Τέτοιες συγκρίσεις πάντα κάπου χωλαίνουν, αλλά δείχνουν μέγεθος, αποτύπωμα κι αυτό έχει σημασία. Ο Κώστας Νεστορίδης ήταν ό,τι πιο κοντά σε Αλφρέδο Ντι Στέφανο βγάλαμε ως χώρα, ό,τι πιο κοντά σε Πελέ. Ένας μύθος του ελληνικού ποδοσφαίρου, ένας παίκτης που παραδεχόντουσαν άπαντες, ανεξαρτήτως συλλογικής προτίμησης. Δεν συμβαίνει παρά με ελάχιστους. Τους πραγματικά σπουδαίους.  

Έφυγε πλήρης ημερών καταπώς το λέμε, στα 93 του, τελευταία νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Έφυγε, έχοντας προλάβει να δει την ΑΕΚ στην Opap Arena – ήταν το μεγάλο του όνειρο να δει ολοκληρωμένο το νέο γήπεδο. Είναι άλλωστε ένας από τους τέσσερις «πυλώνες» του σπιτιού της Ένωσης, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έφυγε με την ομάδα της καρδιάς του, εν ενέργεια νταμπλούχο Ελλάδας…

Νεστορίδης
SUPERLEAGUE 2023-2024 / ΑΕΚ – ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Μια ένδοξη καριέρα όπως αυτός την όρισε

Παιδί προσφυγικής οικογένειας, ο Κώστας Νεστορίδης μεγάλωσε στη Δράμα ως τα 14 του, όταν και μετακόμισαν οικογενειακώς στην Καλλιθέα. Γρήγορα φάνηκε πως ο μικρός, Μπρίτζος Κωνσταντίνος όπως για κάποιο δικό του λόγο του άρεσε να συστήνεται αρχικά όταν πήγαινε σε ομάδες να δοκιμαστεί, μιλούσε στο τόπι.

Η μητέρα του ένα πράγμα του ζήτησε. «Κάνε ό,τι θες αλλά μπάλα θα παίζεις μόνο σε προσφυγική ομάδα». Κι αυτό έκανε. Πανιώνιος αρχικά (1948-1955). ΑΕΚ (1955-66), εν συνέχεια, με την οποία ταυτίστηκε. Έφυγε μόνο για να πάει στην Ελλάς Μελβούρνης ή Σάουθ Μέλμπουρν όπως τη λένε σήμερα. Ξενιτιά, ξεριζωμός ξανά, πάντα πιστός στο πλαίσιο αυτό που είχε υποσχεθεί στη μάνα του.

Πολύ του άρεσε στην Αυστραλία, συχνά πυκνά αναρωτιόταν αν έκανε καλά που γύρισε στην Ελλάδα στις συζητήσεις που έπιανε με τους πελάτες του Προποτζίδικου που διατηρούσε, στην οδό Γρυπάρη στην Καλλιθέα.

Βέβαια το Νο1 ήταν πάντα η ΑΕΚ. Η αγάπη του, η μεγάλη. «Τους ανθρώπους τους αφήνω. Την ΑΕΚ δεν την αφήνω!» όπως είχε πει ο Κώστας Νεστορίδης σε συνέντευξή του στο Sport-Retro.gr. Mε 228 γκολ σε 263 ματς με την κιτρινόμαυρη φανέλα, με 5 διαδοχικές πρωτιές στον πίνακα των σκόρερ της Α’ Εθνικής, έγινε ένα με τον Δικέφαλο. Αναλογικά και βάσει αξίας πήρε λίγους τίτλους (1 πρωτάθλημα το 1963 και 1 Κύπελλο την αμέσως επόμενη χρονιά), αλλά ό,τι έχασε σε τρόπαια το κέρδισε σε αγάπη.

Νεστορίδης
ÖÉËÉÊÏ ÐÁËÁÉÌÁ×ÙÍ ÐÁÍÉÙÍÉÏÕ ÏÓÖÐ ÃÉÁ ÅÍÉÓ×ÕÓÇ ÔÏÕ ÍÉÊÏÕ ÐÅÍÔÆÁÑÏÐÏÕËÏÕ.

Αυτά που έκανε ο Νεστορίδης με την μπάλα στα πόδια ήταν ο ορισμός της μαγείας

Ο «Νέστορας» του ελληνικού ποδοσφαίρου, αγαπητός σε όλους, καταξιωμένος στις συνειδήσεις… Αυθεντικός, γνήσιος, ξεχωριστός. Αυτά που έκανε με την μπάλα στα πόδια οι Έλληνες φίλαθλοι δεν τα είχαν δει από κανέναν άλλον ως τότε. Την ικανότητά του να σκοράρει, με 1.000+1 τρόπους, τις χορογραφίες που εκτελούσε με απαράμιλλη χάρη στα ξερά γήπεδα, με μόνο του εφόδιο το ταλέντο, το πάθος.

«Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους που είδαν ποτέ τα γήπεδά μας», έγραψε η ΑΕΚ στην ανακοίνωση που εξέδωσε για να αποχαιρετήσει τον Κώστα Νεστορίδη. «Είναι μια ασύγκριτη απώλεια και δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ», σημείωσε από την πλευρά του ο ισχυρός άνδρας της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ, Δημήτρης Μελισσανίδης.

Νεστορίδης
ÅÃÊÁÉÍÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÃÇÐÅÄÏÕ ÔÇÓ ÁÅÊ “OPAP ARENA”×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ / EUROKINISSI)

Το τελευταίο αντίο στον κορυφαίο αυτό ποδοσφαιριστή προγραμματίστηκε για το Σάββατο (16/12, 14:00) στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας, δίπλα από την OPAP Arena, ενώ η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο της Καλλιθέας.

«Και σαν τον Νεστορίδη κανένας δεν θα βγει», όπως έλεγε ένα τραγουδάκι που γράφτηκε άλλοτε για να υμνήσει το μεγαλείο του…