Δουλειά εύκολη δεν είναι. Κάθε άλλο. Εκτός κι αν θεωρείτε ιδανικό να είστε σε ένα μέρος που οι περισσότεροι περιμένουν στη γωνία για ένα λάθος σας, που είσαι ο Νο1 στόχος ακόμα κι αν δεν κάνεις τίποτα το επιλήψιμο. Λόγω ιδιότητας και μόνο. Από την άλλη όμως, το να είσαι διαιτητής (μπορεί να) είναι κάτι το εξαιρετικά προσοδοφόρο…

Η Marca δημοσίευσε τους μισθούς διαιτητών στα έξι μεγάλα πρωταθλήματα και… ζηλέψαμε! Μικροί «Ωνάσηδες» είναι! Ναι, θέλει τεράστια πειθαρχία και προετοιμασία για να είσαι πάντα στη σωστή κατάσταση, πνευματικά και σωματικά. Ναι, μπορεί να σε… βρίζει το σύμπαν, αλλά αν ήταν απλό πράγμα θα το έκαναν όλοι. Και στην τελική, γι’ αυτό αμείβεται και τόσο καλά.

Διαιτητές: Οι μηνιαίοι μισθοί και οι αμοιβές τους ανά ματς

Συμφωνά λοιπόν με τα στοιχεία της Marca, οι πιο καλοπληρωμένοι διαιτητές στην Ευρώπη είναι οι Ισπανοί. Βγάζουν 12.500 ευρώ το μήνα, 4.200 ευρώ ανά αγώνα και 2.100 ευρώ παίρνει αυτός που είναι υπεύθυνος για το VAR.

Στην Αγγλία, οι ετήσιες απολαβές των ρέφερι φτάνουν τις 110.00 ευρώ, στην Γερμανία τις 125.000 ευρώ, στη Γαλλία τις 120.000 ευρώ, στην Ιταλία τις 140.000 ευρώ.

Εκτός των πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων πάντως, τα λεφτά δεν είναι το ίδιο «σούπερ». Στην Πορτογαλία για παράδειγμα, υπάρχουν 21 επαγγελματίες διαιτητές, οι οποίοι λαμβάνουν μάξιμουμ 2.500 ευρώ το μήνα ή διαφορετικά, 30.000 ευρώ το χρόνο. Δεν είναι άσχημα, αλλά συγκριτικά…

Είναι ενδεικτικό πως το 2022, ο Ισπανός διαιτητής Αντόνιο Ματέου Λαόθ (φωτό), που ενδεχομένως να θυμάστε από τον περσινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΑΚΑ μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ, έβγαλε 335.000 ευρώ, με το Παγκόσμιο Κύπελο του Κατάρ να εκτοξεύει τις απολαβές του.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε τους πίνακες με τις αναλυτικές απολαβές των διαιτητών σε Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία, όπως δημοσιεύτηκαν στη Marca.

Αναφέρονται κατά σειρά μηνιαίες απολαβές, λεφτά ανά αγώνα αν είναι πρώτοι ή στο VAR, οι μισθοί για το Champions League, τα συνολικά ετήσια ποσά, αλλά και ο μέγιστος αριθμός αγώνων που μπορεί να σφυρίξει ένας ρέφερι.

Διαιτητές