να ομορφαίνουν το παιχνίδι με την κίνηση και τις μπαλιές τους.

Ο Ολυμπιακός έχει ακόμα τρομερά προβλήματα στην άμυνα βέβαια. Τα δύο γκολ που έφαγε χθες, είναι για bloopers. Κάποιος θα σταθεί στη γκάφα του πρώτου, αλλά το δεύτερο είναι που φανερώνει μη γνώση του πώς πρέπει να σταθούν. Ένας παίκτης της Τόπολα, κλεισμένος στα αριστερά, φεύγει σε αντεπίθεση απέναντι σε 6 του Ολυμπιακού κι αντί ο αμυντικός να τον οδηγήσει σε κίνηση προς το κέντρο που έρχονται 3 συμπαίκτες για να κόψουν, του αφήνει ανοιχτό τον διάδρομο στα πλάγια. Τον Ιανουάριο επιβάλλεται αμυντικός από όσο πιο πάνω ράφι γίνεται.

ΠΑΟΚ: Μια ομάδα να την χαίρεται ο δημιουργός της

Παναθηναϊκός

Πολλοί θα σταθούν στον Κωνσταντέλια. Άλλοι στη φανταστική σεζόν του Ζίβκοβιτς. Εμείς θα δώσουμε τα credits στον Τάισον που έχει δώσει έξτρα ικανότητα στην επιθετική ανάπτυξη του ΠΑΟΚ. Άρα, credits στον Λουτσέσκου που τον άλλαξε φέτος και άλλαξε συνολικά τον ΠΑΟΚ. Ναι, Conference, αλλά μέχρι να κάνει κάποια άλλη ελληνική ομάδα το 5/6 σε όμιλο, αυτό που κατάφερε ο ΠΑΟΚ είναι σπουδαίο. Κυριάρχησε επί όλων των αντιπάλων του, με εξαίρεση το ματς στη Φρανκφούρτη, όπου όμως κέρδισε.

12 ματς ευρωπαϊκά αήττητος ο ΠΑΟΚ. Και όχι με 12 ισοπαλίες. Με εμφατικές νίκες, με 3άρες, με 4άρες. Ναι, με αμυντικές αδράνειες. Αλλά στο τέλος της ημέρας μετράνε οι αριθμοί. Ο ΠΑΟΚ δείχνει αυτή την περίοδο ο πιο σωστά δομημένος των 4. Τι του λείπει; Ένας πολύ καλός αμυντικός. Τα υπόλοιπα δείχνει να τα βρίσκει.