Μπορεί στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έδωσε ένα μπόνους της τάξεως των 150 ευρώ σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, με σκοπό οι νέοι να εμβολιαστούν, στην Ισπανία ωστόσο το χρηματικό ποσό δίνεται για να «ξεκουνήσουν» οι 18-35 ετών από το πατρικό τους.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό,  Pedro Sánchez, πρόκειται για ένα ποσό των 250€, το οποίο θα δίνεται έως και δύο χρόνια. Σχέδιο νόμου για την ενοικίαση θα εισάγει, επίσης, ανώτατα όρια ενοικίασης για ιδιοκτήτες ακινήτων, ιδιαίτερα σε περιοχές που το ενοίκιο είναι σε υψηλά επίπεδα. Σημειώνεται, πως η Ισπανία έχει μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών ιδιοκτησίας στην Ευρώπη.

Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι ένα στα τέσσερα σπίτια είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση. Σε ορισμένες περιοχές, όπως οι μεγάλες πόλεις της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, τα ενοίκια αυξάνονται, ενώ τα εισοδήματα μειώνονται πάνω από 7% σε μόλις ένα χρόνο λόγω της πανδημίας Covid-19. Όπως είπε ο Sánchez: «η στέγαση στην Ισπανία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα».

Αναφορικά με τα σχέδια του πρωθυπουργού, το χρηματικό ποσό για τους νέους θα δοθεί σε άτομα κάτω των 35 ετών που βγάζουν το χρόνο λιγότερο από 23.725 ευρώ. Θα αποφασίσουν, επίσης, αν θα δοθεί ανά άτομο ή ανά ενοικιαζόμενο σπίτι. Σκοπός πάντως είναι να να μετακινηθούν όσο περισσότεροι νέοι γίνεται από το σπίτι των γονιών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι Ισπανοί εγκαταλείπουν την οικογενειακή στέγη στην ηλικία των 30, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ, η ανεργία των νέων στην Ισπανία βρίσκεται σήμερα περίπου στο 33%. Από εκείνους τους νέους που όντως έχουν δουλειά, λίγο περισσότεροι από τους μισούς ήταν με προσωρινή σύμβαση, ενώ το 26% με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.